1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruoka-apu

Heikki Hursti ei usko Helsingin leipäjonouudistukseen – toivoo yhteisruokailujen sijaan satsausta logistiikkatiloihin

Suomen tunnetuimman ruoka-avun jakajan Heikki Hurstin mielestä pääkaupunkiseudun uudistus, jonka tarkoituksena on putsata leipäjonot pois katukuvasta, ei toimisi Helsingissä suuren väkijoukon takia.

ruoka-apu
Heikki Hursti
Heikki HurstiYle

Pääkaupunkiseudulla leipäjonot halutaan pois katukuvasta. Tilalle tulisivat yhteisöruokailut.

Suunnitteilla oleva käytäntö tulisi asteittain voimaan vuoden 2019 alusta. Helsingin ja Espoon uudistusten lähtökohtana on Vantaan Yhteinen pöytä -malli, joka sai ideansa Saksasta.

Tiistain A-studiossa vieraillut Laupeudentyö-yhdistyksen toiminnanjohtaja Heikki Hursti näkee Vantaan mallissa hyvää, mutta ei usko sen toimivan Helsingissä.

– Täällä on niin paljon isompi joukko. Voidaan siis yhdessä toimia ja katsoa, mikä olisi Helsingin kohdalla parasta, toteaa Hursti, jonka ylläpitämissä leipäjonoissa käy yli 5 000 ihmistä viikossa.

Tärkeää koota ruoka-avun verkosto

Hursti muistuttaa, että tärkeämpää olisi keskustella siitä, että nämä ruoka-apua saavat ihmiset saisivat perusturvan, jolla he eläisivät normaalisti ja saisivat ostettua itse ruoan.

– Tämä on sen kaiken pointti. Mutta kun näin ei ole, silloin meitä tarvitaan ja me haluamme olla auttamassa.

Yhteisen pöydän projektipäällikkö Hanna Kuisma muistuttaa, ettei Vantaalla ole tarkoitus luoda vastakkainasettelua kenenkään kanssa.

– Ajatus on ruoka-avun verkoston kokoaminen, jotta verkosto itse kehittäisi yhdessä.

Hursti toivoo kaupungilta logistiikkatiloja

Helsingin Kalliossa toimivan Hurstin valinnan isähahmolla on idea, miten kehittää ruoka-avun jakamista. Hän on kuulemma välittänyt nämä Hurstin apua koskevat parannukset myös Helsingin kaupungille.

– Meillä on tällä hetkellä osaava henkilökunta, kylmäautot ja -huoneet sekä pakkasvarastot. Nyt ei tarvitsisi muuta kuin, että kaupunki lähtisi hommaamaan meille logistiikkatilat, Hursti kertoo.

– Näin me saisimme hoidettua tämän vielä paremmin kuin tähän asti.

– Eli osallisuutta myös ruoka-avun jakajille, komppaa Vantaalla viisi vuotta Yhteinen pöytä -mallia pyörittänyt Hanna Kuisma.

Vantaan verkostossa on 65 kohdetta, joista hävikkiruoka haetaan tätä varten perustettuun hävikkiterminaaliin, eräänlaiseen keskusvarastoon. Terminaalista ruoka viedään eteenpäin avun jakajille. Yhteistyökumppaneita on satoja.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

Raju uudistus leipäjonoihin? Köyhät halutaan syömään yhdessä, leipäjonot putsataan pääkaupunkiseudun kaduilta

Lue seuraavaksi