Toronton yliajosta epäillyn motiivina mahdollisesti naisviha – suurin osa uhreista naisia

Poliisin mukaan tekijän motiiveja selvitellään yhä ja kaikki tutkintalinjat pidetään toistaiseksi avoimena.

Toronto
Ihmiset tuovat kukkia ja kynttilöitä surmapaikalle Torontossa.
Ihmiset toivat kukkia ja kynttilöitä surmapaikalle Torontossa.Geoff Robins / AFP

Torontossa kymmenien ihmisten yli ajanutta miestä syytetään kymmenestä murhasta ja 13:sta murhan yrityksestä. Teon motiivit ovat toistaiseksi olleet hämärän peitossa, mutta teosta epäilty 25-vuotias Alek Minassian saattoi toimia vihasta naisia kohtaan.

Kanadan suurimmassa kaupungissa maanantaina kaahannut mies määrättiin tiistaina oikeudessa vangittavaksi. Yliajossa on kuolonuhrien lisäksi kerrottu loukkaantuneen 15 ihmistä.

Toronton poliisi tiedotti tiistaina, että väkijoukkoon ajanut Minassian kirjoitti "kryptisen viestin" sosiaaliseen mediaan vain joitakin minuutteja ennen traagista tekoaan. Facebook on varmistanut Minassianin julkaisseen viestin, jossa hän ylisti joukkosurmaaja Elliot Rodgeria sekä teki viittauksen tietyissä nettikeskusteluryhmissä käytettyyn termiin "incel". Termi on lyhenne englannin sanoista "involuntarily celibate", mikä tarkoittaa "vastentahtoista selibaattia".

Joukkomurhaaja Elliot Rodger ampui hengiltä kuusi ihmistä Kaliforniassa vuonna 2014. Lopuksi itsensä surmannut 22-vuotias Rodger oli ennen veritekoja julkaissut videon, jossa hän syyllisti naisia ongelmistaan ja siitä, että hänen lähestymisyrityksensä naisia kohtaan oli torjuttu. Rodgerin tiedetään viettäneen aikaa keskustelusivusto Redditin "incel-ryhmässä", jossa pilkattiin naisia.

Alek Minassianin yliajon uhreista valtaosa oli naisia. Kuolleiden joukossa tiedetään olleen kaksi Etelä-Korean kansalaista ja yksi jordanialainen. Nuorimmat uhrit olivat Toronton poliisin mukaan parikymppisiä ja vanhimmat noin 80-vuotiaita. Kanadalaisviranomaiset eivät kuitenkaan toistaiseksi suostu vahvistamaan yliajon motiiviksi naisvihaa.

Korjaus 26.4.2018 klo 19.04: Virhe etunimessä korjattu - Minassianin oikea etunimi on Alek, ei Alex

Lähteet: AP, Reuters