Nigeriassa aseellinen hyökkäys kirkkoon – ainakin 16 kuollut

Kuluvan vuoden aikana on saanut surmansa jo satoja ihmisiä paimentolaisten ja maanviljelijöiden välienselvittelyissä.

Nigeria
Nigerian presidentti Muhammadu Buhari matkalla rukoushetkeen Abujassa, Nigeriassa.
Nigerian presidentti Muhammadu BuhariEPA

Länsi-Afrikan Nigeriassa tapahtuneessa aseellisessa hyökkäyksessä on saanut surmansa ainakin 16 ihmistä, kertoo paikallinen poliisi. Joidenkin lähteiden mukaan kuolleita olisi jopa 19. Paimentolaisten tekemä hyökkäys on osa levotonta jatkumoa, jossa paimentolaiset ja maanviljelijät ovat ottaneet väkivaltaisesti yhteen useita kertoja tämän vuoden aikana. Tiistaisessa välikohtauksessa sai surmansa myös kaksi pappia.

Levottomuudet ovat keskittyneet Nigerian eteläosassa sijaitsevan Benuen osavaltion alueelle, jossa maata viljellään runsaasti, mutta samalla viljelysmaasta on pulaa. Tämä on osaltaan kärjistänyt riitoja paimentolaisten ja maanviljelijöiden välillä. Lisäksi tilannetta kiristävät uskonnolliset jännitteet. Väkivaltaisuuksiin osallistuneet paimentolaiset ovat pääosin muslimeja, kun taas suurin osa maanviljelijöistä on kristittyjä.

Nigerian presidentti Muhammadu Buhari edustaa samaa muslimiheimoa kuin paimentolaiset ja presidenttiä onkin syytetty paimentolaisten suosimisesta. Maan hallinto on toistuvasti kiistänyt syytökset. Samalla presidentin lupauksia Nigerian turvallisuustilanteen parantamiseksi on kyseenalaistettu. Buhari nousi valtaan toukokuussa 2015 ja vannoi tekevänsä Nigeriasta turvallisemman maan.

Buhari tuomitsi tiistaisen verenvuodatuksen yksiselitteisesti ja totesi, että isku kirkkoon on laskelmoitu yritys lietsoa uskonnollista eripuraa ja väkivaltaa.

Aiheesta muualla:

Nigeria church attack leaves 19 dead, including two priests (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters