1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Whatsapp

Whatsapp-käyttö saa K16-leiman Euroopassa – vanhemmiltakin teineiltä vaaditaan pian huoltajan lupa

Ikärajan nosto liittyy toukokuun lopussa voimaan tulevaan uuteen EU:n tietosuoja-asetukseen.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Jos käytät Whatsapp-pikaviestipalvelua, saat pian viestin. Sinua pyydetään hyväksymään uudet käyttöehdot ja vahvistamaan, että olet vähintään 16-vuotias.

Facebookin omistama pikaviestipalvelu joutuu EU-alueella korottamaan käyttöiän alarajaa kolmestatoista vuodesta kuuteentoista vuoteen EU:n uuden tietosuoja-asetuksen takia. Asetus astuu voimaan 25.5.

Muualla maailmassa Whatsappin käytön alaikäraja pysyy kolmessatoista vuodessa.

Alle kuusitoistavuotiaat Whatsappin käyttäjät joutuvat nimeämään huoltajan ja saamaan häneltä vahvistuksen applikaation käyttöön ja tiedon jakamiseen siinä. Jos alle kuusitoistavuotias ei tätä tee, Whatsapp ei tarjoa hänelle palvelustaan täysin personoitua versiota käyttöön. Ei ole kuitenkaan selvää, kuinka ikärajaa valvotaan, jos ollenkaan.

Uuden EU:n tietosuoja-asetuksen on tarkoitus antaa aiempaa enemmän päätösvaltaa käyttäjille siitä, kuinka heitä koskevia tietoja käytetään. Se lisää myös käyttäjien oikeuksia vaatia heitä koskevien tietojen poistamista.

Asetuksen tarkoitus on myös suojata entistä paremmin alaikäisiä sosiaalisen median kuluttajia ja käyttäjiä. Alaikäisiä suojataan muun muassa markkinointikäyttöön tarkoitetun datan keräämiseltä.

Whatsappilla on maailmassa 1,5 miljardia käyttäjää.

Aiheesta muualla:

WhatsApp to raise minimum age limit to 16 in EU (siirryt toiseen palveluun)