Toimittajajärjestön raportti on lohdutonta luettavaa: Suurvallat rajoittavat sananvapautta

Hyökkäykset mediaa vastaan ovat uhka sananvapaudelle Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä, kertoo Toimittajat ilman rajoja-järjestön vuosittainen raportti.

sananvapaus
Kiinalainen toimittaja raportoi Tienanmenin aukiolla Pekingissä.
Kiinalainen toimittaja raportoi kansankongressin avajaisista Pekingissä maaliskuussa.How Hwee Young / EPA

Sananvapaus on vastatuulessa ja toimittajien työtä yritetään rajoittaa myös demokraattisissa valtioissa. Vuoden 2018 Press Freedom Index- (siirryt toiseen palveluun)raportti luonnehtii lisääntyviä yrityksiä kontrolloida tiedotusvälineitä uhaksi demokratialle.

Raportissa mainitaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin jatkuva median halventaminen, Kiinan pyrkimykset lisätä sensuuria ja Venäjän tuki esimerkiksi Puolan, Unkarin ja Slovakian johdolle. Lehtiä on lakkautettu ja toimittajien työtä vaikeutettu kaikissa kolmessa Euroopan valtiosssa.

Kiina pyrkii RSF:n raportin mukaan viemään "uutta median maailmanjärjestystä" muihin Aasian maihin. Vastakaikua Kiinan esimerkki on saanut muun muassa Thaimaassa, Malesiassa ja Filippiineillä.

Toimittajamurhat tahra Euroopan maineessa

Eurooppa on perinteisesti ollut toimittajien työn kannalta turvallinen maanosa. Toimittajien surmat ovat olleet suhteellisen harvinaisia.

Tutkivan toimittajan Daphne Caruana Galizian salamurha pudotti Maltan sijoitusta kahdeksallatoista pisteellä. sijalle 65. Slovakiassa toimittaja Jan Kuciakin ja hänen morsiamensa ampuminen (siirryt toiseen palveluun) nostatti laajoja mielenosoituksia ja johti pääministeri Rober Ficon eroon ja muihin ministerivaihdoksiin.

Tanskassa julistetaan toimittaja Kim Wallin murhasta syytetyn keksijä Peter Madsenin tuomio.

Toimittajien räikeä sättiminen on lisääntynyt myös Euroopassa. Tšekin presidentti Milos Zeman saapui tiedotustilaisuuteen Kalashnikov-jäljitelmän kanssa. Aseeseen oli kaiverrettu sana "journalisteille".

Norja ykkönen, Suomi putosi sijalle neljä

Suomen sijoitus putosi toista vuotta peräkkäin (siirryt toiseen palveluun)muun muassa Viestikoekeskusta koskeneen kohun vuoksi. Norja oli luokituksessa sijalla yksi, Ruotsi oli toinen ja Hollanti kolmas.

Raporttiin mahtui myös myönteisiä huomioita. Ecuadorin sijoitus nousi 13 pykälää. Jännitteet yksityisrahoitteisen median ja hallituksen välillä ovat lieventyneet ja esimerkiksi toimittajien laittomat irtisanomiset ovat vähentyneet.

Tiedotusvälineiden toimintamahdollisuudet ovat parantuneet kolmessa Afrikan valtiossa, Angolassa, Zimbabwessa ja Gambiassa. RSF:n arvion mukaan syynä ovat vallanvaihdokset itsevaltaisten presidenttien väistyttyä tehtävistään.

Aiheesta muualla:

UK among worst in Western Europe for freedom of press after 'staggering decline', Reporters Without Borders index claims (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Afp