"Käsittämättömin väite, mitä on ollut" – Kokoomuksen Arto Satosen mielestä loikkaus ei vaikuta soteen

Kansanedustaja Arto Satonen sanoo, että Kaj Turunen koputteli oveen niin pitkään, että hänet otettiin sisään.

Kuva: Päivi Solja / Yle

Kokoomuksen kansanedustajan Arto Satosen mielestä kansanedustaja Kaj Turusen loikkaus ei ole aiheuttanut hallituskriisiä.

Turunen loikkasi tiistaina sinisistä kokoomukseen. Siniset syytti hallituskumppania edustajien kalastelusta.

– Ihmettelen, miten hallituskriisi voi seurata siitä, jos yksi hallituspuolueen edustaja vaihtaa toiseen hallituspuolueeseen. Kaikille on jo varmaan tässä vaiheessa selvinnyt, että Turunen on itse ollut erittäin aktiivinen eikä kokoomus ole häntä houkutellut ryhmään. Kun riittävän kauan on ovea kolkuttanut, on siihen vastattu.

Satosen käsityksen mukaan kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon oli määrä informoida pääministeri Juha Sipilää asiasta, mutta asia vuoti julkisuuteen tätä ennen.

Arto Satonen oli Radio Suomen Tampereen lähetyksessä haastateltavana keskiviikkona aamulla. Satosen mukaan loikkaus ei vaikuta sote-uudistuksen aikatauluun. Laaja kokonaisuus on nyt valiokunnissa käsiteltävänä.

– Tämä on kyllä kaikkein käsittämättömin väite, mitä on ollut. Turunen kannattaa sotea ja suhtautuu myönteisesti sote-uudistukseen myös kokooomuksessa. Se ei tule vaikuttamaan millään tavalla.

Kritiikkiä Harkimolle

Kokoomuksessa on kuohunut soten ympärillä, sillä osa edustajista suhtautuu etenkin maakuntauudistukseen kriittisesti. Satosen mukaan Harry "Hjallis" Harkimon tuore ero kokoomuksesta tuskin kaataa sotea. Hänen mukaansa yksi ääni ei ole ratkaiseva.

– Luulen, että Hjallis Harkimon motiivit ovat muualla kuin sotessa.

Satoselta tulee kirpeää kritiikkiä Harkimolle.

– Jos ei ole käynyt viimeisen vuoden aikana kuin kerran tai kaksi eduskuntaryhmän kokouksessa, joka on keskeisin paikka vaikuttaa puolueen linjaan, ei ainakaan ole kokenut tärkeäksi vaikuttaa puolueen linjaan.