Kemi harkitsee ilmaista sisäänpääsyä kulttuuritapahtumiin

Kemi
Kemin kaupunginteatteri -teksti ovessa
Laura Holappa / Yle

Kemissä halutaan päästää vähävaraiset kaupunkilaiset nauttimaan kulttuurista ilmaiseksi. Vähävaraisilta poistettaisiin pääsymaksu esimerkiksi Kemin kaupunginteatterin esityksiin, musiikkitoimen järjestämiin konsertteihin tai kansalaisopiston kursseille.

Kulttuuripalveluissa voisi käydä ilmaiseksi niin sanotulla Kaikukortilla, jonka käyttöönotosta Kemin kaupungin kulttuurilautakunta päättää keskiviikkona.

Vähävaraiset kotitaloudet saisivat ilmaiseen sisäänpääsyyn oikeuttavan kortin esimerkiksi kaupungin sosiaalitoimesta.

– Kaikukortti olisi henkilökohtainen, mutta esimerkiksi pienituloinen isovanhempi voisi käydä kulttuuripalveluissa ilmaiseksi yhdessä lastenlasten kanssa, kuvailee Kemin kirjastotoimenjohtaja Hilkka Heikkinen.

Tuloja ei tarvitse todistella

Kemissä on kaavailtu, että kortin saamiselle ei aseteta tulorajaa eikä sitä pyydettäessä tarvitse todistaa tulojaan. Näin halutaan varmistaa, että kukaan ei jättäisi korttia hankkimatta tulojen todistamiseen liittyvien vaatimusten takia.

– Olemme ajatelleet, että esimerkiksi sosiaalitoimen työntekijät tuntevat asiakkaansa niin hyvin, että he voivat myöntää Kaikukortteja omille asiakkailleen, perustelee Heikkinen.

Heikkisen mukaan Kemissä on väläytelty yhtenä vaihtoehtona myös liikuntapuolen mukaantuloa, mutta tästä ei ole vielä sovittu.

Kaikukortti on käytössä muuallakin

Valtakunnallisen Kaikukortti-hankkeen tavoitteena on edistää ihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään varallisuudesta riippumatta. Se on jo käytössä Espoossa, Kajaanissa ja Savonlinnassa.

Kokemukset muualta ovat kirjastotoimenjohtaja Hilkka Heikkisen mukaan osoittaneet, että ilmaiskortin vaikutus kaupungin talouteen ei ole suuri. Tärkeämmäksi koetaan vähävaraisten hyvinvoinnin tukeminen.