Oletko hankkimassa grilliä kesäksi? Ota huomioon ainakin nämä 3 asiaa

Grillistä saa halutessaan maksaa tuhansia euroja, mutta onko se tarpeen?

grillit
Makkaraa ja maissia grilllaantumassa.
Makkaran paistamista varten ei välttämättä kannata käyttää puolta tuntia hiiligrillin valmisteluun.Martin Lee / AOP

Grillin oston kulta-aika on käsillä. Kaasu on suomalaisgrillaajien ykkösvalinta, mutta hiili- ja brikettigrillien suosio on kasvussa. Parin viime kesän varsinainen nousija Suomessa on ollut kamado-grilli eli keraaminen hiiligrilli, jossa lämpö säilyy pitkään.

Kyse on monelle koulukunnasta: toisten mielestä ruoka vaatii hiiligrillistä saatavan savun aromin. Toiset arvostavat kaasun nopeutta ja kätevyyttä.

– Hiiligrillauksen virhe on, että ruoka on usein jo syöty siinä vaiheessa, kun hiillos on parhaimmillaan, nauraa Arto Keski-Petäjä Kokkolan K-Raudasta.

Grillien suurimmat tai viritellyimmät mallit maksavat jo lähelle 5000:tä euroa. Sellaisia Keski-Petäjä myy vain yhden, kaksi vuodessa. Vastaavasti perinteisiä pallogrillejä myydään samassa liikkeessä useita kymmeniä kesässä.

Pienemmälläkin pärjää, sillä grillaamisen päätarkoitus on tehdä hyvää ruokaa, muistuttavat keittiömestari ja Keski-Pohjanmaan ammattiopiston lehtori Vesa Saarinen Kokkolasta sekä keittiömestari, Stadin ammattiopiston lehtori Tatu Lehtovaara, joka on julkaissut useita kirjoja, myös grillausoppaan.

Makkaroita ja kasvisvartaita grillissä.
Mika Kanerva

1. Valitse grilli tarpeen mukaan

Ensin pitää miettiä mikä on maali ja vasta sen jälkeen valita reitti, tiivistää keittiömestari, grillauksen asiantuntija Tatu Lehtovaara.

– Jos on mökillä ja tähtää siihen, että kolmen päivän päästä syödään, voit valita barbeque-tyylin, jossa valellaan ja grillataan tuntikausia. Jos taas kokkaat perheelle rivitalon takapihalla, valitse kaasu. Ja piknikille pieni hiiligrilli, Lehtovaara yksinkertaistaa.

Hänen mukaansa monella onkin nykyään kaksi grilliä: kaasumalli arkikäyttöön ja hiiliversio niihin hetkiin, kun on enemmän aikaa fiilistellä.

Hyvän ruuan teko onnistuu Lehtovaaran mukaan monen parjaamassa sähkögrillissäkin, jos siinä on tarpeeksi tilaa ja lisäominaisuuksia.

Hiiligrillin nimeen vannovat vetoavat savunmaun merkitykseen. Kokkolalainen keittiömestari ja lehtori Vesa Saarinen siirtyi kaasusta hiileen ja keraamiseen kamado-grilliin vuosia sitten. Hän pitää savunmakua olennaisena osana grillaamista. Sekä kaasu- että hiiligrillissä onnistuu kyllä kaiken grilliruuan valmistaminen, mutta kyse on nyansseista.

– Pihveistä ja jauhelihaburgereista tulee hiiligrillissä aivan erimakuisia. Nestesavut ja vastaavat eivät todellakaan ole minun juttuni!

Lehtovaara muistuttaa, että kaasugrillissäkin syntyy jonkin verran savua, kun kokatessa tippuva rasva syttyy palamaan. Toisaalta avonaisessa hiiligrissä savunmaku voi jäädä minimaaliseksi. Broilerin rintafileeseen hiiligrillikään ei ehdi paljon makua antaa, kun taas kokonaisessa kalassa ero on suurempi.

2. Katso tehoja varsinkin, jos grillaat paljon lihaa

Kaasugrilleistä mainitaan usein teho, mutta kannattaa selvittää, mitä sillä tarkoitetaan: isompaa määrää polttimoita vai polttimon tehon kasvua.

Riittävä teho polttimoa kohti on Tatu Lehtovaaran mukaan 5 kilowattia. Jos siis 4-polttimoisen kaasugrillin kokonaisteho on 12 kW, jokainen polttimo on hieman alitehoinen.

Vesa Saarinen vahvistaa, ettei polttimoiden määrä ole niin tärkeä kuin kilowattilukema.

– Tehoton kaasugrilli on aika iloton.

Kaksi miestä grillaa
YLE / Mika Kanerva

Toisaalta tehon tarve riippuu sekin käytöstä: kypsentäminen hoituu pienellä teholla ajan kanssa, kovat tehot tarvitaan lähinnä ruskistamiseen.

– Ja jos grillaa lähinnä kasviksia, pärjää pienitehoisellakin grillillä. Kaksi kiloa porsaanniskaa vaatii sitten enemmän, sanoo Lehtovaara.

Kun grilli on riittävän kuuma, liha ei tartu kiinni. Myös kala vaatii korkean lämpötilan.

Lehtovaaran mukaan hinta kulkee usein käsi kädessä laadun kanssa, eivätkä halvimpien versioiden metallitangot juuri varaa lämpöä. Niissä ei myöskään riitä potku talvigrillaamiseen, sillä ulkoilma jäähdyttää ne liian helposti.

3. Hyödynnä erilaiset lämpötilat ja epäsuora lämpö

Grillejä voidaan mainostaa myös maksimilämpötilalla, joka yltää jopa 400 asteeseen. Tatu Lehtovaara muistuttaa, että ritilän ja kannen alla olevan ilman lämpötilat ovat kaksi eri asiaa. Jos kaikki polttimot eivät ole päällä, sisällä on monia lämpötiloja.

Kaasugrillissä eri polttimoilla voidaan rakentaa erilaisia lämpötila-alueita. Tarvittaessa voi hyödyntää yläritilää. Lehtovaara kannustaa vahvasti käyttämään epäsuoran lämpöä lihan ja kalan kypsentämiseen sen sijaan, että ruuan kypsentäisi suoraan grillin päällä. Epäsuorassa lämmössä kypsentäminen pitää lihan mehevänä.

Hiiligrillissä erilaisia tehoja ja lämpötiloja saa aikaan jakamalla erilaisilla telineillä hiilet esimerkiksi kehäksi, keskittämällä ne toiseen reunaan tai rajaamalla muuten.

Kamadoissa epäsuoraa lämpöä saa aikaan myös keraamisten levyjen avulla. Silloin ruoka ei pääse palamaan niin helposti, vaikka lämpötila olisi korkeakin.

Keittiömestari Vesa Saarinen muistuttaa, että ruuan esikypsentäminen vähentää palamisen ja kuivumisen riskiä. Esimerkiksi kanankoivet voi hauduttaa matalassa lämmössä ennakkoon ja ottaa grillissä niihin vain pinnat.

400 asteen lämpöä grillaamiseen ei tarvita. Saarinen käyttää sitä kuitenkin esimerkiksi pizzan paistoon, ja ensi kesänä tavoitteena on ottaa haltuun leivänteko omassa kamado-grillissä.