1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Kiemunki lyttää oikeuden Sunny Car Center -päätöksen: oikeus sivuutti monia puolustuksen kannalta tärkeitä asioita

Entinen kunnallispoliitikko joutuu maksamaan 350 000 euroa kaupungin Sunny Car Center seikkailusta.

Sunny Car Center
Iisakki Kiemunki
Tiina Kokko / Yle

Entinen hämeenlinnalainen huippupoliitikko Iisakki Kiemunki on ihmeissään Kanta-Hämeen käräjäoikeuden Sunny Car Center -päätöksestä. Oikeus tuomitsi sekä pääomistaja Markku Ritaluoman että Kiemungin miljoonakorvauksiin konkurssipesälle.

Iisakki Kiemunki toimi SCC:n hallituksessa ollessaan Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja myöhemmin kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Oikeus sovitteli Kiemungin korvaussummaa

Sunny Car Centerin omistaja ja toimitusjohtaja Ritaluoma tuomittiin maksamaan konkurssipesälle lähes 6,2 miljoonan euron korvaukset. Hallituksen jäsenenä ollut ex-kunnallispoliitikko Kiemunki tuomittiin lähes viiden miljoonan euron korvauksiin. Oikeus sovitteli kuitenkin Kiemungin korvaussummaa ja määräsi hänelle maksettavaksi 350 000 euroa yhteisvastuullisesti Ritaluoman kanssa.

– Tässä selkeästi haluttiin antaa mahdollisimman kova tuomio, miettii puhelimella tavoitettu Kiemunki oikeuden päätöstä.

Kiemunki on sovittelusta huolimatta oikeuden päätökseen tyytymätön.

Tässä selkeästi haluttiin antaa mahdollisimman kova tuomio

Iisakki Kiemunki

– Siinä käräjäoikeuden päätöksessä on monia asioita ja perusteluja jotka on sivuutettu. Minun mielestäni ne olisi pitänyt ottaa huomioon, kertoo SDP:n entinen valtuutettu Iisakki Kiemunki.

Kiemunki kokee oikeuden päätöksessä epäoikeudenmukaiseksi sen, että hänen olisi pitänyt todistaa huijauksien olevan todellisia.

– Siellä oli todisteita siitä, mutta ne oli sivuutettu täysin, sanoo Kiemunki.

Kiemunki miettii asian viemistä hovioikeuden päätettäväksi

– No, täytyy tietysti pohtia asian viemistä hoviin asianajajan kanssa.

Kiemunki mietti myös, onko valittaminen oman elämän kannalta mielekästä. Hän ounastelee, että prosessista tulee pitkä.

Haluaako sitten tuhlata koko elämänsä ja yhteiskunnan varat siihen, että on vuosikausia tuossa kiertessä

Iisakki Kiemunki

– Se voi jonkun verran laimentua siellä hovissa, mutta haluaako sitten tuhlata koko elämänsä ja yhteiskunnan varat siihen, että on vuosikausia tuossa kierteessä, vai meneekö suosiolla velkasaneeraukseen ja yrittää jatkaa elämäänsä sitten sitä kauttaa, niin se on se pohdittava asia, puntaroi Kiemunki.

Oikeuden määräystä maksaa 350 000 euroa yhteisvastuullisesti Ritaluoman kanssa Kiemunki itse pitää kohtuuttomana.

– Olihan sekin aika tolkuton linjaus. Ensin käräjäoikeus sanoo, että lain perusteella ei voida tuomita sellaisia korvauksia, jotka romuttaa henkilökohtaisen tai perheen talouden. Sitten kuitenkin sellaiset korvaukset laittaa, joita minulla ei ole mitään mahdollisuutta pystyä hoitamaan, toteaa Iisakki Kiemunki.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue seuraavaksi