Tähtiharrastaja teki kiehtovan gif-videon komeetan maisemista

Nimimerkki Landru79 julkaisi twitterissä Rosetta-luotaimen ottamista kuvista kootun giffin.

komeetat
laskeutuja  komeetan pinnalla avaruudessa
Taiteilijan näkemys Philaen irtaantumisesta Rosettasta.ESA

Tähtiharrastaja ja twitter-nimimerkki Landru79 on tehnyt kiehtovan Gif-tiedoston, joka näyttäisi esittävän lumisateista maisemaa jossain Himalajan vuoristossa tai vaikkapa suomalaisessa erämaassa.

Todellisuudessa kuvat ovat peräisin komeetta 67P/Tshurjumov-Gerasimenkolta, josta Rosetta luotain ja sen laskeutuja Philae keräsivät informaatiota ja lähetti sitä Rosetta-luotaimen kautta Maahan muutama vuosi sitten, kertoo tiedesivusto Livescience.com. (siirryt toiseen palveluun)

Twitter-nimimerkki Landru79 koosti giffin Rosettan kuvista lyhyen videon kaltaisen esityksen. Siinä näkyy jyrkkä vuorenrinne, jonka vierellä näyttäisi pöllyävän lunta.

Tutkijoiden mukaan kyse ei kuitenkaan ole lumisateesta siinä muodossa, jossa sitä esiintyy Maassa tai muilla planeetoilla. Sen sijaan lähinnä kameraa näkyy ilmeisesti pölyhiukkasia, jotka auringinvalo saa näyttämään lumihiutaleilta. Taustalla näkyvät valopisteet taas lienevät tähtiä. Komeetan pyörimisen takia ne näyttäisivät putoavan kohti komeetan pintaa.

Voimakasta vaikutelmaa lisää myös se, että tapahtumat esitetään "videolla" vauhdikkaammin kuin ne oikeasti tapahtuvat. Landru79:n mukaan kuvat on otettu 1. kesäkuuta vuonna 2016. Giffissä 25 minuutin aikana sattuneet tapahtumat on tiivistetty kestämään noin sekunnin.

Landru79 on kuitenkin saanut luotua giffiinsä vaikutelman, että tapahtumia seurattaisiin paikan päällä kaukaisella komeetalla.

Seuraavaksi Landru79 aikoo tehdä giffistä värillisen version. Sen luomiseen hän aikoo hyödyntää Rosettan Maahan lähettämiä tietoja komeetan värimaailmasta.

Korjaus 27.4. kello 15.40: Kuvat on ottanut Rosetta-luotain, ei sen laskeutuja Philae.