Harva tunnistaa someriippuvuuttaan tai kännykkäaddiktiotaan – testaa, onko netin käyttösi hallitsematonta

Suomessa netin käytön haittavaikutuksiin on havahduttu vasta hiljattain. Nettiriippuvainen ei välttämättä itse tunnista ahdistuneisuutensa syytä.

Internet-riippuvuus
Someriippuvuus
Ronnie Holmberg / Yle

Nettiriippuvuudesta hoidettavien määrä on kasvanut Suomessa viimeisten vuosien aikana. Nettiriippuvuuden sanotaan olevan Suomessa jo päihderiippuvuutta vakavampi ongelma. Nettiriippuvaisia hoidetaan Suomessa terapialla ja nuorimmat hoidettavat ovat alakouluikäisiä.

Haitallinen netin käyttö aiheuttaa ihmiselle muun muassa masennusoireita sekä mieliala- ja tarkkaavaisuushäiriöitä. Lisäksi nettiriippuvuudesta kärsivillä henkilöillä on diagnosoitu unihäiriöitä, päihdeongelmia sekä sosiaalista sulkeutuneisuutta.

Testaa netin käyttösi

Viekö netti tai sosiaalinen media ison osan päivästäsi? Testin avulla voit arvioida omaa netin käyttöäsi. Valitse vastausvaihtoehdoista se, joka parhaiten vastaa omaa tilannettasi. Saat tuloksen, kun vastaat jokaiseen kysymykseen.

Testi on viitteellinen ja modifioitu A-klinikkasäätiössä. Testin pohjana on käytetty Päihdelinkki-verkkosivustolla olevaa Facebook-riippuvuustestiä, jonka alkuperäinen kehittäjä on Dr. Cecilie SchouAndreassen.

Lue lisää:

Nettiriippuvaisia hoidetaan Suomessa jo terapialla, nuorimmat vasta alakoululaisia: “Päihderiippuvuutta pelottavampi ja vakavampi ongelma”