Tellervo ja Assi Koivisto herkistyivät 12 vuoden muistoista – Mauno Koiviston kunniamerkit esillä Turussa

Presidentti Mauno Koiviston saamat kunniamerkit ovat yleisön nähtävillä ennen palauttamista antajamaihinsa. Muistot valtiovierailuilta nousivat näyttelyn avajaisissa Tellervo ja Assi Koiviston mieliin.

Mauno Koivisto
Uutisvideot: Tellervo ja Assi Koivisto herkistyivät 12 vuoden muistoista – Mauno Koiviston kunniamerkit esillä Turussa
Uutisvideot: Tellervo ja Assi Koivisto herkistyivät 12 vuoden muistoista – Mauno Koiviston kunniamerkit esillä Turussa

Rouva Tellervo Koivisto tutkii tarkkaan vitriineissä lepäävien kunniamerkkien yksityiskohtia. Hän kuuntelee mielenkiinnolla tutkija Tom Bergrothin kertoessa kunniamerkkien taustoja ja tarinoita.

– Kyllä ovat koreita ja arvokkaan näköisiä, ihastelee Tellervo Koivisto.

Assi Koivisto seuraa äitinsä kannoilla kuunnellen yhtä keskittyneesti. Välillä hän ottaa kännykällä kuvia miehelleen, joka ei kutsuvierastilaisuuteen kerinnyt. Tarkoitus onkin tulla yhdessä katsastamaan kunniamerkkien kavalkadi myöhemmin paremmalla ajalla.

Mauno Koiviston kunniamerkit ovat esillä Turun linnassa syyskuun puoliväliin.
Mauno Koiviston kunniamerkit ovat esillä Turun linnassa syyskuun puoliväliin.Jouni Koutonen / Yle

Turun linnassa avautunut näyttely esittelee presidentti Mauno Koiviston jatkosodassa ja valtiovierailuillaan saamia kunniamerkkejä. Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat halusivat esitellä kaikki Koiviston kunniamerkit tämän syntymäkaupungissa.

Kauniita ja haikeitakin muistoja

Vaikka kunniamerkit ovat sinänsä tuttuja presidentin puolisolle, katsoo rouva Tellervo Koivisto niitä nyt uusin silmin.

– Tuntuu siltä, että näen ne oikeastaan ensimmäisen kerran. Luovutustilaisuudessa ne ovat olleet kaulassa ja takin alla, ja kun on tultu kotiin, ne on laitettu laatikkoon. Laatikkoa on säilytetty enimmäkseen Presidentinlinnassa, joten näin näitä ei ole nähty.

Kunniamerkit toivat muistoja Assi ja Tellervo Koiviston mieleen.
Kunniamerkit toivat muistoja Assi ja Tellervo Koiviston mieleen.Jouni Koutonen / Yle

Valtiovierailuilta saadut kunniamerkit kantavat mukanaan 12 vuotta Koivistojen elämää. Tellervo Koivisto ei halua arvottaa muistoja vierailuista – muistot ovat myönteisiä ja kauniita.

– Tuli aika monta ajatusta mieleen. Mukava se on elämää tältäkin kannalta katsoa. Mutta tietysti on sillä tavalla haikeatakin, että useimmat näistä merkkien antajista ovat jo poistuneet tästä maailmasta.

Elefantti jäi kaihertamaan Assia

Assi Koivisto pitää isänsä kunniamerkkejä esittelevää näyttelyä suurenmoisena. Hän luonnehtii kauniiden kunniamerkkien piirtävän mielenkiintoisen tarinankaaren, ja nuoruusmuistot tulvahtivat hänen mieleensä.

Sain kokea vain kaiken sen hauskan ja kivan.

Assi Koivisto

– Äiti varmaan arvaa mikä muisto minulla heräsi. Olin mukana aika monella valtiovierailulla, joissa yks sun toinen laukunkantajaa myöten sai jonkun mitalin, mutta minä en saanut koskaan. Minulla ei ole ensimmäistäkään prenikkaa mistään. Enkä ole mitenkään katkera, nauraa Assi Koivisto pilke silmäkulmassa.

Etenkin Tanskan Elefanttiritarikunnan kunniamerkki olisi ollut hänelle mieluinen.

– Odotin innolla sitä elefanttia. Muistan että Tanskan valtiovierailun jälkeen olisin ollut erityisen ihastunut juuri siihen elefanttiin.

Tanskan Elefanttiritarikunnan kunniamerkki luovutettiin presidentti Koivistolle 2. toukokuuta 1983.
Tanskan Elefanttiritarikunnan kunniamerkki luovutettiin presidentti Koivistolle 2. toukokuuta 1983.Jouni Koutonen / Yle

Pienestä pettymyksestä huolimatta Assi Koivisto iloitsee, että suvussa on tällainen kokoelma, vaikkakin lainassa. Ohjesääntöjen mukaan useimmat kunniamerkit tulee palauttaa haltijan kuoleman jälkeen.

Valtiovierailut olivat niitä elämän kohokohtia. Siellä oppi tuntemaan maailmaa ja oppi tuntemaan ihmisiä.

Tellervo Koivisto

Presidentin tyttärelle valtiovierailut olivat mielenkiintoisia ja vapaamuotoisia elämyksiä.

– Sain kokea vain kaiken sen hauskan ja kivan. Ei olisi ollut soveliastakaan osallistua mihinkään luottamuksellisiin ja syvällisiin tapaamisiin ja keskusteluihin. Sain olla reunoilla ja katsella maailman menoa, ja se oli tavattoman mielenkiintoista ja hauskaa, muistelee Assi Koivisto.

Koivisto oli mukautuvainen mies

Rouva Tellervo Koivisto luonnehtii valtiovierailuja mielenkiintoisiksi tapauksiksi.

– Valtiovierailut olivat niitä elämän kohokohtia. Siellä oppi tuntemaan maailmaa ja oppi tuntemaan ihmisiä. Ei sieltä kuitenkaan mitenkään pysyviä ystävyyssuhteita syntynyt.

Tellervo Koivisto.
Tellervo Koivisto.Jouni Koutonen / Yle

Koivistot tekivät neljätoista valtiovierailua ja isännöivät kymmentä valtion päämiestä Suomen vierailuilla, joilla kunniamerkkejä vaihdettiin. Luonnollisesti kahteen presidenttikauteen mahtui myös lukuisia vierailuja, joilla kunniamerkkejä ei vaihdettu.

Presidentti Mauno Koivisto muistetaan kansanomaisena fundeeraajana, jonka juuret olivat vaatimattomissa oloissa ja konstailemattomassa satamatyössä. Voisi kuvitella, että hän ei välttämättä aina olisi ollut niin kotonaan muodollisissa ja pönöttävissäkin tilaisuuksissa.

– Hän kyllä kummasti osasi mukautua! Hän pystyi ihan täysin näyttelemään myös tätä roolia ja kantoi kunniamerkkinsä arvokkaasti, hymyilee Tellervo Koivisto.

Lue lisää:

Kuuntele Tellervo ja Assi Koiviston haastattelu

Presidentti Mauno Koiviston kunniamerkit ritarikuntien sivuilla (siirryt toiseen palveluun)

Tällainen on presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki – katso kuvat ja kommentit teoksesta

Laulava fundeeraaja, syvästi tunteva suunnannäyttäjä – Pertti Paasio muistelee Mauno Koivistoa