1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvojentunnistusohjelma osoitti heti tehonsa – Intian poliisi jäljitti neljässä päivässä 3 000 kadonnutta lasta

kasvontunnistus
Rannalla olevien ihmisten silhuetteja.
Divyakant Solanki / EPA

Intian pääkaupungissa Delhissä on onnistuttu neljässä päivässä jäljittämään lähes 3 000 kadonnutta lasta, kertovat intialaislehdet.

Kiitos kuuluu poliisin avukseen saamalle kasvojentunnistusohjelmalle, joka vertailee lasten kuvia kadonneiksi ilmoitettujen kuviin.

Poliisi syötti ohjelmaan 45 000:n lastenkodeissa asuvan lapsen kuvat. Lapsista 2 930 tunnistettiin ja poliisi pyrkii nyt saamaan heidät takaisin perheidensä luo, kertoo muun muassa The Indian Express (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Ohjelman on kehittänyt lastenjärjestö Bachpan Vachao Andolan. Sen mukaan Intiassa on tätä nykyä kateissa lähes 200 000 lasta ja noin 90 000 lasta asuu laitoksissa.

– Olisi lähes mahdotonta käydä valokuvat läpi manuaalisesti, järjestön edustaja toteaa The Better India (siirryt toiseen palveluun) -uutissivustolle.

Ohjelma on ollut vasta koekäytössä.

Jopa puoli miljoonaa lasta kadoksissa

1,3 miljardin asukkaan Intiassa lasten katoaminen on valtava ongelma. Naisten ja lasten asioista vastaavan ministeriön mukaan pelkästään vuosina 2012–2017 ilmoitettiin yli 240 000 lapsen kadonneen. Eräiden järjestöjen mukaan lapsia katoaa todellisuudessa jopa puoli miljoonaa vuodessa.

Ongelman takia ministeriö on perustanut sivuston, jolla julkaistaan tietoja kadonneista lapsista. TrackChild-sivustosta (siirryt toiseen palveluun) on ollut apua, mutta ongelma on niin valtaisa, että poliisikin on voimaton sen edessä.

Tätä ongelmaa ratkomaan lähti Bachpan Bachao Andolan -järjestö, joka kehitti FRS-ohjelman kadonneiden lasten löytämiseksi kasvojentunnistuksen avulla. Tunnistuksessa BBA:n ohjelma hyödyntää biometrisiä menetelmiä.

BBA:n mukaan kukaan ei olisi kyennyt käymään läpi kadonneiden valokuvia, joten tällaista ohjelmaa tarvittiin. Vaikka ohjelma onkin vain New Delhin poliisin käytössä, on siitä apua myös muulle Intialle.

Ohjelma saatetaan lisätä myös TrackChild-sivustolle, mutta ensin on ratkaistava eräitä oikeudellisia ongelmia.

Lue seuraavaksi