1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. testamentti

Valtio sai viime vuonna 26 miljoonan "yllätysperinnön" – Sen voisi testamentata vaikka tyttöjen koulutukseen, luonnolle tai syöpätutkimukseen

Yleishyödylliset järjestöt arvioivat testamenttilahjoitusten yleistyvän, koska ilman lähiperillistä olevien suomalaisten määrä kasvaa tulevaisuudessa. Testamentilla lahjoittaja pystyy ohjaamaan varansa arvojensa mukaiseen kohteeseen.

testamentti
Kambodžassa Kampotissa asuva 13-vuotias SreyLeang Hun on päässyt kouluun. Kehitysvammainen tyttö saa samalla myös fysioterapiaa. Suomen Lähetysseura tukee paikallisen vammaisjärjestö Komar Pikarin toimintaa.
Kambodžan Kampotissa asuva kehitysvammainen SreyLeang Hun iloitsee kouluun pääsystä. Suomen Lähetysseura tukee vammaisten lasten opetusryhmän toimintaa.Hannes Honkanen / Suomen Lähetysseura

Vantaalainen Sirpa Lamberg päätti testamentata osan omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen Maailman Luonnonsäätiölle (WWF). Eläinrakas Lamberg kertoo olevansa innokas sienestäjä ja marjastaja, joten kohde tuntui hänestä itsestään selvältä.

– Eläimet ja luonto ovat olleet minulle hyvin tärkeitä ja läheisiä kautta elämän. Haluan ohjata tällä testamentilla varoja erityisesti uhanalaisten eläinten suojelutoimintaan, Lamberg sanoo.

Yleishyödylliset yhteisöt saavat yhä enemmän testamentteja koskevia yhteydenottoja.

Sirpa Lamberg
Sirpa Lamberg kertoo, että tällä hetkellä WWF:lle testamentattu perintö on noin tuhannen euron luokkaa, mutta summaa on tarkoitus korottaa tulevaisuudessa.Pekka Tynell / Yle

Järjestöjen yhteistyöelimen Vastuullinen lahjoittaminen ry:n ja Hyvä testamentti-sivuston (siirryt toiseen palveluun) kautta tehdään vuosittain noin 50 testamenttia, joissa järjestö on edunsaajana. Tämän lisäksi ihmiset ottavat järjestöihin suoraan yhteyttä perintöasioissa. WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder kertoo keskustelleensa juuri viikonloppuna asiasta kahden testamentin tekoa miettivän ihmisen kanssa.

Järjestöt pitävät kirjaa heille osoitetuista ja ilmoitetuista testamenteista. Rohwederillä on tällä hetkellä tiedossa parikymmentä testamenttia, joissa WWF on edunsaajana.

Yksityishenkilöiden lahjoitukset kattavat keskimäärin noin puolet yleishyödyllisten järjestöjen ja yhteisöjen vuosirahoituksesta. Perinnöt ovat pieni, mutta erittäin tervetullut osa järjestöjen vuosituloja. Perintö on kuin ylimääräinen bonus, jota ei voi ennakoida.

– Testamenttitulot vaihtelevat hyvin paljon vuosittain, mutta keskimäärin ne ovat noin viisi prosenttia yksityishenkilöiden lahjoituksista. Joinakin vuosina perintöä on tullut kymmeniä tuhansia euroja, joinakin 600 000 euroa, Rohweder kertoo.

Suurin yksittäinen Luonnonsäätiön testamentilla saama perintö on ollut viime vuonna tullut 300 000 euroa.

saimaannorppa
Saimaannorppa lepäilee kivellä Linnansaaren kansallispuistossa.Ismo Pekkarinen / AOP

Tyttöjen ja naisten hyvinvointi kiinnostaa lahjoittajia

Erityisen vahvoilla lahjoittajien silmissä ovat pitkään toimineet, luotettavaksi todetut järjestöt. Tällaisiin kuuluu lähes 160 vuotta toiminut Suomen Lähetysseura.

Hallintojohtaja Tarja Larmasuo kertoo, että testamentit ovat olleet merkittävä tulonlähde heille kautta aikojen. Tällä hetkellä lähes kymmenys järjestön vuosibudjetista tulee perinnöistä. Tämä tarkoittaa noin kahta miljoonaa euroa vuodessa.

Suomalaisten testamenttilahjoittajien sydäntä lähellä on erityisesti lasten ja naisten hyvinvointi ja koulutus niin Suomessa kuin kehitysmaissa.

– Lahjoittajat sanovat, että kun satsaa tyttöihin ja naisiin, niin yhteiskuntakin muuttuu vahvasti. Se jotenkin korostuu kovasti, Larmasuo toteaa.

Myös luonto ja uhanalaiset eläimet sekä lääketieteellinen tutkimus ovat suosikkikohteiden kärjessä.

Kambodžassa Kampotissa asuva 13-vuotias SreyLeang Hun on päässyt kouluun. Kehitysvammainen tyttö saa samalla myös fysioterapiaa. Suomen Lähetysseura tukee paikallisen vammaisjärjestö Komar Pikarin toimintaa.
Kehitysvammainen SreyLeang Hun harjoittelee kotonaan kävelemistä bambukaiteiden avulla. 13-vuotias SreyLeang saa kambodzalaisessa koulussa myös fysioterapiaa. Suomen Lähetysseura tukee toimintaa.Hannes Honkanen / Suomen Lähetysseura

Osa testamenttajista on ollut mukana järjestön toiminnassa tai se on muuten tuttua.

– Usein niistä kodeista, joita saamme testamenttilahjoituksina, saattaa löytyä meidän lehteä tai muuta materiaalia, Liisa Rohweder kertoo.

Sirpa Lamberg on esimerkiksi toiminut muutaman vuoden WWF:n yleiskummina ja vuosilahjoittajana.

– Kun testamentin laatiminen tuli viime vuonna ajankohtaiseksi, oli hyvin luonnollista, että testamenttaan WWF Suomen hyväksi, hän toteaa.

Lambergin mukaan sekin painoi vaakakupissa, että järjestöt saavat perinnön verovapaasti. Hän ei halunnut määrätä tarkasti rahojen käyttökohdetta, koska suojelutarve voi muuttua vuosikymmenien mittaan. WWF voi käyttää varat sitten aikanaan eniten apua ja suojelua tarvitsevaan eläimeen.

Valtio "perii" joka vuosi kymmeniä miljoonia euroja

Tilastokeskuksen (siirryt toiseen palveluun) ja THL:n tilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksin asuvien ja lapsettomien suomalaisten määrä on noussut viimeiset parikymmentä vuotta, ja sama kehitys näyttää jatkuvan tulevaisuudessa.

Ilman perillisiä ja testamenttia kuolleiden ihmisten omaisuus menee valtiolle. Valtiokonttori (siirryt toiseen palveluun) luovuttaa suurimman osan varoista eteenpäin vainajan asuinkunnille tai läheisille. Viime vuonna ilman perillisiä kuolleilta jäi jälkeen lähes 26 miljoonaa euroa.

Liisa Rohweder
WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder uskoo, että testamenttilahjoittajien määrä tulee kasvamaan.Pekka Tynell / Yle

–Sehän olisi ihan valtava summa yleishyödyllisille järjestöille, WWF:n Liisa Rohweder huokaa.

– Saisimme sillä todella merkittäviä tekoja aikaiseksi. Luulisi myös näiden ihmisten näkökulmasta olevan arvokasta, että heidän omaisuutensa menisi heidän arvojensa mukaiseen toimintaan, hän huomauttaa.

Suomessa toimii satoja yleishyödyllisiä järjestöjä ja yhteisöjä, joten jokaiselle testamenttilahjoitusta harkitsevalle löytyy varmasti mieleinen tukikohde.

Juttua varten on haastateltu myös Vastuullinen lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoskea.

Juttuun lisätty klo 13:40 Hyvä testamentti-sivusto, jonka kautta voi tehdä testamentin yleishyödylliselle yhteisölle.

Lue seuraavaksi