Analyysi: Kuinka moni saa pudota kyydistä, jos loput saavat vastineena parempaa hoitoa?

Minikokoisen sote-uudistuksen Eksoten kipuilut antavat osviittaa koko valtakunnan sote-uudistuksen riskeistä.

mielenterveys
Mielenterveyspäivystyksen ovi.
Mikko Savolainen

Vaikeasti masentunut eläkeläismies tekee itsemurhan. Suomessa tehdään päivittäin keskimäärin kaksi itsemurhaa. Tekijöistä valtaosa on miehiä. Miksi Yle kertoo yhdestä tapauksesta yksityiskohtaisesti?

Suomi on tekemässä historiallista sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta. Esiin nostamamme kuolema on esimerkki siitä, miten vakavista asioista on kyse, jos jokin menee mönkään.

Kuolleen eläkeläismiehen hoitohistoriasta on selvästi nähtävissä rakennemuutoksen ja keskittämisen tuottama katvealue.

Julkinen sote-keskustelu on kiertynyt pääasiassa yliopistosairaaloiden ja leikkausten keskittämisen ympärille. Sosiaalialan uudistuksista on keskusteltu vähemmän. Mielenterveysongelmat ja päihteiden käyttö osuvat johonkin näiden kahden osasen väliin: potilaiden ongelmat ovat usein monitahoisia.

Etelä-Karjalassa terveys- ja sosiaalipiiri Eksote on taklannut ongelmaa vuodesta 2010. Palvelut on räjäytetty auki, kaikki hoito tulee nyt yhdeltä luukulta. Hoitoon pääsee ympäri vuorokauden. Osastohoitoa on vähennetty.

Ihaillulla uudistuksella on varjopuolensa

Eksoten tuloksia on ihailtu koko valtakunnassa. Muun muassa Yle, Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehti ovat kirjoittaneet saavutuksista, jotka ovat pitkälti henkilöityneet visionääri Timo Salmisaareen.

Eksoten mielenterveys- ja päihdepalveluiden remonttia voi ajatella miniversiona koko maan sote-uudistuksesta. Näin suurissa uudistuksissa työtä tehdään aina vastatuuleen. Poliitikot pitävät huolta omista eduistaan, henkilökunnassa on aina muutosvastarintaa. Mahdollisuus edestakaiselle veivaukselle on ilmeinen.

On rehellistä myöntää, että suurissa muutoksissa joku putoaa aina kyydistä. Kyse on siitä kuinka monelle niin käy.

Paine tuottaa kiireen. Uudistus on monimutkaisempaa kuin aluksi osattiin odottaa.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmää pitää uudistaa, tästä kaikki ovat yhtä mieltä.

Timo Salmisaaren ajatukset mielenterveys- ja päihdeongelmien hoidon uudistuksista tuntuvat järkeviltä. Niiden on myös todistettu tuottavan tuloksia.

Kuinka moni saa pudota kyydistä?

On kuitenkin rehellistä myöntää, että suurissa muutoksissa joku putoaa aina kyydistä. Kyse on siitä kuinka monelle niin käy. Voidaan pohtia, millaiset seuraukset ovat moraalisesti hyväksyttäviä. Miten laajasti uudistukset vaikuttavat yksittäisten ihmisten elämään ja lähipiiriin? Miten suuren hintalapun järjestelmän ulkopuolelle jäävä saa? Kuinka monta vanhaan järjestelmään laitostunutta ihmistä saa kadota kartalta, jos loput saavat sen seurauksena laadukkaampaa hoitoa?

Juha Sipilä sanoi heti vaalivoittonsa jälkeen vuonna 2015, että tulossa olevat yhteiskunnalliset uudistukset on tehtävä siten, ettei kukaan putoa kyydistä. Timo Salmisaari toteaa kuitenkin, että uudistukset saattavat jo itsessään tuottaa hankaluuksia joillekin. Kuolleen eläkeläismiehen hoitohistoriasta on selvästi nähtävissä rakennemuutoksen ja keskittämisen tuottama katvealue. Siihen mies unohtui. Siinä hän tipahti. Saumakohta on niin selkeä, että se kylmää.

Tämän tapauksen jälkeen on tympeää kuunnella vastuuhenkilöiden selityksiä, olipa päämäärä ollut kuinka hyvä tahansa.