Hyppää sisältöön

Mobiilitekniikka toi lintuoppaat puhelimiin – ei korvaa sentään kiikareita

Mobiilitekniikka hyödyttää myös lintubongareita. Kännyköihin ladattavat lintukirjat ovat tuoneet kuvien lisäksi myös äänet lintubongareiden taskulaitteisiin. Lintuhavainnotkin välitetään digisovelluksilla.

Mobiilitekniikka on tuonut lintukirjat puhelimiin. Sovelluksesta löytyvät kuvien lisäksi myös lintujen äänet. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kun takavuosina lintuhavainnot hoidettiin ensin tekstihakulaitteiden ja myöhemmin tekstiviestien avulla, on tänä päivänä lintutiedotuksillekin oma applikaatio.

– Kun tällä applikaatiolla kerrotaan jostain linnusta, niin havaintopaikka tallentuu kartalle ja viestin vastaanottaja näkee suoraan kartalta, missä lintu on nähty, esittelee Valkeakosken Lintuharrastajien puheenjohtaja Olli Haukkovaara.

Näissä on kaikki äänet, videot ja kuvia.

Olli Haukkovaara

Samaan aikaan Valkeakosken Saarioisjärven lintutornilla merkkiääni Haukkovaaran puhelimessa kertoo uudesta lintuviestistä.

– Siinä kerrotaan, että "vaimon työkaverin poika on ottanut kotona Rengossa ikkunan läpi kuvan, kaksi lintua tänään kello yhdeksän maissa, eikös tuo kattohaikara ole". Kyllähän se kattohaikaraltä näyttää, kevään ensimmäisiä täällä päin, kommentoi Haukkovaara viestiä.

Nopeasti välittyvät lintuhavainnot auttavan bongareita tekemään havaintoja harvinaisista linnuista.

Lintukirja kulkee nyt puhelimessa

Lintubongarin ei enää tarvitse kantaa paperista lintukirjaa mukanaan, vaan samat tiedot ja enemmänkin saa kulkemaan puhelimessa. Mobililaitteeseen ladattavia lintuoppaita on tarjolla useita.

Paperista lintukirjaa ei tarvitse kantaa linturetkillä, kun samat tiedot kulkevat myös puhelimessa, esittelee Valkeakosken Lintuharrastajien puheenjohtaja Olli Haukkovaara. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Näissä on kaikki äänet, videot ja kuvia. Kuvia on tietysti paperikirjoissakin, mutta äänet ja videot kirjoista puuttuvat. Kyllä tämä voittaa siinä mielessä paperikirjan, että tämä kulkee taskussa mukana.

Mobiilisovelluksen ääninäytteellä ja pienellä kaiuttimella voi myös houkutella esimerkiksi luhtakanaa lähemmäs.

– Myös lintujen rengastuksessa uudesta mobiilitekniikasta voi olla hyötyä, sanoo janakkalalainen lintuharrastaja Ari Lehtinen.

– Saat älykännykästä vaikka pienen kaiuttimen avulla äänen käyttöön. Kuuntelulaitteet, pienet Parabolic heijastimet mahtuvat nykyään jo ihan tavalliseen reppuun.

Olli Haukkovaara varoittaa kuitenkin, että liian pitkään ja liian kovaa ääniä ei linnuille parane soittaa.

– Ne voivat häiritä linnun pesintää tai koiras voi säikähtää liian kovaäänistä "kilpakosijaa".

Kiikarit ovat yhä lintubongarin perusvaruste

Ilman kunnollista kiikaria lintuharrastaja ei tule toimeen. Sen on hyvä olla 9-10 kertaa suurentava ja etulinssin kooltaan 30-50 millimetriä. Mitä isompi etulinssi, sitä enemmän valovoimaa kiikarissa on ja silloin sillä pystyy näkemään paremmin hämärässäkin, opastaa Olli Haukkovaara,

Kaukoputken hankkimista Haukkovaara ei pidä välttämättömänä, ainakaan ensi alkuun.

– Se on niin kallis investointi, siihen kuluu helposti tuhat euroa. Kaukoputken lisäksi tarvitaan tukeva jalusta ja siihen kinopää. Ne maksavat äkkiä saman verran lisää, sanoo Haukkovaara.

Kyllä se kaukoputki tulee sitten joskus ostettua, jos harrastus muuttuu vakavammaksi.

Olli Haukkovaara

Olli Haukkovaara kannustaa harjoittelemaan lintujen katselua kiikareilla ja lyöttäytymällä ensin kaukoputken omistavien lintuharrastajien mukaan retkille.

– Kyllä se kaukoputki tulee sitten joskus ostettua, jos harrastus muuttuu vakavammaksi.

Mobiililintukirjoista huolimatta perinteinen lintukirja on edelleen tärkeä lintuharrastajan varuste. Niitä on tarjolla runsaasti. Vaikka suurin osa on ulkomaista alkuperää, ne soveltuvat hyvin myös suomalaisille harrastajille. Ja ne voi tietysti ottaa mukaan myös lomamatkoille, huomauttaa Haukkovaara.

Omat havainnot opettavat parhaiten

Lintujen lopullinen tunnistaminen jää yhä lintuharrastajalle itselleen, vaikka kehitteillä on myös uudenlaisia tunnistusmenetelmiä, jossa laite tunnistaisi linnut.

– Itse en sellaista ottaisi lintujen opetteluun. Linnut oppii parhaiten sillä, että kuulee tai näkee linnun itse. Omien kokemusten perusteella linnut muistaa paremmin, vaikkapa sen, miten punarinta tuli oksalle laulamaan.

Varsinkin aloittelevallle lintuharrastajalle tulee tässä vaiheessa vuotta helposti tenkka-poo.

Olli Haukkovaara

Parasta aikaa lintujen opetteluun on talvi, kun lajeja on vähemmän. Usein lintuinnostus kuitenkin puraisee muuttolintujen saapuessa. Silloin lajimäärä on jo suurempi ja tunnistaminen haasteellisempaa.

– Varsinkin aloittelevallle lintuharrastajalle tulee tässä vaiheessa vuotta helposti tenkka-poo.

Mukaan lintuyhdistykseen

Tavoitetta tulla paremmaksi lintuharrastajaksi auttaa liittyminen paikalliseen lintuyhdistykseen, neuvoo Olli Haukkovaara.

Lintutorneilla riittää tähän aikaan vuodesta katseltavaa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Ne järjestävät opastettuja retkiä. Niille kannattaa lähteä mukaan, koska siellä oppii tunnistamaan lintuja ja löytää samanhenkisiä ihmisiä. Heidän kanssaan voi lähteä retkelle myös muulloin.

Olli Haukkovaaran toiveissa on lämmin ja mieluiten vähäsateinen kesä. Viileän viime kesän seurauksena monien lintujen pesinnät tuhoutuivat kokonaan. Lämpimämpi kesä auttaisi lintuja onnistumaan paremmin pesinnöissään.