Harjavallan joulukuisen öljyvuodon siivous jatkuu – satoja yhteydenottoja, uintikielto voi kestää koko kesän

Kokemäenjoen ranta-alueilla Harjavallassa näkyy runsaasti öljyisiä vesilätäköitä, joiden siivouksessa joudutaan mittaviin maanvaihto-operaatioihin. Viranomaiset ovat saaneet jo 350 yhteydenottoa öljyvahingosta kärsineiltä kiinteistönomistajilta.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kokemäenjoen rannalla asuva Vesa Ollila on seurannut huolissaan kevään etenemistä Harjavallassa. Aikaisemmin jokirannassa pesinyttä sorsaperhettä ei ole tänä keväänä näkynyt ja päivittäin nenään leijuva polttoöljyn katku on saanut eläkeläisen mielen vakavaksi.

Jäiden lähdettyä öljyiset rantakivet myös näkyvät paremmin ja muistuttavat joulukuussa tapahtuneesta katastrofista.

– Huolestuttavaa on kun näkee sen öljyn liikkeen vedessä ja rantakivikossa. Aika lohdutonta ja epätoivoista, millä se saadaan pois, Ollila sanoo.

Puhdistustyöt käynnistymässä jäiden lähdön jälkeen

Asiantuntijat selvittävät parhaillaan, kuinka pahasti neljä kuukautta sitten jokeen päässyt kevyt polttoöljy on tahrinut maanomistajien kiinteistöjä. Ilmoituksia öljyvahingoista on tehty jo 350 kappaletta. Urakkaa maanomistajien kanssa selvittelee Ramboll Finland Oy.

Huolta lisää se, että öljyä nousi joesta ranta-alueille muun muassa talvitulvien aikana. Paikoin öljyisiä lätäköitä näkee edelleen joen ranta-alueella. Kaupungin tekninen johtaja Juhani Ramberg aavistelee, että operaatiosta muodostuu pitkä ja raskas.

– Kyllä se sikäli huolestuttaa, koska se tulee edellyttämään varsin mittavia maanvaihto-operaatioita. Se vie sitä aikaa ja syntyy myös kustannuksia. Uskon kyllä, että nämä saadaan kuntoon, mutta aikaa se tulee viemään, Ramberg toteaa.

Samaan aikaan joen puolella Meritaito Oy valmistautuu järjestelmälliseen öljynkeräykseen. Suunnitelmissa on puhdistaa vesialue sektoreittain Kultakoukun uimarannalta aloittaen. Selvittelyvaihe kestää vielä ainakin viikon.

Pori Energia ei halua kommentoida kustannuksia

Öljyvuodon aiheuttaja Porin Energia on sitoutunut maksamaan puhdistustöistä aiheutuvat kustannukset. Yhtiö ei kuitenkaan suostu arvioimaan puhdistustöiden hintaa.

– Nyt vasta alkaa tämä tutkiminen, miten laajaa aluetta tämä koskee. Sen jälkeen nähdään minkä tyyppisiä kustannuksia tästä seuraa. Me hoidamme tämän jälkitorjunnan joka tapauksessa kustannuksista huolimatta kunnolla ja mahdollisimman hyvin, lupaa Pori Energian energiayksikön päällikkö Timo Mäki.

Siivoustöiden onnistumista on asetettu valvomaan myös erillinen katselmuslautakunta, joka tarvittaessa selvittää ja ottaa kantaa puhdistukseen ja mahdollisiin erimielisyyksiin.

Ei uimaan koko kesänä?

Kokemäenjoen vedelle on asetettu käyttörajoitus, joka koskee alueita, joissa on havaittu öljyä Harjavallassa, Nakkilassa, Ulvilassa ja Porissa.

Harjavallassa patoaltaan alueen vesi on edelleen todella öljyistä osalla ranta-alueita. Harjavallan tekninen johtaja Juhani Ramberg arvioi, että vedenkäyttörajoitus joudutaan pitämään voimassa pitkään.

Esimerkiksi Harjavallan seurakunnalle on toimitettu kasteluvedelle oma säiliö kirkkomaalle. Joen virkistyskäyttöön öljyonnettomuudella voi olla vaikutuksia koko kesän ajan.

– Ainakin uimarantojen avaaminen on hyvin kyseenalaista, Ramberg arvioi.