Kehitysvammainen Ari Sormunen pääsi palopäällikön varjoksi: "Jos kotona kattila syttyy palamaan, on hyvä tietää, miten se sammutetaan"

Kehitysvammaiset seurasivat läheltä mm. Ilomantsin kunnanjohtajan ja palopäällikön töitä. Kansainväliseen teemapäivään osallistuminen tuo osallisuutta yhteiskunnassa.

Osatyökykyiset
Ari Sormunen kokeili palopäällikön asua.
Ari Sormunen pääsi keskiviikkona seuraamaan palopäällikön työtä ja kokeilemaan itsekin liekkien sammuttamista.

Kansainvälinen Job Shadow Day tuo esille erityistarpeita työelämässä. Keskiviikkona vietetyn päivän tarkoituksena on, että työelämästä syrjässä olevat pääsevät lähelle työtä tekeviä. Kehitysvammaiset huomioitiin Ilomantsissa, jossa vajaatyökykyisiä oli teemapäivänä yli 20 työpaikalla.

Kunnanjohtaja Marjut Ahokas sai työnsä seuraajaksi 27-vuotiaan kehitysvammaisen Juha Kärjen kunnantalolle.

– Haluamme antaa kaikille mahdollisuuksia tulla tutustumaan ja tulla osaksi työelämää. On tärkeää, että kaikki ovat yhteiskunnassa mukana, myös vammaiset, linjasi kunnanjohtaja Marjut Ahokas.

Ahokas ja Kärki olivat perehtyneet päivän aikana mm. kunnan strategiaan ja tilinpäätökseen.

Kunnantalolla Juha Kärki on jo aiemmin pitänyt kansalaisopiston leikekirjaa ja kuljettanut papereita, työtä hänellä on ollut yhtenä päivänä kolme tuntia.

Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas ja Juha Kärki.
Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas ja Juha Kärki.Heikki Haapalainen / Yle

– Tämä kunnanjohtajan työhön tutustuminen avartaa maailmankatsomusta, pohtii Kärki.

– Varmasti osatyökykyisille voisi olla työtä muuallakin ja enemmän, jos tahtoa on. Juhallekin voisimme miettiä työnkuvaan laajennusta, hän on yhteiskunnallisesti aktiivinen, miettii kunnanjohtaja Marjut Ahokas.

Paloasemalta hyödyllisiä taitoja

Palopäällikkö Ari-Pekka Luomala kertoo, että pelastustoimi auttaa aina, joten oli luontevaa olla teemapäivässä mukana. Luomala sai palomiesten työtä seuraamaan 50-vuotiaan Ari Sormusen, jolle oli luvassa mm. maalaushommia. Sormunen pohti oppivansa myös arkielämässä tarvittavia taitoja.

– Jos kotona kattila syttyy palamaan, on hyvä tietää, miten se sammutetaan, kertoo Sormunen palomiehen asussa.

Sormunen on autoista kiinnostunut, hän arveli haluavansa nähdä miten paloauto toimii. Ari Sormusella onkin mieleinen työ huoltoaseman piha-alueella muina päivinä.

Juha Kärki on päivään kunnanjohtajan varjona tyytyväinen. Hän osallistuu vammaisten asian edistämiseen yhteiskunnassa Me Itse ry:n kautta Pohjois-Karjalassa.

– On tärkeää kokea olevansa osa yhteiskuntaa.

Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas pitää päivää tarpeellisena. Hän uskoo, että jos halua on, niin kehitysvammaisillekin on työtä yhteiskunnassa.

– Suosittelisin Juhaa kunnanvirastolle ja niihin tehtäviin joita hän on tehnyt. Mutta laajentamistakin voisimme ajatella ja antaa hänelle vaativampia tehtäviä.