Hyppää sisältöön

VR ottaa vastuun Mäntyharjun kemikaalivuodon pilaamista maista ja pintavesistä – Korvauksia voi hakea

Vaikka VR on ilmoittanut ottavansa vastuun maista ja vesistä, on onnettomuuden syypää yhä tutkinnan alla.

Rikkoutunut kemikaalivaunu Kinnin liikennepaikalla Mäntyharjulla maanantaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Mäntyharjun Kinnin kemikaalionnettomuuden aiheuttamista vahingoista voi hakea korvauksia VR:ltä. VR kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun)ottavansa vastuun pintavesien, maaperän ja sedimenttien mahdollisesta kunnostamisesta. VR ottaa vastuun myös mahdollisten kalakuolemien aiheuttamista istutustoimenpiteistä, sekä esimerkiksi kaivovesien pilaantumisen seurauksista.

– Korvaushakemukset käsitellään tapauskohtaisesti, ja sikäli kun VR on vastuussa, vahingot korvataan, VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen sanoo.

Korvauksia voi hakea osoitteesta kinni@vr.fi. VR:n nettisivuilla on ohjeet korvausten hakemiseen.

VR ei anna tässä vaiheessa arvioita siitä, kuinka paljon se joutuu maksamaan korvauksia. Viranomaiset eivät ole vielä päässeet tutkimaan esimerkiksi maaperän pilaantumisen laajuutta, koska tällä hetkellä yritetään estää aineen leviäminen pintavesissä.

– Yleensä maaperän pilaantumisen aiheuttamat toimenpiteet ovat kalliita, Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Jani Salminen sanoo.

Salmisen mukaan maaperätutkimuksissa selvitetään esimerkiksi, kuinka syvälle maaperään ainetta on päässyt ja onko sillä vaikutuksia pohjaveteen.

– MBTE on ympäristölle haitallinen aine, mutta ei pahimmasta päästä, Salminen sanoo.

Miljoonan korvausvaatimus mahdollisesti tulossa

Esimerkiksi onnettomuusalueen läheisyydessä toimiva kaasuyhtiö Woikoski on kertonut kärsivänsä jopa miljoonan euron vahingot kemikaalivuodon takia. Yhtiö käyttää kaasuntuotannossaan koskivettä, jonka pitää olla yhtiön mukaan puhdasta. Koskiveden kemikaalipitoisuuksien takia yhtiö on joutunut hankkimaan puhdasta vettä muualta. Woikoski ei ole vielä hakenut korvauksia, sillä se selvittää vielä vahinkojen laajuutta.

– Se on selvää, että se maksaa, joka on onnettomuuden aiheuttanut, Woikoski Oy:n toimitusjohtaja Clas Palmberg sanoo.

Onnettomuustutkintakeskus selvittää, mikä aiheutti 50 säiliövaunun irralleen pääsemisen.

– Korvausvastuut ratkeavat kun OTKES tekee selvityksensä tapahtumasta, VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen sanoo.

Kärmelampi on lähimpänä onnettomuuspaikkaa sijaitseva vesistö. Sieltä on löytynyt kuolleita ruutanoita. Kuva: Esa Huuhko/Yle

Muokattu 25.4. klo 15:45: Jutussa sanottiin VR:n ottaneen vastuun maaperänja pintavesien pilaantumisesta. VR on kuitenkin kertonut olevansa vastuussa niiden kunnostamisesta ennalleen.

.
.