Rakennusteollisuus julistaa koko alalle työsulun – toteutuessaan pysäyttää koko alan

Työsulku alkaa 9. toukokuuta, jos sitä ennen rakennusalalle ei saada sopua.

työsulut
Rakennustyömaa Joensuussa.
Uusia valtion ja kuntien yhteistyöhankkeita kaavaillaan ainakin Jyväskylän, Kuopion ja Lahden seuduille.Ismo Pekkarinen / AOP

Rakennusteollisuus RT:n toimialaliitot julistavat rakennusteollisuuteen kattavan työsulun.

Työsulku alkaa 9. toukokuuta.

Sulku on vastaus Rakennusliiton ilmoittamille lakoille.

Työsulkuun osallistuvat Talonrakennusteollisuuden, Rakennustuoteteollisuuden, Infran, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden, Pintaurakoitsijoiden, Kattoliiton sekä Lattian- ja seinänpäällysteliiton jäsenyritykset. Sulun ulkopuolelle jäävät muutamat rakennustuoteteollisuuden prosessiteollisuuden jäsenyritykset sekä yhteiskunnalle elintärkeät toiminnot ja sellaiset toiminnot, jotka suuntautuvat muualle kuin rakennusteollisuuteen.

Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell sanoo Ylelle puhelimitse, että työsulun tavoite on saada mahdollisimman nopeasti sopu alalle.

– Ainona tavoitteena on katkaista Rakennusliiton toimeenpanemat ja ilmoittamat lakot niin, että päästäisin mahdollisimman nopeasti työsopimuksiin alalla ja vahingot niin alan yrityksille kuin asiakkaille jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Puolustuskeinoista on kysymys.

Randellin mukaan toteutuessaan työsulun vaikutukset olisivat merkittävät.

– Taloudelliset vaikutukset ovat hyvin merkittävät, arvioilta noin 50 miljoonaa euroa päivässä. Vaikka lakot on kohdistettu vain tiettyihin toimialoihin ja yrityksiin, niin tosiasiallisesti vaikeuttaa koko alan toimintaa ja pysähdyttää työmaita.

Rakennusliitto: Sopimuspaine on ihan hyvä

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että Rakennusliitto otti työsulkuilmoituksen rauhallisin mielin vastaan.

– Seurataan tilannetta rauhallisesti. Kyllä meillä alkaa olla painetta pytyssä ihan tarpeeksi, että sopimuspaine on ihan hyvä. Varmasti Rakennusteollisuudella on ihan aito tarve saada sopu aikaisesti. Työsulku on laillinen toimi, mihin työnantajalla on oikeus.

Harjuniemen mukaan käytännössä työsulku tarkoittaisi sitä, että koko Rakennusteollisuuden yritysten työt pysähtyvät. Neuvottelujen jatkosta ei vielä toistaiseksi ole tietoa, mutta Harjuniemen arvioi neuvottelujen jatkuvan piakkoin.

– Kyllähän se hieman hälyttävältä näyttää, mutta kyllä meillä on keskusteluyhteys ja luulen, että ihan lähiaikoina tavataan.

Harjuniemi toivoo, ettei riita jatkuisi pitkään.

– Seuraava painepaikka on ennen sulun päälle tulemista. On erilaisia työtaisteluasemia pitkin toukokuuta. Toivon, ettei kesälle asti pitäisi vääntää tätä asiaa.

Työsulku on harvinainen työtaistelutoimi

Työsulku on harvinainen työtaistelukeino. Viimeisimmästä työsulusta on tosin vain vähän aikaa.

Vuoden 2017 loppupuolella Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa julisti hiihtokeskuksia ja ohjelmapalveluyrityksiä koskevan työsulun, joka päättyi sopuun muutaman päivän kuluttua työsulun alusta.

Työsulussa työnantaja kieltää työntekijöiltä työhöntulon ja keskeyttää palkanmaksun.

Rakennusalan työehtoneuvotteluja on käyty pitkään ja ne ovat tällä hetkellä pahasti jumiutuneet. Lakkojen ja työsulun juurisyynä on Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden erimielisyys palkankorotuksista.