Autojen katsastukset harvenevat nyt – Uudet autot ensikatsastetaan vasta nelivuotiaina

Vuoden välein katsastetaan jatkossa vain yli kymmenvuotiaat autot.

katsastus
Auto katsastuksessa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Toukokuun lopulla voimaan astuvat uudet katsastussäännöt harventavat yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen katsastusvälejä.

Nyt käytössä olevat autot katsastetaan vielä seuraavan kerran vanhan aikataulun mukaan, mutta sen jälkeen niilläkin on uudet katsastusvälit.

20.5. 2018 jälkeen käyttöönotetut autot katsastetaan ensimmäisen kerran nelivuotiaina, sen jälkeen kahden vuoden välein kymmenvuotiaiksi asti. Yli kymmenen vuotta vanhat autot katsastetaan vuoden välein.

Nykyisin autot on katsastettu ensi kerran kolmivuotiaina, sen jälkeen viisivuotiaina ja sitten vuoden välein.

Henkilö- ja pakettiautojen lisäksi uudet säännöt koskevat myös niin sanottuja raskaita nelipyöriä, muun muassa isompia mönkijöitä. Mopoautojen katsastusvälit säilyvät ennallaan.

Katsastuksen ajankohtaa voi jatkossa säätää

Jatkossa kaikkien ajoneuvojen, paitsi O2-luokan perävaunujen ja museoajoneuvojen, katsastuspäivä määräytyy edellisen hyväksytyn katsastuksen mukaan eikä enää riipu auton käyttöönottopäivästä.

– Uudistus teki katsastusajasta rullaavan eli katsastusajankohtaa on helppo siirtää haluamakseen katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerrankin katsastaa, kertoo erityisasiantuntija Teemu Toivanen Trafin tiedotteessa.

Katsastuksessa käyminen viimeisen 30 päivän aikana ennen katsastusajan umpeutumista ei kuitenkaan enää aikaista seuraavaa viimeistä katsastuspäivää.

Uudet katsastusmääräykset muuttavat säännöt EU:n vaatimusten mukaisiksi.