Hyppää sisältöön

Turkista tullut pelon valtakunta – Ihmisoikeusaktivisti pitää laukun pakattuna pidätyksen varalta

Turkin ihmisoikeustilanteessa näyttää olevan yksi suunta – pahempaan.

Poikkeustilan nojalla mielenosoitusoikeutta on rajoitettu voimakkaasti Turkissa ja välillä kaikki mielenosoitukset on kielletty kokonaan. Maaliskuussa mellakkapoliisit hajottivat naisten päivän mielenosoituksen Ankarassa. Kuva: Tumay Berkin / EPA

Turkissa jatkuvan poikkeustilan aikana maan ihmisoikeustilanne on heikentynyt nopeasti. Nyt myös ihmisoikeusaktivistit ovat viranomaisten tähtäimessä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International uudessa raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Poikkeustila julistettiin heinäkuussa 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen. Tilapäiseksi luonnehdittua poikkeustilaa jatkettiin viime viikolla jälleen kolmella kuukaudella.

– Poikkeustilan aikana viranomaiset ovat järjestelmällisesti ryhtyneet purkamaan kansalaisyhteiskuntaa. Kansalaisjärjestöjä lakkautetaan ja ihmisoikeuksien puolustajia pidätetään, sanoo Amnesty Internationalin Euroopan johtaja Gauri van Gulik.

Amnesty Internationalin Turkin osaston perustaja ja kunniajäsen Taner Kılıç on edelleen vankilassa epäiltynä ”terrorismista”: Useita tunnettuja toimittajia ja ihmisoikeusaktivisteja on myös pidätetty.

Terrorin vastaista lainsäädäntöä ja syytteitä osallisuudesta vallankaappausyritykseen käytetään laajalla rintamalla hallituksen arvostelijoiden vaientamiseksi.

Turkin pääkaupungissa Ankarassa poliisi on aidannut ihmisoikeuspatsaan mielenosoitusten estämiseksi. Kuva: © Private

Ihmisoikeusjuristia vastaan 140 syytettä

Ihmisoikeusjuristi Eren Keskiniä vastaan on vireillä 140 oikeusjuttua. Hänet on jo tuomittu useisiin vankilatuomioihin, joista on valitettu.

– Yritän esittää mielipiteeni vapaasti, mutta toki ajattelen myös tarkkaan mitä puhun ja kirjoitan, Keskin sanoo.

Kidutustapausten paljastamiseen osallistunut lääkäri Şebnem Korur Fincancı kertoi Amnesty Internationalille, että hän pitää nykyisin pienen laukun pakattuna siltä varalta, että poliisi tulee ja pidättää hänet.

Helmikuussa kolme toimittajaa tuomittiin elinkautisiin vankeustuomioihin. Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ja Mehmet Altan tuomittiin sotkeutumisesta kesän 2016 vallankaappausyritykseen.

Syytteiden mukaan he olivat muun muassa lähettäneet salaisia viestejä lehtijuttujen ja TV-esiintymistensä kautta. Amnesty Internationalin mukaan kolmikko teki vain työtään toimittajina.

Toinen suurta huomoita herättänyt oikeusjuttu päättyi keskiviikko-iltana, kun useita hallituksesta riippumattoman Cumhuriyet-lehden toimittajia ja muita työntekijöitä tuomittiin vankeusrangaistuksiin poliittiseksi luonnehditussa oikeusjutussa.

Some-kirjoituksista vankilaan

Turkin viranomaiset ovat viime aikoina entisestään kiristäneet otettaan sosiaalisesta mediasta.

Turkissa on viime vuosina tunnettu kasvavaa huolta presidentti Recep Tayyip Erdoğanin yksinvaltaisista piirteistä. Erdoğan odotteli palatsissaan palestiinalaisjohtaja Mahmoud Abbasia vuonna 2015. Kunniavartiosto oli puettu osmaniaikaisiin asepukuihin. Kuva: EPA

Amnestyn mukaan sadat ihmiset ovat joutuneet vaikeuksiin arvosteltuaan Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueelle Afriniin. Turkin sisäministeriöstä saatujen tietojen mukaan yli 800 ihmistä on otettu kiinni somekirjoitustensa takia.

Maaliskuussa 20 yliopisto-opiskelijaa otettiin kiinni sodan vastaisen mielenilmaisun jälkeen. Kymmenen heistä on vangittu.

Tuhansia oikeusjuttuja julkisuudelta piilossa

Huomiota herättäneiden oikeudenkäyntien lisäksi Turkissa on käynnissä tuhansia oikeusjuttuja, jotka etenevät ilman suurempaa julkisuutta. Amnestyn lukujen mukaan ainakin 50 000 ihmistä on vangittu ja yli 100 000 julkisen sektorin työntekijää on saanut potkut.

Monissa tapauksissa kiinniotettuja syytetään Yhdysvalloissa asuvan saarnaajan Fethullah Gülenin tukemisesta. Turkki syyttää Güleniä vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

Pidätykset ja vaino kohdistuvat kuitenkin kaikenlaisiin ryhmiin ja kansalaisjärjestöihin.

Lakkautettujen järjestöjen joukossa on muun muassa naisten ja seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia puolustaneita kansalaisjärjestöjä.

Turkissa pidetään kesäkuun lopulla parlamentti- ja presidentinvaalit ja tämän pelätään entisestään kiristävän tunnelmaa maassa.

Lisää aiheesta:

.
.