Seksityötä tekevät miehet jäävät yksin ajatustensa kanssa – Ongelmat samoja kuin naisilla

Seksityöläisten tukikeskukseen tulevista yhteydenotoista noin joka kymmenes tulee miehiltä.

Seksin myyminen
Escort seuralainen
AOP

Seksi- ja erotiikka-ala on varsin naisvaltainen. Alalla työskentelevien miesten määrää on vaikea tarkasti arvioida.

– Jo seksityöläisen määrittely on vaikeaa. Lasketaanko mukaan aikuisviihteen tekijät tai stripparit vai vain ne, jotka myyvät seksiä? Entä jos toimii alalla vain silloin tällöin? pohtii seksi- ja erotiikka-alalla toimivien järjestö Pro-tukipisteen palvelujohtaja Minna Huovinen.

Pro-tukipisteeseen tulevista yhteydenotoista 5-10 prosenttia tulee miehiltä. Seksityö nähdään naisia koskevana kysymyksenä, jolloin samaa työtä tekevät miehet jäävät helposti pimentoon.

– Jos esimerkiksi jollain nettisivustolla on seksi-ilmoituksia 150 naiselta, niin miesten ilmoituksia on vastaavasti kymmenen, Huovinen valottaa.

Seksityötä tekevät miehet usein vailla vertaistukea

Miehiä saattaa olla alalla kuitenkin enemmän kuin noin 10 prosenttia. Kun Pro-tukikeskus aloitti puhelinpalveluna vuonna 1990, yhteydenotoista puolet tuli miehiltä. Toiminnan muututtua enemmän kasvokkain tapahtuvaksi miesten osuus väheni.

– Ehkä miehille eivät sovi nykyiset toimintatavat: tapaamiset, keskusteluryhmät ynnä muut, Minna Huovinen pohtii.

Seksiä myyvät miehet toimivat useimmiten yksin. Naisilla on vertaistukiverkostonsa, joissa he voivat purkaa kokemuksiaan ja saada tukea. Miehiltä vastaava tuki puuttuu.

– Seksialalla toimivat miehet voivat olla hyvin yksin ajatustensa ja ongelmiensa kanssa.

Mies seksin myyjänä on suuri tabu

Huovisen mukaan miesten seksityö on myös naisten vastaavaa toimintaa suurempi tabu, kielletty aihe. Jos siihen yhdistetään toinen tabu, eli nainen seksin ostajana, saadaan aikaan erittäin vaikea puheenaihe.

Seksityötä tekevien naisten maine on huono. Huoran leiman saa hyvin nopeasti. Seksityö on kuitenkin myös miehille asia, josta ei avoimesti puhuta.

Esimerkiksi terveydenhuoltoon sukupuolitautitestiin hakeutuva mies tuskin kertoo tekevänsä seksityötä. Tai jos mies joutuu asiakastapaamisessa pahoinpidellyksi, hän ei todennäköisesti kerro paikalle tuleville poliiseille, minkälaisesta tapaamisesta oli kyse.

Myös mies voi joutua hyväksikäytetyksi

Seksin myyminen voi altistaa sekä miehet että naiset myös ikäville kokemuksille. Pakotettu prostituutio ja ihmiskauppa ovat alan pahimpia ilmiöitä ja rikoksia.

Riski hyväksikäyttöön tai kaltoinkohteluun kasvaa, jos työntekijällä on jokin haavoittuvuustekijä. Tällainen voi olla esimerkiksi päihderiippuvuus, vaikea rahapula tai ulkomaalaistausta.

– Ratkaisevaa on, mikä on ollut motiivi lähteä seksityöhön. Ammattimaisesti toimivat ihmiset, joilla ei ole haavoittuvuustekijöitä, voivat määrätä mitä tekevät ja mitkä ovat heidän rajansa.

Lue myös: Miesseuralainen Tomi myi seksiä kymmenen vuotta: "Halukas nainen on yhä jonkinlainen tabu"