Sellutehtaan rahoitusta käsitteli ryhmä jäävejä päättäjiä – tutkintapyyntö poliisille

Kemijärvellä sellutehdashanke on poikinut selvityksen päättäjien jääviydestä. Tarkastuslautakunnan teettämän selvityksen mukaan selluyhtiö Boreal Biorefin rahoituksen käsittelyyn on osallistunut jäävejä henkilöitä.

esteellisyys
Heikki Nivala
Heikki Nivala on yksi päättäjistä, jotka on todettu jääviksi. Nivala kiistää olleensa jäävi. Kuvassa Nivala seisoo Kemijärvelle suunnitellun sellutehtaan tontilla.Jyrki Ojala / Yle

Kemijärven kaupungin osallistumista sellutehdasta perustavaan Boreal Bioref yhtiöön käsiteltiin kaupunginhallituksessa 8.2.2016. Tarkastuslautakunnan teettämän selvityksen mukaan kokouksessa oli läsnä viisi jääviä henkilöä.

Kokous käsitteli kuntakonserniin kuuluvan Kemijärven Kehitys Oy:tä ohjeistusta tulla Boreal Bioref Oy:n osakkaaksi 25 prosentin osuudella ja rahoittaa yhtiötä 500 000 eurolla.

Selvityksen teki pitkään aiemmin Kemijärven kaupungin ja kuntakonsernin tilintarkastajana toiminut HT- ja JHT-tilintarkastaja Rauno Lohi.

Tarkastusmuistion mukaan kaksi kokoukseen osallistuneista oli Boreal Biorefin hallituksessa ja kolme kaupungin yritysomistuksia hoitavan kehitysyhtiön Kemijärven Kehitys Oy:n hallituksessa. Esitykseen kuului myös kaupunginvaltuuston silloisen puheenjohtajan Heikki Nivalan (kesk.) nimeäminen kaupungin edustajana Boreal Biorefin hallitukseen.

Nivala: En ollut jäävi

Yksi tarkastusmuistiossa jääviksi arvioitu oli Boreal Biorefin nykyinen toimitusjohtaja ja perustajaomistajiin kuuluva Heikki Nivala, joka osallistui kaupunginhallituksen kokoukseen silloisena valtuuston puheenjohtajana.

Nivala kiistää jääviyden.

– En ollut jäävi.

Miksi?

– Ei ollut tietoa vielä, että ketkä tulevat omistajiksi Boreal Biorefiin. Ei ollut tietoa, että olenko minä muutoin Boreal Biorefissä mukana, vastaa Boreal Bioref Oy:n toimitusjohtaja Heikki Nivala.

Nivalan mukaan hän ei ollut jäävi myöskään siksi, että Boreal Bioref Oy rekisteröitiin vasta kokouksen jälkeen maaliskuun lopussa. Nivala ei kuitenkaan ole vaatinut vääränä pitämänsä jääviysarvion oikaisemista, koska oikaisu poikisi hänen mukaansa vain lisää vääriä syytöksiä.

Pari päivää kaupunginhallituksen 8.2.2016 kokouksen jälkeen eli 12.2.2016 Nivala tiedotti eroavansa valtuustosta ja keskittyvänsä Kemijärven biojalostamohankkeen edistämiseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja tietämätön

Tämän jutun teon aikana maanantaina 23.2.2018 jääviysarvion tehnyt tilintarkastaja Rauno Lohi soitti ja ilmoitti tehneensä virheen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Lea Koskelan, ent. Soppela, (kesk.), jääviysarvion osalta. Lohi kertoi saaneensa samana päivänä tietää että Koskela ei ollutkaan jäävi koska ei kuulunut vielä 8.2.2016 Boreal Biorefin hallitukseen.

Tarkastusmuistio valmistui 11.12.2017. Kemijärven kaupunginhallitus on käsitellyt asiaa ainakin kahdessa kokouksessa tänä vuonna (2018).

Kemijärven kaupungintalo
Kemijärven kaupungintalo.YLE / Jorma Korhonen

Esimerkiksi Kemijärven kaupunginhallituksen 29.1.2018 kokouksen pöytäkirjan mukaan puheenjohtaja Lea Koskela jääväsi itsensä ja poistui kokouksesta, joka käsitteli tilintarkastusmuistiota, jossa Koskelan todettiin olleen jäävi helmikuun 2016 kokouksessa.

Koskela sanoo, ettei tiennyt, että tarkastusmuistiossa hänen katsottiin olleen jäävi eikä asia ollut kiinnostanut häntä koska hän ei 8.2.2016 kokouksen aikaan ollut Boreal Bioref Oy:n hallituksen jäsen eikä siten jäävi silloin käsittelemään.

Koskela sanoo kuulleensa tarkastusmuistion itseensä kohdistuvasta jääviysarviosta vasta maanantaina 23.4.2018 tämän jutun toimittajalta. Tämän jälkeen Koskela oli ottanut yhteyttä tarkastusmuistion tehneeseen tilintarkastaja Loheen.

Kaupunginhallituksen pöytäkirjojen valossa tilintarkastusmuistion jääviysarvioita ei ole kyseenalaistettu ennen tämän uutisjutun haastattelujen tekemistä.

Tutkintapyyntö

Suomen keskustaa kunnallispolitiikassa edustaneen Heikki Nivalan puoluetoveri, Kemijärven tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Aulikki Imporanta on yksityishenkilönä tehnyt jääviysasiasta tutkintapyynnön.

– Eihän voi joka puolella pöytää olla samasta asiasta päättämässä ja nythän poliisi tutkii, että mitä siinä on tapahtunut ja monessa muussakin asiassa. On hyvä, että ne selvitetään, sanoo Kemijärven tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Aulikki Imporanta (kesk.).

Lapin poliisilaitokselta tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Ijäs vahvistaa Yle Lapin uutisille tutkintapyynnön tulleen. Ijäksen mukaan poliisi tekee esiselvityksen siitä antaako tutkintapyyntö mitään aihetta esitutkinnan käynnistämiseen.

Tämän jutun asiakirjalähteinä ovat olleet tilintarkastaja Rauno Lohen tilintarkastusmuistio 11.12.2017 ja Kemijärven kaupunginhallituksen pöytäkirjat.