Räppäri Arttu Lindeman rajojen vetämisen vaikeudesta: "Onhan se nyt kivempaa vetää kolme keikkaa päivässä läpi viikonlopun kuin kaksi."

Artistien jaksaminen on ollut musiikkialan suurimpia huolenaiheita viimeiset pari vuotta, levy-yhtiöpomo Timo Kuoppamäki sanoo.

musiikki
Arttu Lindeman A-studiossa 25.4.2018.
Tubettaja ja rap-artisti Arttu Lindeman

Sony Musicin kotimaisen tuotannon johtaja Timo Kuoppamäki sanoo kiihtyneen musiikin julkaisutahdin johtaneen artistien uupumiseen. Hänen mukaansa uupumus- ja burnout-tapauksia ei ole musiikkialalla ollut koskaan niin paljon kuin parin viime vuoden aikana. Harvakseltaan julkaistavien albumien sijaan nyt suolletaan ulos yksittäisiä kappaleita, joiden suosiota verkkokuuntelussa artistit seuraavat reaaliajassa.

- Menestyksestä tulee valheellinen kuva, jos mittaat sitä päivätasolla. Lisäksi suosiota mitataan somessa. Sitä mitataan päivittäin sillä, miten suosittu olen. Kun todellisuudessa artistin uran rakentaminen kestää vuosia. Asioita pitää ajatella 3-5 vuoden haitarilla.

Sony Music Entertainment Finlandin kotimaisen tuotannon johtaja Timo Kuoppamäki A-studiossa 25.4.2018.
Kimmo Hiltunen / Yle

Huippusuosittu räppäri ja tubettaja Arttu Lindeman myöntää paineen.

- Esimerkiksi jos biisiä on kuunneltu Spotifyssä julkaisupäivänä 120 000 kertaa ja toisena vaikka 73 000, tottakai ensimmäinen ajatus on, onko tämä huono? Mitä voi tehdä, voiko tätä nostaa jotenkin, vaikka markkinoimalla?

Säännölliset tapaamiset ja tauot auttavat jaksamaan

Kansainvälisesti artistien jaksaminen nousi puheenaiheeksi viime viikonloppuna, kun uutinen Aviciin, ruotsalaisen EDM- eli elektronisen tanssimusiikin menestyneimpiin tähtiin kuuluneen dj:n ja tuottajan kuolemasta levisi. Kuolinsyytä ei ole kerrottu, mutta artistin tiedetään lopettaneen keikkailun jaksamisongelmien takia muutama vuosi sitten.

Arttu Lindeman myöntää A-studiossa käyneensä jaksamisen rajoilla. Hankalaksi työn rajaamisen tekee, että siihen kokee intohimoa.

- Nämä on kaikki niin kivoja juttuja, että voi olla jossain kohtaa tosi hankalaa itsellekin. Jos on mahdollisuus vetää kolme keikkaa päivässä läpi viikonlopun, niin onhan se nyt kivempaa vetää kolme kuin kaksi!

Tubettaja, rap-artisti Arttu Lindeman, Cheekin ja Jenni Vartiaisen manageri Carla Ahonius ja Sony Music Entertainment Finlandin kotimaisen tuotannon johtaja Timo Kuoppamäki A-studiossa 25.4.2018.
Kimmo Hiltunen / Yle

Lindeman on Sonyn artisti. Kuoppamäki sanoo pitävänsä huolta hänen jaksamisestaan mm. säännöllisillä tapaamisilla. Niissä paljastuu, jos voimat alkavat olla lopussa. Haastattelun aikana Lindemankin viittaa useaan otteeseen tärkeinä pitämiinsä keskusteluihin levy-yhtiöpomon kanssa.

Kysyttäessä Kuoppamäki kertoo vetäneensä artisteja myös tauolle.

- Joistakin tauolle pakottamisista tai niiden ehdottamisista ei ole niin pitkä aika,että tietäisi ovatko ne onnistuneet. Mutta pääasiallisesti olen onnistunut olemaan ajoissa niiden kanssa.

Artistien ajaminen loppuun ei tekisi bisneksellekään hyvää.

- Rahan takominen yleensä seuraa siitä että tehdään oikeita asioita. Pakottamalla tai väkisin vääntämällä yleensä liiketaloudellinen puoli kärsii myös. Artistit ovat niitä jotka luovat taidetta. Jos olet lukossa, jos olet burnoutissa tai uupunut, ei se taidekaan toimi silloin.

Lisää aiheesta:

Ruotsin tv: Omanin poliisi vaitonainen Aviciin kuolemasta – "Tiedämme mitä tapahtui"

Analyysi: Avicii oli nuorten ääni, vaikka viina ei sovi Instagram-aikaan