Ruotsin radio: Nobelin kirjallisuuspalkinto saattaa jäädä jakamatta tänä vuonna

Ruotsin akatemian väliaikaisen sihteerin Anders Olssonin mukaan asiasta saadaan varmuus pian.

Nobelin kirjallisuuspalkinto
Ruotsin Akatemian vuosikokous joulukuussa 2017.
Ruotsin Akatemian vuosikokous joukuussa 2017.Jonas Ekstromer / EPA

TukholmaRuotsin akatemian ympärillä vellonut kriisi saattaa vaarantaa akatemian jakaman Nobelin kirjallisuuspalkinnon.

Ruotsin akatemia miettii parhaillaan, kykeneekö se jakamaan lainkaan kirjallisuuden Nobel-palkintoa tänä vuonna. Asiasta kertoi Ruotsin radio keskiviikkona.

Akatemian tilapäinen sihteeri ei suostunut vastaamaan tarkemmin Ruotsin radion kysymyksiin, vaan sanoi, että asiaan tulee selvyys pian.

Useat lähteet ovat kertoneet Ruotsin radiolle, että akatemiassa pohdittaisiin sitä, onko arvostetun kirjallisuuspalkinnon jako tänä vuonna mahdollista. Esillä on ilmeisesti ollut mahdollisuus, että tämän vuoden palkinto voitaisiin jakaa ensi vuoden palkinnon yhteydessä.

Akatemiasta kohun yhteydessä lähteneen kirjailijan ja historioitsijan Peter Englundin mielestä sekä Akatemian että palkinnon kannalta olisi parasta jättää palkinnonjako väliin tältä vuodelta.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon jakava Ruotsin akatemia on ollut historiansa syvimmässä kriisissä viime kuukaudet. Kuohunta alkoi viime syksyn metoo-kampanjan aikaan kun akatemian jäsenen puolison vuosikausia harjoittama seksuaalinen häirintä paljastui.

Akatemian toiminnasta tehty ulkopuolinen selvitys on luovutettu oikeusviranomaisille.

Lisää aiheesta:

Ruotsin Akatemia-skandaali näyttää ratkeavan – kuningas muuttamassa Akatemian sääntöjä

Kun Ruotsi pukeutui rusettipuseroon – julkkikset osoittavat tukeaan Nobel-akatemian Sara Daniukselle

Miten kielenhuoltajakerho sai Ruotsin sekaisin? Kuusi pointtia, jotka auttavat seuraamaan kirjallisuuden Nobel-skandaalia