Iranista löytynyttä muumiota epäillään entiseksi shaahiksi – ruumis katosi 1970-luvulla

Shaahi Reza Pahlavin hauta tuhoutui Iranin vallankumouksen jälkeen.

kulttuuriperintö
Kuvakaappaus BBC:n sivuilta muumiouutisesta.
Kuvakaappaus BBC:n sivuilta koskien uutista, joka kertoo muumion löytymisestä.BBC

Iranissa kiistellään, lieneekö maanantaina löytynyt muumio maan toiseksi viimeinen shaahi Reza Pahlavi. Asiasta kertoo esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Muumioituneet jäänteet löytyivät moskeijan rakennustöiden yhteydessä pääkaupunki Teheranin eteläpuolelta. Reza Pahlavin hauta sijaitsi alueella.

Hauta tuhoutui Iranin vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen, eikä jäänteitä ole löydetty.

Shaahin Yhdysvalloissa asuva lapsenlapsi Reza Pahlavi uskoo, että jäänteet "mitä todennäköisimmin" kuuluvat hänen isoisälleen. Hän toivoo, että ne haudataan Iraniin asianmukaisin menoin.

Myös Teheranin kulttuuriperintökomitean mukaan on mahdollista, että ruumis kuuluu shaahille, kertoo BBC. Maan viestimissä asiasta on kiistelty.

Viimeinen shaahi kävi Suomessa

Reza Pahlavi hallitsi Persiaa ja sittemmin Irania vuosina 1925–1941, kunnes britit ja neuvostoliittolaiset syrjäyttivät hänet vallasta. Taustalla oli Iranin kaupankäynti natsi-Saksan kanssa.

Irania modernisoinut johtaja kuoli maanpaossa Etelä-Afrikassa vuonna 1944. Ruumis balsamoitiin ja haudattiin Egyptiin, josta se siirrettiin myöhemmin Iraniin.

Reza Pahlavin poika ja seuraaja Mohammad Reza Pahlavi vieraili vaimoineen Suomessa vuonna 1970. Presidentti Urho Kekkonen isännöi Iranin viimeisen shaahin vierailua, joka keräsi kansaa kaduille.

Uutista korjattu 27.4. klo 13.16: Natsimielinen-määre poistettu johtaja-sanan edestä. Asiaa selvitetty lisälauseella: Taustalla oli Iranin kaupankäynti natsi-Saksan kanssa.

Lue myös:

Muisti: Sekaisin shaahista