Sampo Terho: "Meidän täytyy käydä hyvin yksityiskohtainen keskustelu tämän hallituksen pelisäännöistä"

Sinisten puheenjohtaja sanoi, että siniset aikoo sanella selkeät reunaehdot hallituskumppaneille siitä, miten nykyinen hallitus voi jatkaa toimintaansa.

Sininen tulevaisuus
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho (mikrofonin takana kesk.) ja puolehallitus vastaamassa median kysymyksiin puoluehallituksen kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 25. huhtikuuta.
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja puolehallitus vastaamassa median kysymyksiin puoluehallituksen kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 25. huhtikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden johtaja Sampo Terho ryöpytti hallituskumppaniaan sinisten puoluehallituksen kokouksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Yleistilanne Suomen politiikassa, siitä ei pääse yli eikä ympäri, että meidän hallituskumppanimme on tehnyt meitä kohtaan ruman ja petollisen teon. Tämä on sitä vastenmielistä puoluepolitikointia, joka ylipäänsä vaivaa politiikkaa. Tällaisen käytöksen on välttämätöntä muuttua tai politiikan ja koko eduskunnan arvovalta romahtaa kansalaisten silmissä.

Terho kuitenkin sanoo, että viime päivien tapahtumat ei ole syy hajottaa hallitusta.

– Tällainen vastenmielinen teko itsessään ei ole siihen riittävä peruste vaan ainoastaan poliittiseen sisältöön liittyvä syy on puoluehallitukselle riittävä peruste kaataa Suomen hallitus. Tästä myös sinisten eduskuntaryhmä oli samaa mieltä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut hallituskumppanit koolle ensi viikolla keskustelemaan hallituksen yhteistyöstä.

– Meidän täytyy käydä hyvin yksityiskohtainen keskustelu tämän hallituksen pelisäännöistä ja sitoutumisesta omaan ohjelmaansa.

Terhon mukaan sinisillä on selkeät reunaehdot sille, miten hallitus voi jatkaa toimintaansa ja selvitä koossa hallituskauden loppuun asti.

– Ensimmäinen on se, että uskottavassa hallituksessa hallituskumppanit ei voi juonitella toisia vastaan. Ei voi toimia siten, että aamulla trio istuu saman pöydän ääressä mukamas hyvässä hengessä ratkomassa suomen ongelmia, puolilta päivin tulee puukko selkään hallituskumppanilta toiselle ja illalla todetaan, että tämähän on normaali työpäivä meille täällä eduskunnassa ja hallituksessa.

– Toinen keskeinen asia on, että hallitus pysyy ohjelmassaan ja kolmas se, että kaikki puolueet ovat sitoutuneita viemään yhdessä sovitut uudistukset, tässä tapauiksesa erityisesti sote-uudistuksen, läpi ja erityisesti kokoomus, joka tässä on kipuillut.