Entistä useampi sote-johtaja katsoo sote-uudistuksen huonoksi, lähes kaikki uskovat suurten yritysten hyötyvän

Uudistuksen riittävään valmisteluun luottaa nyt aiempaa useampi. Kustannuksia sote-uudistuksen uskoo hillitsevän entistä harvempi.

sote-uudistus
Pohjois-Karjalan keskussairaalan sisäänkäynti
Ismo Pekkarinen / AOP

Sote-uudistusta kokonaisuudessaan huonona pitävien sosiaali- ja terveysjohtajien osuus on noussut 36 prosentista 45 prosenttiin viime vuoteen verrattuna, käy ilmi tuoreen Sosiaalibarometrin ennakkotuloksista. 32 prosenttia sote-johtajista pitää uudistusta hyvänä tai erittäin hyvänä.

Peräti 97 prosenttia vastanneista sote-johtajista arvioi, että eri palveluntuottajista suurten yritysten asema paranee sote-uudistuksessa. Huonontuvan sen uskoo 0 prosenttia. Julkisten palveluntuottajien heikentymiseen uskoo 73 prosenttia, kun 23 prosenttia arvioi niiden tilanteen pysyvän ennallaan.

Myös usko sote-uudistuksen aikatauluun ja kustannusten hillintään horjuu, sillä sosiaali- ja terveysjohtajista 78 prosenttia arvioi uudistuksen onnistuvan huonosti sille asetetussa aikataulussa.

Kun vuosi sitten 57 prosenttia vastaajista katsoi, että uudistus ei onnistu kustannusten nousun hillitsemisessä, nyt vastaava luku nousi 77 prosenttiin.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on selvittänyt sosiaali- ja terveysjohtajien, järjestöjohtajien sekä sosiaalityöntekijöiden arvioita sote-uudistuksesta (siirryt toiseen palveluun) ja sen tavoitteiden toteutumisesta. Tulokset ovat olleet esillä torstaina aamupäivällä Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivillä.

Usko riittävään valmisteluun parantunut

Uudistuksella nähdään myös vahvuuksia, ja jotkin arviot ovat parantuneet. Kun vuonna 2017 oman maakunnan uudistuksen valmistelua piti riittävänä 63 prosenttia sote-johtajista, tällä hetkellä näin ajattelee jo 73 prosenttia.

Lisäksi enemmistö sote-johtajista arvioi, että terveyspalvelujen asiakaslähtöisyys tulee parantumaan uudistuksen myötä. Noin kaksi viidestä (39–44 %) sosiaali- ja terveysjohtajasta uskoo uudistuksen vahvistavan terveyspalvelujen laatua perus- ja erityistasoilla.

Sekä vuonna 2017 että 2018 sosiaali- ja terveysjohtajista 58 prosenttia ennakoi, että lähipalveluiden turvaaminen onnistuu sote-uudistuksessa huonosti. Niiden sote-johtajien osuus, jotka arvioivat uudistuksen onnistuvan tässä asiassa hyvin, nousi 11 prosentista 17 prosenttiin.

Lue myös

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen peillä

Sipilä jatkoi tänään sote-tunnusteluja RKP:n kanssa, Henriksson: tilanne on auki

Ehtiikö sote valmiiksi ennen kesää? SDP:n Antti Rinne: En minä osaa sanoa

Lähes puolet valitsisi julkisen terveyskeskuksen, jos terveyspalvelujen valinnanvapaus toteutuu

Kysely: Suurimmalle osalle kansasta on samantekevää, miten sote-palvelut järjestetään – kunhan hoitoon pääsee