Helsingin apulaispormestari Pakarinen tuomitsee rasistiset mielenilmaukset koulujen läheisyydessä – jo toinen mielenosoitus puolen vuoden sisällä

Itähelsinkiläisen koulun läheisyydessä järjestettiin keskiviikkona rasistinen mielenilmaus. Viime syksynä samantyyppinen mielenilmaus järjestettiin toisen itähelsinkiläisen koulun edessä. Kaupungin johto tuomitsee teot täysin.

rasismi
mielenosoitustilaisuus
Helsingin apulaispormestari Pia PakarinenKimmo Hiltunen / Yle

Koulutuksesta vastaava Helsingin kaupungin apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) tuomitsee täysin rasistiset mielenilmauksen koulujen ja lasten lähellä.

– On syytä olla huolissaan, kun aikuisia ihmisiä menee koulun pihalle ja alkaa osoittaa mieltään. On aika käsittämätöntä toimintaa, Piia Pakarinen (kok.) kommentoi Yle uutisille Helsingin kaupunginvaltuustossa keskiviikkoiltana.

Asia nousi esiin Helsingin valtuustossa, kun valtuutettu Suldaan Said Ahmed (vas.) kysyi kaupungin toimenpiteistä apulaispormestari Pakariselta.

Suldaan Said Ahmed tiesi kertoa, että vanhemmat ja lapset olivat osin olleet järkyttyneitä keskiviikon tapahtumista.

Jo toinen rasistinen mielenilmaus

Keskiviikkona Helsingin Merilahden peruskoulun läheisyydessä järjestettiin rasistinen mielenilmaus. Helsingin kaupugin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolaisen mukaan paikalla oli kuusi mielenosoittajaa.

Kyse oli Pohjalaisen mukaan SVL:n, eli Suomen Vastarintaliikkeen, mielenilmauksesta. SVL tunnetaan uusnatsismista ja rasistisista ajatuksista.

Pohjalaisen mukaan oppilaat olivat mielenilmauksen aikana jo sisällä. Poliisi kutsuttiin paikalle ja se hajotti mielenosoituksen.

Sekä Pohjalainen että Pakarinen tuomitsevat teon täysin.

Pohjalaisen mukaan kyse oli jo toisesta rasistisesta mielenilmauksesta koulun lähellä puolen vuoden sisään. Syksyllä samantyyppinen mielenilmaus oli toisen koulun läheisyydessä.

Pohjalaisen mukaan kyse on poikkeuksellisesta tilanteesta.

– Nämä ovat heikkoja signaaleja, että tullaan näin lähelle lapsia ja koulua. Totta kai tämä on hälyttävää, Liisa Pohjolainen sanoo.

– Olen sitä mieltä, että koulut ja lapset täytyy jättää rauhaan. Jos aikuisilla on omia mielipiteitä, niitä ei pitäisi kohdistaa lapsiin, Pohjalainen sanoo.

Asiaa puidaan kouluilla

Helsingin kaupunki on koonnut turvallisuustiimin. Asiaa tullaan käymään läpi koulussa sekä lasten että vanhempien kanssa. Poliisi seuraa tilannetta.

Apulaispormestari Pakarinen miettii, joko nyt tarvittaisiin keskustelua lasten oikeuksista päästä turvassa kouluun ja kotiin.

– Jos koulun portille tullaan lipuin varustettuina, totta kai se herättää huolta lapsissa.

Pakarinen ehdottaa toisenlaista vastarintaa.

– Jotenkin pitäisi herättää sitä toista vastarintaa, että tämmöinen ei vain ole sallittua Suomessa, Piia Pakarinen sanoo.