Macron: USA jää varmaan pois Iranin ydinsopimuksesta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on yrittänyt pelastaa Iranin ydinsopimuksen tavatessaan presidentti Trumpin.

Donald Trump
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolisoineen
Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolisoineenShawn Thew/Epa-Efe

Ranskan presidentti Emmanuel Macron uskoo Yhdysvaltojen vetäytyvän Iranin ydinohjelmasopimuksesta. Hän kertoi asiasta kolmipäiväisen vierailun loppupuolella yhdysvaltalaismedialle.

Hän kertoi, että vaikka hän ei tietenkään tiedä, mitä presidentti Trump päättää, hän uskoo, että presidentti Trumpin antamat lausunnot viittaavat siihen, ettei Yhdysvallat pysy mukana sopimuksessa.

Hän kuitenkin sanoi median edustajille, ettei hänellä ole tarkempaa tietoa siitä, mitä Trump aikoo päättää. Macron muisteli myös, että Trump nosti Iranin ydinasesopimuksen esille jo presidentinvaalikampanjassaan vuonna 2016.

Aiemmin Macron sanoi uskovansa, että uuteen sopimukseen Iranin ydinohjelmasta päästään pian. Trump sanoi haluavansa, että uusi sopimus pohjaisi vakaalle perustalle. Trump kommentoi aiemmin sopimusta hulluksi ja huonoksi.

Macron puhui lehdistötilaisuudessa Washingtonissa yöllä.

Macronin valtiovierailu Yhdysvalloissa keskittyy osaltaan siihen, että presidentti Trump saataisiin vakuutetuksi Yhdysvaltain tuen jatkamisesta ydinsopimukselle. Sopimuksen on määrä umpeutua 12. toukokuuta.

Iran on uhannut käynnistää uraanin rikastamisen uudelleen, jos Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta. Iran on useasti varoittanut Yhdysvaltoja vetäytymästä sopimuksesta.

Lue lisää:

Macron vitsaili poskisuudelmistaan Trumpin kanssa – kehotti Yhdysvaltoja luopumaan nationalismista

Poskipusuja, kädenvääntöä ja hilseen pudistelua pikkutakilta – katso kuinka Trump ja Macron ottivat toisistaan mittaaPoskipusuja, kädenvääntöä ja hilseen pudistelua pikkutakilta – katso kuinka Trump ja Macron ottivat toisistaan mittaa

Presidentit hyvissä väleissä: Macron vakuutteli Trumpia Iranin ydinsopimuksen uudistamisesta

Aiheesta muualla:

Macron thinks Trump will scrap Iran deal, calls US policy U-turns 'insane' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus