1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: "Minä uskon" – Macron tyhjensi pajatson Yhdysvalloissa

Ranskan presidentti esiintyi Washingtonissa Euroopan mielipidejohtajana ja planeettamme pelastajana, ja ensiarvioiden mukaan onnistuneesti, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron puhu Yhdysvaltain kongressissa.
Emmanuel Macron puhui Yhdysvaltain kongressissa keskiviikkona.Michael Reynolds / EPA

WASHINGTON Emmanuel Macronin valtiovierailulla muisteltiin useaan otteeseen Yhdysvaltain ja Ranskan yhteistä historiaa.

Macron kertoi innostuneelle yleisölle kongressissa, että filosofi Voltairen ja Yhdysvaltain perustajaisä Benjamin Franklinin tavatessa 1778 Pariisissa ei pelkkä kädenpuristus riittänyt. Miesten välille syntyi niin poikkeuksellinen yhteys, että he halasivat ja suukottelivat toisiaan.

Macron ja Donald Trump vaihtoivat Valkoisessa talossa poskisuukot, halasivat ja taputtelivat toisiaan olalle. Trump veti Macronia kädestä perässään Valkoisen talon länsisiiven terassilla ja rapsutti tämän olkapäältä pois hiuksen tai hilsettä.

Macron jätti kertomatta, että yhdysvaltalainen diplomaatti Franklin neuvotteli ranskalaisten kanssa salaa liittosopimuksesta Britanniaa vastaan. Se oli ilmeisesti tarkoituksellista niin kuin kaikki muukin mitä Macron Washingtonissa teki. Hänen esiintymisensä teki kuitenkin vaikutuksen yhdysvaltalaisiin yli puoluerajojen.

Ranska on Yhdysvalloissa korostetusti kansallista etuaan ajavan valtion maineessa. Se on voinut vedota Trumpiin, joka on henkilönä korostetun kansallismielinen, ja jonka välejä Saksan liittokansleri Angela Merkeliin kuvaillaan huonoiksi.

Ei ollut sattumaa, että Macron oli Trumpin kauden ensimmäinen virallinen valtiovieras. Kaikki aiemmat Trumpin Valkoisessa talossa käyneet valtiojohtajat ovat olleet virallisella vierailulla tai työvierailulla.

Sekään ei ollut sattumaa, että Macron puhui kongressissa päivälleen 58 vuotta presidentti Charles de Gaullen jälkeen, mutta pani paremmaksi puhumalla englanniksi.

Merkel saapuu Washingtoniin perjantaina työvierailulle. Toisin kuin Macronille, Merkelille ei tarjoilla Valkoisessa talossa viiden kattauksen päivällistä, jonka pääateria, tip of the hat, on vieraan kotimaasta amerikkalaisella marinadilla maustettuna.

Macron paljasti syömähampaansa valtiovierailun edetessä. Tiistain imelien ystävyyspuheiden ja loisteliaan päivällisen jälkeen seurasi sateinen keskiviikko ja tuo odotettu esiintyminen kongressissa.

Emmanuel-ystävänsä lämpimästi hyvästellyt Trump kertoi seuraavansa sitä televisiosta. Trump ei ole twiitannut puheen jälkeen, mikä voi tarkoittaa kahta asiaa: Hän on raivoissaan tai tiesi jo etukäteen, mitä tuleman pitää.

Hämmentävällä itsevarmuudella esiintynyt Macron piti puheen, jossa hän ei esittäytynyt pelkästään Euroopan mielipidejohtajana. Hän puhui koko maailman pelastamisen puolesta.

Macron maanitteli sanaleikkien avulla Trumpia miettimään uudestaan liittymistä Pariisin ilmastosopimukseen. ”Meillä ei ole planeetta B:tä”, hän muistutti. Trumpin ”tehdään Amerikka jälleen mahtavaksi” –iskulausetta mukaillen Macron ehdotti ”planeettamme tekemistä mahtavaksi.”

Macronia muistellaan Washingtonissa tästä eteenpäin ”Minä uskon” –Macronina. Kansalaisoikeustaistelija Martin Luther King Jr.:n historiallista ”Minulla on unelma” –puhetta mukaillen Macron lateli pitkän ”Minä uskon” –listan asioita, joihin sanoi uskovansa.

Ne ovat pitkälti vastakkaisia Trumpin uskomuksille. Macron puhui multilateralismista, monenkeskisestä yhteistyöstä valtioiden välillä. Yhdysvaltain rooli multilateralismissa on Macronin mukaan ratkaisevan tärkeää.

Macron puhui siirtolaisten, ihmisoikeuksien ja sananvapauden puolesta, vihapuhetta ja valeuutisten levittäjiä vastaan. Hän toivoi vapaakaupan edistyvän kaikilla tasoilla, mikä oli Trumpin epäsuoraa arvostelua hänen hiljattain asettamistaan teräs- ja alumiinitulleista. Macron arvioi, että Iranin ydinohjelmasta voidaan muotoilla sellainen sopimus, joka miellyttäisi myös Yhdysvaltoja.

Macron puhui 20 minuuttia suunniteltua kauemmin. Yhdysvaltalaispoliitikot nousivat useaan otteeseen seisomaan suosiotaan osoittaakseen. Macronista pitivät odotetusti erityisesti demokraatit, mutta myös useat republikaanit kiittelivät hänen rohkeaa ja selkeää esiintymistään.

Perjantaina Washingtoniin saapuva Merkel jää auttamatta Macronin varjoon värittömänä ja tylsänä valtionaisena.

Korjattu 26.4.2018 klo 9:07: Poistettu virheellinen tieto, ettei Ranskan presidenttejä olisi kutsuttu puhumaan Capitol-kukkulalle Macronin ja de Gaullen välillä.

Aiheesta muualla:

French President Emmanuel Macron rocks US Congress with speech (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi