1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centeristä tuomitun Iisakki Kiemungin jättikorvausten maksajaksi puuhataan yhdistystä

Ajatuksena on järjestää joukkorahoitus hämeenlinnalaisen entisen kuntapoliitikon Iisakki Kiemungin maksujen hoitamiseksi.

Sunny Car Center
Iisakki Kiemunki
"Free Iisakki" -liike on jo suunnitteilla Iisakki Kiemungin auttamiseksi.Tiina Kokko / Yle

Tällä viikolla Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi sekä Sunny Car Centerin pääomistajan Markku Ritaluoman että hallituksen jäsenenä olleen hämeenlinnalaisen entisen kunnallispoliitikon Iisakki Kiemungin miljoonakorvauksiin konkurssipesälle. Kiemungin osalta lähes viiden miljoonan euron vastuuta soviteltiin niin, että hänelle jää maksettavaksi 350 000 euroa.

Hämeenlinnassa Iisakki Kiemungin tuomio on puhuttanut paljon. Korvaussummaa on pidetty joissakin piireissä kohtuuttomana.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio sanoo, että nyt on ryhdytty puuhaamaan joukkorahoitusta Kiemungin maksujen hoitamiseksi.

Joukkorahoituksen taakse ehkä yhdistys "Free Iisakki"

Hämeenlinnassa selvitellään jo, miten joukkorahoituksen toteuttaminen olisi mahdollista. Sari Rautio sanoo, että joukkorahoituksen taakse tarvitaan jonkinlainen yhdistys. Lisäksi pitää varmentaa, ettei tätä kautta Kiemungille tule esimerkiksi veroseuraamuksia.

– Ihmiset ovat aika laajastikin kokeneet Kiemungin tuomion epäoikeudenmukaiseksi ja ehkä tässä nyt kaivataan solidaarisuutta. Laskimme, että jos jokainen suomalainen kunnanvaltuutettu laittaa likoon viisikymppiä, niin sitten on jo oikeudenkäyntikuluihinkin rahaa, sanoo Sari Rautio.

Sari Rautio perustelee ajatustaan sillä, että Iisakki Kiemunki edusti Sunny Car Center Oy:ssä selkeästi kaupunkia. Hän muistuttaa, että luottamushenkilöitä pohdituttaa nyt esimerkiksi se, miten ihmiset uskaltavat lähteä luottamustehtäviin.

Sari Rautio kertoo heti idean syntymisen jälkeen kyselleensä Kiemungilta, saako joukkorahoitusta selvittää ja hän antoi luvan. Yhdistykselle on ajateltu nimeä "Free Iisakki".

Rahoja saatettaisin käyttää konkurssipesän korvauksiin

Aivan tarkkaan eivät yhdistyksen puuhaihmiset vielä tiedä kerättävien rahojen kohdetta. Mahdollista on, että niitä käytettäisiin oikeudenkäyntikuluihin, mikäli Iisakki Kiemunki päättää valittaa tuomiostaan hovioikeuteen. Mahdollista on, että rahoja käytettäisiin nyt rapsahtaneeseen 350 000 euron korvaussummaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio on miettinyt sitäkin, kannattaako Kiemungin valittaa hoviin. Rautio sanoo, että yleisen merkittävyyden kannalta case pitäisi katsoa hovioikeudessa.

– Meidän pitää seuraavassa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen kokouksessa käydä lävitse vastuuasiat Hämeenlinnan osalta. Uskon, että tämä on myös kansallinen asia, joka saattaa herättää keskustelua vaikkapa myös Kuntaliitossa. Luottamushenkilöillä täytyy olla selvä tieto ja ymmärrys siitä, minkälainen vastuu liittyy mihinkin luottamustehtävään, sanoo Sari Rautio.

Lue seuraavaksi