1. yle.fi
  2. Uutiset

Koreoiden johtajat kohtaavat – Pohjois-Korean johtaja ylittää linnoitetun rajalinjan ensimmäistä kertaa

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin tapaamisessa Pohjois-Korean ydinaseet nousevat pääkysymykseksi.

Pohjois-Korea
Etelä-Korean sotilaita vartiossa Panmunjomissa.
Etelä-Korean sotilaita vartiossa Panmunjomissa maaliskuussa.Ed Jones / AFP

Ensi yönä Suomen aikaa Koreoiden välisellä rajavyöhykkeellä on luvassa vahvaa symboliikkaa.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kohtaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin betoniesteillä, jotka muodostavat maiden välisen rajan. Kim otetaan vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin.

Kun Kim ylittää demilitarisoidulla vyöhykkeellä kulkevan rajalinjan hän tekee sen ensimmäisenä pohjoiskorealaisena johtajana.

Pohjois-Korean ja Etelä-Korean johtajat ovat tavanneet kaksi kertaa aiemmin, vuosina 2000 ja 2007. Molemmat tapaamiset järjestettiin Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa, nyt tapaaminen on maiden välisten suhteiden kuumemittarina toimivalla vahvasti linnoitetulla rajavyöhykkeellä.

Keskustelut käydään Panmunjomin rajakylän Etelä-Korean puoleisessa päässä sijaitsevassa Rauhan talossa. Ensimmäisen neuvottelukierroksen jälkeen pohjoiskorealaisten odotetaan palaavan rajan yli ja nauttivan lounaansa omalla maaperällään.

Johtajat istuttavat rauhanpuun

Ennen iltapäivän neuvotteluja johtajat istuttavat yhdessä havupuun. Etelä-Korean presidentin kanslian mukaan puu symbolisoi rauhaa ja hyvinvointia.

Istutuksessa käytetään sekä Pohjois- että Etelä-Koreasta tuotua multaa. Johtajat kastelevat vielä puun vedellä, joka on tuotu Pohjois-Korean Taedong-joesta ja Etelä-Korean Han-joesta.

Tapaamisen on määrä päättyä illalla Etelä-Korean puolella rajaa järjestettäviin illallisiin.

Huippukokouksen ohjelma tihkuu symboliikkaa, mutta eri asia on mitä konkreettista voidaan saavuttaa tapaamisella.

Kim Jong-unin vuonna 2011 alkaneeella valtakaudella Pohjois-Korean ydinaseohjelma on edistynyt nopeasti. Viime vuonna Pohjois-Korea teki kuudennen ydinkokeensa ja maa on myös jatkanut ohjusteknologian kehittämistä. Osana viime aikojen liennytystä Pohjois-Korea on ilmoittanut lopettavansa ydinkokeensa. Ilmoituksen mukaan uudet kokeet ovat "tarpeettomia".

Seuraavaksi odotetaan Trumpin ja Kimin tapaamista

Pohjois-Korea on aiemmin yhdistänyt Etelä-Koreassa olevat Yhdysvaltain joukot keskusteluhin ydinaseohjelmastaan. Korean niemimaan ydinaseriisunta edellyttäisi myös amerikkalaisten lähtöä.

Jos Koreoiden johtajien tapaaminen sujuu hyvin, sen odotetaan raivaavan tietä presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong-unin huippukokoukselle, jonka valmistelu jatkuu.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi