Maksaisitko lähes tuhat euroa kuukaudessa lapsesi koulusta? Uusi kansainvälinen koulu avaa ovensa Espoon Keilaniemessä

Luokattomaan kouluun pääsee 50 ensimmäistä hakijaa. Yksityisen koulun käyminen on maksullista ainakin ensimmäisen vuoden aikana.

Kansainväliset koulut
Pia Jormalainen kuvattuna Keilaniemessä.
Uusi kansainvälinen koulu tulee Espoon Keilaniemeen entisen Fortumin pääkonttorin tiloihin, joka näkyy New Nordic Schoolin yhden perustajan, operatiivisen johtajan Pia Jormalaisen taustalla.New Nordic School

– Etelä-Espoo on kansainvälisen opetuspaikkojen kriisissä, sanoo uuden kansainvälisen koulun perustaja, New Nordic School -nimisen koulun operatiivinen ja markkinointijohtaja, Pia Jormalainen.

Syksyllä Keilaniemeen avattavalla yksityisellä koululla pyritään hänen mukaansa paikkaamaan kansainvälisen koulun tarvetta Etelä-Espoossa. Kysyntä on Jormalaisen mukaan kovaa.

– Tapiolassa, Westendissä, Haukilahdessa ja Otaniemessä on alueita, joissa on paljon kansainvälisiä perheitä ja ihan suomenkielisiä perheitä, joiden kaikki kansainvälisiin kouluihin halukkaat lapset eivät mahdu opiskelemaan nykyisiin kansainvälisiin kouluihin.

Koulu tulee Fortumin pääkonttorilta vapautuneeseen kiinteistöön, metroaseman viereen.

– Meillä on jo entuudestaan päiväkodit Otaniemessä ja Keilarannassa entisen Fortumin kyljessä. Asiakaskuntamme on jo vuosia pyytänyt meitä perustamaan myös kansainvälisen koulun.

Espoossa toimii tällä hetkellä yksi kaupungin ylläpitämä kansainvälinen koulu, Espoo International School. Koulu sijaitsee Opinmäen kampuksella, Suurpellossa. Koulussa opiskelee jo 622 oppilasta.

Espoon sivistysotoimesta kerrotaan, että ensi syksyksi koulupaikkaa hakeneet ja testin hyväksytysti suorittaneet koulutulokkaat eli ekaluokkalaiset saivat paikan koulusta. Yläkouluun hakeneista kolme testin hyväksytysti suorittanutta jäi ilman paikkaa. Valtaosa yläkouluun tulijoista on koulun omia alakoulusta siirtyviä oppilaita.

Vaatimuksena riittävä englannin ja suomen taito

Vaikka New Nordic School -koulun on ajateltu palvelevan esimerkiksi juuri Keilaniemessä töissä käyviä kansainvälisiä työntekijöitä, kouluun saavat hakea myös tavalliset suomenkieliset perheet. Lapsen pitää kuitenkin osata englantia sen verran, että koulunkäynti onnistuu.

Jormalainen kuitenkin lupaa, että englannin opiskeluun saa tukea heti lukukauden alussa – samoin kuin kansainväliset koululaiset saavat opetusta suomen kielessä. Kansainvälisten koululaisten ei tarvitse osata täydellisesti suomea kouluun päästäkseen, vaan perustaidot riittävät.

Opettaja on pikemminkin ohjaaja kuin opettaja

Koulun opetus perustuu suomalaiseen opetussuunnitelmaan, mutta opetus tapahtuu luokattomasti. Oppilaat ovat samassa tilassa, kukin etenee omaan tahtiinsa ja opetus on projektiluontoista.

– Suomalainen opintosuunnitelma on mahdottoman hyvä siinä, miten se määrittelee mitä opetetaan. Me liitämme tähän esimerkiksi Kanadasta ja Australiasta käytäntöjä sille, miten oikeasti monialainen ja ilmiöoppiminen käytännössä toteutetaan.

Oppiminen koulussa on luokatonta ja vahvasti projektiluontoista ja teknologiavetoista. Ensimmäisen, toisen ja kolmannen luokan oppilaat tulevat olemaan samoissa tiloissa ja kukin oppilas etenee omaan tahtiinsa.

Iltapäivisin lapset ehkä joogaavat ja opiskelevat kiinaa

Koulu maksaa lähes tonnin kuussa – rahalla saa opetuksen lisäksi myös iltapäivätoiminnan, vaikkapa joogaa tai koodaamista.

Koska New Nordic School -koulu ei saa vielä julkista rahoitusta, asiakkaat maksavat sen pyörityksen. Koulu ei ole vielä ehtinyt toimittaa opetusministeriöön lisenssihakemusta.

– Hakemusten deadline on elokuussa ja kouluhankkeemme lähti liikkeelle vasta viime vuoden loppupuolella. Saamme jätettyä hakemuksen alkukesästä. Emme saa siis ensi vuodeksi mitään julkista rahoitusta tai tukia, joten meidän täytyy pyytää perheiltä maksua, Pia Jormalainen sanoo.

Maksu on 990 euroa kuukaudessa.

– Maksu pitää sisällään perusopetuksen, mutta myös laajan ja kattavan iltapäivätoiminnan. Se pitää sisällään kieliä, urheilua, tieteitä ja taiteita. Oppilaat voivat iltapäivisin vaikka koodata, parkourata, joogata tai opiskella vaikkapa mandariinikiinaa.

Seuraavaksi vuodeksi koululla on toiveissa saada lisenssi, jolloin koulu saisi julkista rahaa, ja maksu olisi enää nimellinen. Täyttä varmuutta siitä ei kuitenkaan ole.

– Opetussuunnitelmamme tulee olemaan lähes yksi yhteen suomalaisen opetussunnitelman kanssa, niin emme näe sen suurempia riskejä sille, ettemmekö lisenssiä voisi saada. Ennen kuin meillä se lisenssi on, niin emme voi sitä tietenkään luvata, Pia Jormalainen sanoo.