Tässä talossa Pohjois-Korean ja Etelä-Korean johtajat tapaavat – Mitä kannattaa odottaa?

Etelä-Korean presidentti on vasta toinen valtionpäämies, jonka Pohjois-Korean johtaja Kim Jon-un tapaa.

Korea (hist.)
Kokouspaikka Rauhan talo
Huippukokouksen pitopaikkana on tämä Rauhan talo Panmunjomissa Etelä-Koreassa.Yonhap / EPA-EFE

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin lauantainen tapaaminen Koreoiden välisellä rajavyöhykkeellä on jo itsessään merkittävä.

Se on jälleen yksi askel maiden suhteiden viimeaikaisessa parantamisessa, joka sai vauhtia Korean talviolympialaisista.

Käänne on ollut melkoinen. Vielä viime syksynä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain nokittelu yltyi sellaisiin mittasuhteisiin, että sen pelättiin johtavan vakaviin seurauksiin. Nyt valmistellaan jopa historiallista Yhdysvaltain presidentin ja Pohjois-Korean johtajan tapaamista.

Kimin ja Moonin tapaamisen keskeisenä merkityksenä pidetäänkin sitä, että se pohjustaa ilmapiiriä sekä Koreoiden tuleville suhteille että mahdolliselle Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamiselle.

Kokouspöytä.
Tältä Rauhan talossa näyttää sisältä.Yonhap / EPA-EFE

Vuonna 2011 valtaan noussut Kim ei ole aikaisemmin osallistunut tämänkaltaiseen tapaamiseen, toteaa Adan Institute of Policy Studiesin johtaja James Kim Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle (siirryt toiseen palveluun). Kim on aiemmin tavannut vain yhden ulkomaisen valtionpäämiehen, Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Kimin isä Kim Jong-il tapasi johtajakaudellaan Etelä-Korean presidentin kahdesti, Kim Dae-jungin vuonna 2000 ja Roh Moo-hyun vuonna 2007.

Mistä Kim ja Moon keskustelevat?

Panmunjomin rajakylässä järjestettävän tapaamisen asialistan keskeiset aiheet ovat ydinaseriisunta ja rauhansopimus.

Eteläkorealaisia sotilaita partioimassa tiellä joka johtaa huippukokouksen pitopaikkaan, Panmunjomiin.
Eteläkorealaisia sotilaita partioimassa tiellä joka johtaa huippukokouksen pitopaikkaan, Panmunjomiin.Yonhap / EPA-EFE

Koreat eivät ole solmineet vieläkään rauhansopimusta vuosien 1950–1953 sodan jäljiltä. Pohjois-Korean ydinaseohjelma on puolestaan ollut viimevuosien kestokiistanaihe, jonka vuoksi Pohjois-Korealle on määrätty useasti pakotteita.

Moni tarkkailija arvioi, että pakotteet ovat syy Pohjois-Korean lisääntyneelle neuvotteluhalulle. Osana viimeaikaista liennytystä Pohjois-Korea on jopa ilmoittanut lopettavansa ydinkokeet.

Panmunjomissa keskusteltaneen myös Koreoiden taloussuhteiden tiivistämisestä, Korean sodan erottamien perheenjäsenten tapaamisista sekä Pohjois-Koreassa pidätettyjen ulkomaalaisten vapauttamisesta.

Molemmat osapuolet kuitenkin tietävät, että todellinen tavoite on Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välinen sopimus, brittilehti The Guardian sanoo. (siirryt toiseen palveluun)

– Tapaaminen Etelä-Korean kanssa on vain keino painostaa Yhdysvaltoja neuvottelemaan. Pohjois-Korean näkökulmasta Yhdysvaltojen tapaaminen on todellinen palkinto, sanoo uutistoimisto AP:n haastattelema Korea-asiantuntija Ralph Cossa Pacific Forum CSIS -tutkimuslaitoksesta.

Mitä Panmunjomissa voidaan saavuttaa?

Pohjois-Korea-suhteista vastaavan eteläkorealaisministeriön mukaan kolme neljäsosaa eteläkorealaisista suhtautuu huipputapaamiseen myönteisesti.

Julisteita kadun yläpuolella.
Chuncheonissa Etelä-Koreassa katuja koristivat julisteet, joissa toivottiin menestyksekästä huippukokousta.Yonhap / EPA-EFE

Tarkkailijat näkevät tapaamisen kuitenkin vasta alkuna kohti Koreoiden mahdollista yhdistymistä ja mahdollista ydinaseriisuntaa. Tapaamisen ei odotetakaan tuottavan ainakaan mitään suuria sopimuksia.

The Guardian huomauttaa, että vaikka Pohjois-Korea olisi valmis luopumaan ydinaseista, sen ehdot voivat silti osoittautua liian koviksi Yhdysvalloille ja sen liittolaisille.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat asiantuntijat pitävät yhtenä mahdollisuutena, että Pohjois-Korea lupaisi seuraavaksi jäädyttää ydinaseohjelmansa.

Mahdollista on myös, että tapaamisen asiasisältö on suhteellisen kevyt ja Panmunjomissa keskitytään hyvän ilmapiirin sekä valokuvausmahdollisuuksien luomiseen kajoamatta konflikteja aiheuttaviin aiheisiin, The Guardian toteaa.

Vaikka suuria sopimuksia ei syntyisi, Kimin saaminen kameroiden eteen Etelä-Korean maaperällä voi osoittautua arvokkaaksi, sanoo puolestaan AP.

Lue myös:

Olympiatulen hehku johti harvinaiseen tapaamiseen – Etelä-Korean edustajat itsensä Kim Jong-unin päivällispöydässä

Pohjois-Korea ja Etelä-Korea varastivat huomion avajaisissa – kättelivät parin metrin päässä vakavasta USA:n Pencestä

Analyysi: Onko ydinkokeiden lopettaminen Pohjois-Korean viimeisin suuri huijaus vai askel kohti uutta aikaa?

Propagandamöly vaimenee vähitellen Koreoiden rajalla: Etelä sulki kaiuttimensa keskiyöllä – Puolustusministeriön tiedote toivotti rauhan sanomaa

KCNA: Kim Jong-un haluaa edistää suhteita Etelä-Korean kanssa – "uutta historiaa"

Missä Trump ja Kim tapaisivat? – Maailmalla pohditaan kohteita, Tukholma mainittu

Trump ja Kim haukkuvat toisiaan rakettimieheksi ja huru-ukoksi – Huomion hakua vai sodanlietsontaa?

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus