1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtapaturmat

Rakennustyömailla pidettiin hiljainen hetki – kolme kuollut tapaturmissa tänä vuonna

Kuolemaan johtaneiden työtapaturmien määrä on viime vuosikymmeninä vähentynyt tuntuvasti.

Hiljainen hetki.
Tänä vuonna työtapaturmissa rakennuksilla on kuollut kolme. Laptin kerrostalotyömaalla Kuopiossa vietettiin torstaina keskipäivällä hiljainen hetki heidän muistokseen.

Suomen rakennustyömailla on järjestetty tänään hiljainen hetki työssään menehtyneiden muistoksi.

Työpaikoilla tapahtumaa on vietetty eri tavoin. Joillain työmailla työt on vain lopetettu hetkeksi ja joillain hiljentymiseen on liitetty esimerkiksi työturvallisuuteen liittyvää valistusta.

Rakennustyömailla on alkuvuoden aikana kuollut kolme rakentajaa. Määrä on suuri, koska esimerkiksi koko viime vuonna rakennustyömaiden työtapaturmissa kuoli neljä työntekijää ja vuonna 2016 Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan vain yksi.

Osaltaan tämän vuoden tapausmäärä selittyy sillä, että rakentaminenkin on nyt edellisvuosia vilkkaampaa.

Kaikissa työtapaturmissa kuolleiden määrä on viime vuosina ollut parinkymmenen luokkaa.

Rakennusalan kuolemaan johtaneet työtapaturmat ovat vähentyneet selvästi

Rakennusliiton työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen osallistui hiljaiseen hetkeen Lapti Oy:n talonrakennustyömaalla Kuopiossa. Jääskeläisen mukaan kuolemaan johtaneita työtapaturmia on saatu tuntuvasti vähennettyä alalla.

Kun työtapaturmissa vielä 1970-luvulla kuoli kymmeniä rakentajia vuosittain ja 2000-luvun alussakin noin kymmenen, niin määrä on nyt viiden tuntumassa.

Rakennusliiton työsuojelusihteeri Tapio Jääskeläinen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

– Isot toimijat ovat parantaneet juoksua työturvallisuuden kanssa. On nähty, että työturvallisuuteen sijoittamisessa saadaan eurot takaisin. Isojen yritysten vanavedessä heidän työmailleen haluavat pienet toimijat on alistettu niiden toiminnan tasolle eli niidenkin on ollut pakko petrata menoa, sanoo Jääskeläinen.

Jääskeläinen pitää kuitenkin huolestuttavana sitä, että rakennuksilla aliurakoitsijoiden ja vuokratyövoiman käyttö lisääntyy yhä enemmän, jolloin työturvallisuudesta huolehtiminen häviää pitkiin ketjuihin.

Työtapaturmien riskiä lisää myös työmailla yleistynyt kiire.

– Työntekijöiltä tulee palautetta, että rakentamisen tahti on aikataulujen vuoksi kireää ja työssä on jatkuva kiire. Hosuminen ja kiire aiheuttaa paitsi laatuongelmia myös tapaturmia, sanoo Jääskeläinen.

Lue myös:

Tapaturmien määrä rakennustyömailla lähtenyt äkisti nousuun – "Kun rakennetaan paljon, myös sattuu enemmän"

Kuolemaan johtanut työmaaonnettomuus Helsingin Kalasatamassa

Poliisi: Kalasataman rakennustyömaan onnettomuudessa kuolleella miehellä ei ollut turvavaljaita – Työturva-asioita kerrataan nyt uudelleen

Jo toinen kuolemaan johtanut onnettomuus rakennustyömailla tällä viikolla: Rakennusmies jäi paalun alle Espoossa

Kurikan kampustyömaalla kuolemaan johtanut työtapaturma

Tapaturmissa kuolleista työikäisistä jopa 80 prosenttia on miehiä – Haaverit sattuvat usein kotona