Apteekkariliiton teettämä selvitys: Apteekkeja lisää ja hintakilpailua osaan itsehoitolääkkeistä

Aalto-yliopiston yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki kiristäisi liikevaihdoltaan suurimpien apteekkien apteekkiveroa

apteekit
Lääkkeitä apteekissa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kilpailuoikeudellisen arvioinnin lääkejakelusta tehnyt yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki katsoo, että Suomen apteekkijärjestelmä toimii kokonaisuutena arvioiden hyvin ja vastaa sille asetettuihin terveyspoliittisiin tavoitteisiin. Hän muistuttaa, että lääkkeen kaltaisen hyödykkeen jakelussa kilpailu ei ole itseisarvo.

– Lääkkeen ominaisuuksista johtuen "näkymätön käsi" eli sääntelemättömät markkinat eivät allokoi resursseja tehokkaasti, mahdollista tasa-arvoista lääkehuoltoa eivätkä riitä turvaamaan lääkehuollolle asetettujen terveydellisten tavoitteiden toteutumista, Kuoppamäki toteaa Apteekkariliiton tiedotteessa.

Pikkupaikkakunnan apteekkiluvasta urapolku suurempaan apteekkiin

Hän kuitenkin olisi valmis lisäämään kilpailua kasvattamalla merkittävästi apteekkilupien määrää ja sallimalla hintakilpailun ainakin osassa reseptivapaita lääkkeitä. Tarveharkinnan hän muuttaisi nykyistä tarkkarajaisemmaksi.

– Uusi apteekkilupa voitaisiin julistaa haettavaksi esimerkiksi silloin, kun alueella jo toimivan apteekin reseptimäärä kasvaa yli kaksinkertaiseksi maan keskiarvoon verrattuna.

Apteekkilupajärjestelmässä säilyttämisen arvoinen asia on hänen mukaansa mahdollisuus alueelliseen sijainnin ohjaukseen ja nykyinen toimiva urakiertojärjestelmä, jolla apteekkitoimintaa saadaan ylläpidettyä myös harvaanasutuilla seuduilla.

Usein apteekkiluvan saaneen proviisorin apteekkaripolku etenee niin, että pienen paikkakunnan apteekista siirrytään suurempaan, kaupunkikeskuksessa toimivaan apteekkiin.

Isoille apteekeille ankarampi verotus

Toisaalta Kuoppamäki olisi valmis jopa tiukentamaan suurten apteekkien verotusta. Hän säilyttäisi apteekkien lääkemyynnin katteita leikkaavan apteekkiveron ja kiristäisi sen progressiota liikevaihdoltaan suurimmissa apteekeissa.

Kilpailuoikeuteen perehtynyt professori myös muistuttaa, että lääke on potilaalle välttämättömyyshyödyke, eikä sitä useinkaan voi jättää ostamatta hinnan noustessa. Edelleen, kyse on terapiahyödykkeestä, mihin liittyen kuluttajat tarvitsevat neuvontaa. Näin myös proviisorin koulutuksen vaatimus apteekkiluvan saajille on perusteltu.

Lääkejakelun kehittämisestä on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua. Muun muassa päivittäistavarakauppa on vaatinut itsehoitolääkkeiden myynnin sallimista myös muualla kuin apteekeissa.