Filippiinit sulki suositun Boracayn lomasaaren turisteilta – Sadat aseistetut poliisit vahtivat rannoilla

Presidentti Rodrigo Duterte on määrännyt siivoamaan saaren paisuvan turismin aiheuttamista tuhoista.

matkailu
Gina Galan kerää muovipulloja Boracayn lomasaarella.
Gina Galan keräsi muovipulloja Boracayn lomasaarella keskiviikkona.Noel Celis / AFP

Filippiineillä sadat aseistetut poliisit ovat valvoneet kuuluisan Boracayn lomasaaren sulkemista turisteilta. Saari on suljettuna puoli vuotta, koska hallitus haluaa siivota sen turismin aiheuttamista tuhoista.

Turisteja on estetty nousemasta saarelle menevään lauttaan ja paikallisilta asukkailta on tarkastettu henkilöllisyys ennen lauttaan pääsyä.

Poliisi on myös säikäyttänyt asukkaita järjestämällä heidän nähtensä mellakantorjuntaharjoituksia. Hallitus myöntää, ettei todellista uhkaa ole, mutta poliisit ovat saarella pahimpaan varautumista varten.

Saaren sulkemisen takana on presidentti Rodrigo Duterte. Hän on kutsunut saarta likakaivoksi. Matkailuyritykset ovat laskeneet jätevesiään mereen, valvomaton rakentaminen on syönyt saaren luonnonkauneutta ja luontoon on jätetty kasoittain roskia.

Hiekkaranta
Boracay on kuuluisa valkoisista hiekkarannoistaan.Atahualpa Amerise / EPA

Puolen vuoden aikana saari aiotaan puhdistaa. Luvattomat tai ränsistyneet rakennukset puretaan, infrastruktuuria kohennetaan ja vuosikausien valvomattoman kasvun jälkiä siivotaan.

Boracaylla kävi viime vuonna noin kaksi miljoonaa turistia. Määrä on nelinkertaistunut vuodesta 2006. Paikallisia asukkaita siellä on noin 40 000. He saavat elantonsa pääosin turismista. Hallitus on luvannut heille tukea saaren ollessa suljettuna.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset