Presidentti Trumpia hermostuttaneet siirtolaiset saapuneet Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle

Siirtolaissaattueen järjestäjien mukaan päätavoitteena on kiinnittää huomiota siirtolaisia uhkaaviin vaaroihin eikä rajan ylittäminen.

Meksikon ja Yhdysvaltojen raja
Siirotilaisia teltassa
Noin 1000 siirtolaisen saattue on matkannut Meksikon halki.Francisco Guasco / EPA

Noin sata Keski-Amerikasta kotoisin olevaa siirtolaista on saapunut Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla sijaitsevaan Mexicalin kaupunkiin.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat varoittaneet siirtolaisia pyrkimästä rajan yli. Viranomaisten mukaan siirtolaiset otetaan kiinni, jos he yrittävät saapua Yhdysvaltoihin laittomasti.

Rajalle saapuneet siirtolaiset ovat osa laajempaa noin tuhannen siirtolaisen ryhmää, joka hermostutti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia pahemman kerran. Trump määräsi Kansalliskaartin joukkoja Meksikon vastaiselle rajalle, kun uutiset siirtolaiskaravaanista levisivät. Eri puolilta Keski-Amerikkaa matkanneet siirtolaiset lähtivät liikkeelle Etelä-Meksikosta maaliskuun lopulla.

Kyse on vuosittaisesta tapahtumasta, jolla halutaan kiinnittää huomiota siirtolaisuuden vaaroihin. Ihmiset ilman rajoja -järjestön mukaan 200 ihmistä aikoo hakea turvapaikkaa Yhdysvalloista. Turvapaikanhakijat pakenevat jengiväkivaltaa ja poliittista vainoa kotimaissaan.

Ihmiset ilman rajoja -järjestön Irineo Mujican mukaan on myös todennäköistä, että osa siirtolaisista yrittää jossain vaiheessa ylittää rajan salaa.

Lähteet: AFP, Reuters