1. yle.fi
  2. Uutiset

Saako EU Trumpilta siimaa vai alkaako vappuna kauppasota? "Neuvottelemme viimeiseen asti"

EU haluaa pysyvän vapautuksen Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitulleista.

kauppapolitiikka
Tummahiuksinen nainen silmälaseissa puhuu.
Kauppakomissaari Cecilia Malmström sanoo EU:n vaativan Yhdysvalloilta nyt pysyvää poikkeusta teräs- ja alumiinitulleihin.Pekka Tynell / Yle

Vappuun asti kaikki on auki.

EU:n tavoitteena on saada pysyvä poikkeus Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitulleihin, mutta mikään ei ole varmaa ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo päätöksensä.

– Totuus on, että emme tiedä miten tässä käy, EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Cecilia Malmström sanoo.

Keskustelut Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Rossin kanssa jatkuvat viimeiseen saakka, mutta viime kädessä päätöksestä vastaa presidentti Trump.

– Puhumme säännöllisesti ja neuvottelemme viimeiseen asti.

Juuri muuta tietoa Helsingissä torstaina vierailleelta Malmströmilta ei asian suhteen tipu, mikä ei ole ihme.

Kun EU-maiden johtajat odottivat maaliskuun puolivälissä tietoa siitä, saako EU Trumpilta vapautuksen tulleista vai ei, vain Trumpin omalla sanalla asiasta oli riittävästi painoarvoa. Poikkeussäännön piiriin pääsemistä ei uskallettu tuulettaa ennen kuin presidentti Trump varmisti asian.

Ei, vaikka Yhdysvaltain kauppapoliittinen edustaja oli jo kertonut kongressille EU-alueen maiden välttyvän tulleilta toistaiseksi.

Tullien vaikutus laaja

Presidentti Trump ilmoitti maaliskuun alussa asettavansa Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle ja alumiinille suojatullit: teräkselle 25 ja alumiinille 10 prosenttia. EU tuomitsi suojatullit heti, mietti hetken ja pisti sitten mahdollisten vastatullien listalle metallituotteiden lisäksi muun muassa maapähkinävoin, bourbonviskin ja Harley Davidsonin moottoripyörät.

Samat suunnitelmat ovat edelleen olemassa, mutta kauppakomissaarin toiveissa luonnollisesti on, ettei niitä tarvita.

– Nämä tullit löisivät eurooppalaista teräs- ja alumiiniteollisuutta lujaa, Malmström sanoo.

Tullit vaikuttaisivat heikentävästi eurooppalaisten yritysten liiketoimintaan, mikä puolestaan johtaisi työpaikkojen katoamiseen.

Suomen taloutta tullit kurittaisivat laajemman vaikutuksen kautta: kun tullit hidastaisivat kansainvälistä kauppaa, hidastaisi se Suomenkin vientiä.

Saksan hallitus varautuu siihen, ettei EU saa pysyvää poikkeusta teräs- ja alumiinitulleihin. Kauppakomissaari Malmström sanoo myös teollisuuden varautuvan siihen, että EU-maista Yhdysvaltoihin vietävään teräkseen ja alumiiniin kohdistettaisiin tulevaisuudessa tullit.

Malmström muistuttaa, ettei hän ole ainut eurooppalainen, joka yrittää saada EU-maat välttymään teräs- ja alumiinitulleilta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel matkustaa presidentti Trumpin vieraaksi Yhdysvaltoihin perjantaina ja suojatullit ovat käsiteltävien asioiden joukossa, aivan kuten Ranskan presidentin Emmanuel Macroninkin vierailun aikana.

Kumppanuus koetuksella

Jos Trump vappupäivänä ilmoittaisi, että teräs- ja alumiinitullit ulottuvat myös EU-alueelle, olisi suurin vahinko poliittinen. EU:n ja Yhdysvaltojen välinen suhde kärsisi päätöksestä väistämättä.

Kumppaneista tulisi riitapukareita, ainakin Maailman kauppajärjestön WTO:n riitojenratkaisuelimessä, missä asia tuskin etenisi järin ripeästi. WTO toimii puoliteholla, sillä jäsenmaat eivät edellisessä kokouksessaan päässeet yksimielisyyteen "juuri mistään", Malmström muotoilee.

Yhdysvallat taas ei halua hyväksyä uusia tuomarinimityksiä kauppajärjestö WTO:n valituselimeen ennen kuin WTO:ta uudistetaan. Sitä, miten WTO:ta pitäisi uudistaa, Yhdysvallat ei ole konkretisoinut (siirryt toiseen palveluun).

Tähtäimessä Kiina

Trump on todennut kauppasotien olevan hyvästä ja niiden voittamisen olevan helppoa. Todennäköisempää kuitenkin on, että kauppasota eli yhteisistä säännöistä luopuminen vahingoittaa kaikkia osapuolia.

– Kaupposodissa on vain häviäjiä, Cecilia Malmström sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen huomauttaa, että isot maat joilla on oma varakas markkina kestävät paremmin tilannetta, jossa vientiä muiden maiden markkinoille rajoitetaan. Yhdysvallat siis kestää kauppanokittelua paremmin kuin moni muu maa.

– Mutta pitkällä tähtäimellä kaikki häviävät, ehdottomasti. Sitten kun tiedetään miten pitkälle mennään, on helpompi arvioida kuka häviää eniten, Turtiainen sanoo.

Vaikka tullit uhkaavat muitakin maita, on Yhdysvaltojen tähtäimessä ennen kaikkea Kiina. Maa ei ole vapauttanut omaa markkinaansa eikä ole edennyt kohti markkinataloutta. Yhdysvalloissa tähän on selvästi kyllästytty – ja tartuttu toimeen.

– Yhdysvallat ajaa omia intressejään voimakeinoin, sen sijaan että neuvoteltaisiin monikansallisesti, Turtiainen sanoo.

Turtiaisen mielestä vaikuttaa siltä, että Yhdysvallat voisi jopa olla valmis kärsimään hieman saadakseen tahtonsa Kiinan kanssa perille.

Vaakalaudalla kansainvälisen kaupan pelisäännöt

Laajempaan mittakaavaan asetettuna kyse on kuitenkin muustakin kuin suojatulleista.

EU ei suhtaudu Kiinan markkinapeliin sen suopeammin kuin Yhdysvallatkaan. Trump venyttää WTO:n pelisääntöjä, mutta EU:ssa Maailman kauppajärjestön säännöistä ei olla valmiita luopumaan.

Trumpin keinot ovat kovia, mutta kauppakomissaari Malmströmin mielestä vaikuttaa siltä, ettei Yhdysvallatkaan halua WTO:n sortuvan.

Sillä jos WTO:n säännöistä luovuttaisiin, olisi hinta Malmströmin mielestä kova.

– WTO ei ole täydellinen, mutta se on parempi kuin ei mitään.

WTO:ssa sovittujen sääntöjen lisäksi maat tekevät kauppasopimuksia keskenään, mutta esimerkiksi tullitasot on WTO:ssa sidottu tietyn suuruisiksi. Se tuo ennakoitavuutta, mikä puolestaan vakauttaa kaupankäyntiä.

Toiveita kevyemmästä kauppasopimuksesta

Yhdysvaltojen muotoilu väliaikaisesta poikkeuksesta oli se, että poikkeuksen piiriin pääsevät maat, joiden kanssa Yhdysvallat käy kauppaneuvotteluita.

EU:n versio poikkeaa tästä hieman: Malmströmin mukaan EU:n on ensin saatava teräs- ja alumiinitulleista pysyvä poikkeus, vasta sen jälkeen voidaan ryhtyä neuvottelemaan jonkinasteisesta kauppasopimuksesta.

Mutta ihan ensin täytyy tietysti välttyä tulleilta.

Malmström sanoo EU:n yllättyneen hieman siitä, että Yhdysvaltojen maaliskuun puolivälissä myöntämä poikkeus oli väliaikainen. Entä millä mielin kauppakomissaari nyt odottaa Yhdysvaltojen linjausta tulleista?

– En ole epätoivoinen enkä luottavainen. Minä odotan.

Lue myös:

HS:n Vieraskynä: Trumpin tuontitullit ovat oire aidosta ongelmasta (siirryt toiseen palveluun)

Tekeekö Trump Kiina-tulleillaan palveluksen kansainväliselle kaupalle? Kyllä, jos uhkailun strategia tehoaa

Miten Trumpin terästullipäätös kurittaa Suomea? Tässä neljä kysymystä ja vastausta

Analyysi: Kiinan ja Yhdysvaltain kauppakiistan nokitteluvauhti kovenee ja panokset kasvavat – Kuka hyppää ensimmäisenä, kun pelissä on kaksi isoa egoa?

Kauppasodassa on yksi hyvä puoli: voittajat ja häviäjät tiedetään etukäteen (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi