1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Oikeusasiamies: Eduskunnan vieraslistat saa tuhota vasta, kun tietopyynnöt on käsitelty

Oikeus määräsi vieraslistat julkisiksi, eduskunnan hallinto alkoi tuhoamaan niitä päivittäin.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eduskunnan päiväkohtaisia vieraslistoja on ollut ja on oikeus pyytää joko hyvissä ajoin ennakkoon tai vielä samankin päivän aikana.

Tietoja ei saa hävittää ennen kunkin yksittäisen pyynnön asianmukaista käsittelemistä. Näin linjaa eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tuoreessa ratkaisussaan.

Eduskunta siirtyi viime keväänä käytäntöön, jossa se tuhoaa tiedot talon ulkopuolisista vierailijoista päivittäin. Aiemmin kävijätietoja säilytettiin vuoden ajan.

Turvallisuusosastolle moitteet

Valtaosa Suomen päätoimittajista teki kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle eduskunnan vieraslistojen salaamisesta.

Hävittäminen näyttää alkaneen sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi joulukuussa 2016, että eduskunnan vieraslistat tulee luovuttaa, jos niitä pyydetään.

Jääskeläinen suomii ratkaisussaan suorasanaisesti eduskunnan turvallisuusosastoa. Jääskeläisen mukaan osasto menetteli virheellisesti, kun se hävitti oikeudenkäynnin kohteena olleet asiakirjat, ennen kuin KHO oli lopullisesti ottanut kantaa niiden julkisuuteen. Hävittämistä perusteltiin henkilötietolakiin liittyvillä säilytysajoilla, jotka umpeutuivat kesken oikeudenkäynnin.

Hallinto ei varautunut

Jääskeläisen mukaan eduskunnan hallinto voi kuitenkin itse päättää, kuinka kauan se säilyttää vieraslistoja. Eduskunnan hallinto voi myös päättää vierailijatietojen arkistoinnista.

Jääskeläisen mukaan eduskunnan hallinnossa ei kuitenkaan oltu riittävän hyvin varauduttu KHO:n päätöksen mukanaan tuomaan muutokseen ja käytännön vaikutukseen.

Kun KHO määräsi vieraslistat julkisiksi, niiden tuhoaminen lyheni vuodesta päivään. Tästä seurasi se, ettei vierailijatietoja koskeneita pyyntöjä ehditty toteuttaa ennen tietojen hävittämistä.

Jääskeläisen mukaan eduskunnan hallinnossa ei otettu huomioon sitä, miten päiväkohtaiset pyynnöt kyettäisiin käsittelemään ja toteuttamaan asianmukaisesti näiden hyvin lyhyiden säilytysaikojen puitteissa.

Risikko: "Jälkijättöistä"

Eduskunnan puhemies Paula Risikko korosti torstaina Ylelle, että kritiikki on "jälkijättöistä", sillä eduskunta on korjannut käytäntöjään.

– Moitehan on tullut ainoastaan siitä, että vieraslistojen poistamisia oli tehty vähän liian aikaisin ennen kuin päätöksiä kerkesi tulla, Risikko sanoi eduskunnassa.

Risikon mukaan nykyinen käytäntö on katsottu "hyväksi ja lainmukaiseksi".

– Jokainen toimittaja, joka tarvitsee listoja, varmasti ne meiltä saa, hän vakuuttaa.

– Samana päivänä voi pyytää listaa ja se pitää myös toimittaa pyytäjälle, niitä ei saa tuhota.