Haluatko oppia imitoimaan Pikachua kuin tubettaja Jenny Pitkänen? Tutki ääntäsi ja oivalla yksi sana

23-vuotias äänitaituri alkoi tubettaa vahingossa ja on nyt ääninäyttelijä ja suosittu somejulkkis. Äänen hallinnasta on hyötyä taviksellekin.

23-vuotias Jenny Pitkänen asuu Tampereella ja opiskelee medianomiksi. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Kun Jenny Pitkänen latasi pari vuotta sitten ensimmäisen videonsa Youtubeen, hän oli vain oudosti ääntelevä aikuinen. Pitkäsen tarkoituksena ei ollut aloittaa tubettamista, vaan hän halusi koota äänikirjaston, johon toivoi kehittävää palautetta.

Imitaatiosta ja äänenkäytöstä kiinnostunut Pitkänen matki ensimmäisellä videollaan 151 Pokémonia. Palautetta tuli ja katsojalaskuri lauloi. Moni ei uskonut ääniä aidoiksi, ja 21-vuotias media-alan opiskelija sai myös kuraa niskaansa. Pitkästä syytettiin muun muassa äänien vääristämisestä tietokoneella.

Nyt, 120 videota myöhemmin, Pitkäsen Jennysvoices-tilillä on yli 90 000 seuraajaa. Ensimmäistä videota on katsottu yli 800 000 kertaa ja Pitkänen tunnistetaan kadulla.

– Nyt tubettaminen on sivutyö. Tykkään puuhastella paljon eri asioiden kanssa. Youtubessa voi edelleen harjoitella, mutta se avaa myös ovia ja samalla voin viihdyttää ihmisiä, kertoo kajaanilaislähtöinen Pitkänen.

Jenny Pitkänen laittaa kuulokkeita päähän.
Jenny Pitkänen opetti toimittaja Julia Siepille Pikatsu-hahmon imitointia. Video: Elisa Kinnunen / Yle

Viime vuonna Kansallisteatterista eläkkeelle jäänyt Jukka Puotila on ilahtunut, että uusi nimi on innostunut lajista. Muun muassa Itse valtiaat -tv-sarjassa ja Radio Suomen Tohtori Raimo -paridiassa esiintyneen Puotilan mukaan naisimitaattorit ovat harvassa.

– Pitkänen on ehdottomasti harvinaisuus, Puotila sanoo.

Myös Puotila on itseoppinut imitaattori. Hän pitää lajia yksinäisenä, sillä äänien ja hahmojen harjoittelu on hyvin itsenäistä työtä.

– Ei voi kuin onnitella Jennyä, ihanaa! Nuori nainen tuo lajiin varmasti oman kulmansa.

Unelma toteutui

Tubettamisen ja äänenkäytössä kehittymisen myötä Pitkänen on tänä vuonna toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa. Tänä vuonna Pitkänen antoi äänensä Luolamies-elokuvan Goona-hahmolle. Wallace ja Gromit -tekijöiden uudessa lastenanimaatiossa ääninäyttelevät myös muun muassa Riku Nieminen ja Jarmo Koski.

Pitkänen ääninäyttelee Luolamies-elokuvan Goonaa. Kuva: Copyright: © 2018 Studiocanal S.A.S. and The British Film Institute. All Rights Reserved.

Media-alaa Tampereella opiskelevaa Pitkästä yllätti se, miten kiireellä kotimaiset äänet luodaan valkokankaalle. Yllättävää oli myös se, ettei itseoppineen Pitkäsen tekniikka lopulta eronnut paljon näyttelyn ammattilaisten tekemisestä.

– Se oli mahtava kokemus. Sitä olen halunnut ja odottanut, hehkuttaa Pitkänen.

Nyt Pitkänen opettaa myös muita

Kun Jenny Pitkänen leikki lapsena Kajaanissa nukkekotia, jokainen lelu sai oman äänensä. Pitkäsen isä tykkäsi imitoida Vesa-Matti Loirin hahmoja, esimerkiksi Uuno Turhapuroa. Into erilaisten äänten luomiseen onkin syttynyt jo pienenä.

– Ehkä se hivuttautui sieltä luonnollisesti myös minulle. Tuntui hauskalta kun aloin ensimmäisen kerran kokeilla hauskoja ääniä.

Nyt Pitkäsen äänihuulet taikovat niin Bart Simpsonin, Pikachun tai naisen Kinder-koiran kuvitteellisen äänen. Eräällä videolla Pitkänen laulaa joululaulua kolmella eri äänellä. Toisella hän yrittää olla laulamatta mukana tarttuvissa biiseissä. Yksi yleisin Pitkäselle esitetty toive on, että hän tekisi videoita siitä, miten voi oppia imitoimaan.

Jenny Pitkänen on opettanut Youtubessa myös seuraajiaan imitoimaan. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Se ei ole ihan helppoa. Pitkäsen muukaan hän alkoi miettiä vasta opetusvideota tehdessään, kuinka tietty ääni luodaan. Miten esimerkiksi äänen saa nostettua nasaalimaisesti nenään.

– Sitä on hankala selittää, mutta kyse on ylipäätään äänen huoltamisesta. Jos äänen tekeminen sattuu, tiedän, että teen sen väärin ja pitää keksiä toinen tekniikka. Ei siihen auta muu kuin kokeilla ja tehdä.

Pitkänen harjoittelee tietyn hahmon ääntä nauhoittamalla imitointiaan puhelimella, kuuntelee sitten nauhan ja nauhoittaa lisää. Pitkänen uskoo, että imitaatio on sekä kyky että opeteltava taito.

– Äänen vieminen nenän suuntaan on täysin opeteltavissa, mutta osalla ihmisistä on luonnostaan taipumus tietynlaisiin ääniin. Se riippuu ihmisestä, Pitkänen arvioi.

Imitaatiossa tärkeintä on hahmon usein käyttämien sanojen tai lauseiden oivaltaminen, sanoo Jukka Puotila. Kuva: Maarit Mustonen / Yle

Imitaation ja näyttelijäntyön konkari Jukka Puotila kehuu Pitkäsen metodia. Puotila mukaan tärkeintä on innostus lajiin.

– Aika moni ihminen pystyy siihen. Musikaalisuus voi olla etu, koska imitaatio on ihmisen rytmin löytymistä, ja sen tajuamista – enemmän kuin mitään muuta.

Puotilan tärkein vinkki aloittelijalle ei liity äänenkäyttöön, vaan yksityiskohtien oivaltamiseen.

– Ota yksi sana tai lause, sillä yhdessä sanassa voi olla koko imitoitavan henkilön DNA. Niinistöllä se sana on "sittenkin", ja rytmi on siinä yhdessä sanassa. Ahtisaarella se sana on "valitettavasti", se on siinä, Puotila sanoo.

Äänen hoito kannattaa

Vaikka Jenny Pitkänen nauraa, ettei imitoinnin kyvyistä ole juuri arjessa hyötyä, asiantuntijat ovat eri mieltä.

Oman äänen tunteminen ja ääniharjoitusten tekeminen nimittäin ennaltaehkäisevät monia ääniongelmia, kuten äänen käheytymistä ja äänihuulikyhmyjä.

Äänityöläisen ääni onkin kovilla. Nykyään Pitkänen kuluttaa paljon vettä ja kurkkupastilleja.

– Pidän myös huolta siitä, että mikään ikkuna ei vedä kotona. Teippasin ne ekstrana, että talvella ei varmasti tule vetoa. Jos dubbaan hahmoa, joka huutaa paljon, pitää myös juoda paljon vettä, Pitkänen sanoo.

Tampereen yliopiston puheterapeutin ja yliopistonlehtorin Leena Rantalan mukaan on tyypillistä, että oman äänen hoitaminen hoksataan vasta sitten, kun ääni on jo esimerkiksi flunssan vuoksi mennyt.

Ei voi kuin onnitella Jennyä, ihanaa! Nuori nainen tuo lajiin varmasti oman kulmansa.

Jukka Puotila

Ääniongelmia voisi ehkäistä paljon huoltamalla ääntään, eikä se koske vain ääninäyttelijöitä ja laulajia.

– Se on ihan kaikille mahdollista, ja olisi todella tärkeää, että ihmiset huolehtisivat äänestään. Tärkeintä on olla rasittamatta ääntään liikaa. Ääntä rasittaa liian voimakkaan tai itselleen väärän äänenkorkeuden jatkuva käyttäminen.

Pitkänen on dubannut mainoksia ja Luolamies-elokuvassa. Studiossa on pitänyt opetella muun muassa oikeaoppista huutamista. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Äänen rasittumisen tunnistaa kurkunpään alueen väsymyksestä: ääni ei kanna ja täytyy kakistella. Kurkussa voi tuntua myös palan tunne. Apua voi hakea lääkäristä ja puheterapiasta, mutta myös itse voi opetella käyttämään ääntään taloudellisesti.

– On tosi tyypillistä, että ihminen on käyttänyt ääntään epätaloudellisesti ja elimistö on rasittunut. Sitten tulee flunssa, ja se on korsi, joka katkaisee kamelin selän.

Yli 90 000 tilaajaa

Tamperelaiselle Jenny Pitkäselle on vaikeaa hahmottaa, kuinka valtava määrä ihmisiä Jennysvoices-tiliä seuraa. Alun jälkeen vihakommenttien määrä on laskenut selvästi.

– Se on edelleen vain luku siellä, mutta aina kun törmään kadulla ihmisiin tai pidän tapaamisia, alan huomata, että herttinen, siellähän on oikeasti sen verran ihmisiä.

– Kun kuvittelee naaman eteen 90 000 ihmistä, tule pieni paniikkimoodi tulee, nauraa Pitkänen.