1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jäätilanne ja tulvat

Lumi suorastaan häviää silmissä, mutta mihin vesi katoaa? Näin vastaa asiantuntija

Lähestulkoon ennätyksellinen lumimäärä on isossa osassa Lappia huvennut reilussa viikossa reilusti alle puoleen. Silti puroissa ja joissa ei näy isompia vesimääriä. Mitä ihmettä?

Jäätilanne ja tulvat
Lumi sulaa Rovaniemellä.
Raimo Torikka / Yle

Etelä-Lapissakin kyyhötettiin vielä jokunen viikko sitten yli metristen nietosten keskellä. Kevät tuntui etenevän niin hitaasti, että jossain jo suunniteltiin äitienpäiväksi lumiukkokilpailua.

Pari viikkoa sitten koettiin kuitenkin tavanomaista lämpimämpi viikon jakso, ja nyt useampana päivänä lämpötila on ollut Etelä-Lapissa ja osassa Keski-Lappiakin plussan puolella vuorokauden ympäri. Kaikki tietävät mitä se merkitsee – lumi sulaa. Ja se myös näkyy.

Siellä missä kymmenen päivää sitten oli lunta metrin, on sitä nyt arviolta 45-numeroisen kumisaappaan varren verran. Siltikään sulavesiä ei näy huilaavan missään juuri nimeksikään. Mihin se kaikki katoaa?

– Kyllä se maahan painuu suurimmaksi osaksi ja sitä kautta lopulta vesistöihin. Vaikka maa olisikin jäässä, maassa on pieniä reikiä ja onkaloita, mihin vesi hakeutuu. Ja tietysti pieni osa vedestä haihtuu lumen ja maan rajapinnassa, Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.

Routaa on Lapissa ollut tänä talvena harvinaisen vähän. Useat jängät olivat lumen alla pehmeitä ja jopa vetisiä, sen sai moni moottorikelkkailija kokea karvaasti, kun joutui kaivamaan kelkkaa umpisesta.

Moottorikelkka on jäänyt kiinni hankeen.
Tämän talven höttölumi on ollut myrkkyä umpisella kelkkaileville. Kelkka humahtaa helposti kiinni ja sen jälkeen ei auta muu kuin polkea tarpeeksi pitkä jälki, että sen saa takaisin hangen päälle.Raimo Torikka / Yle

– Paksu lumikerros tuli aika aikaisessa vaiheessa ja se on suojannut roudalta. Ihan sama ilmiö tapahtui jääpeitteessä. Paksu lumikerros tuli kohtuullisen ohuiden jäitten päälle ja sitä kautta teräsjää jäi ohueksi, Timo Alaraudanjoki sanoo.

Eli yksi selitys siihen, että sulavesiä näkyy vain vähän on, että vesi painuu saman tien maahan. Yleensähän se keväällä valuu routamaan pinnassa ojiin ja puroihin.

Toinen selitys löytyy itse lumesta. Vaikka joitakin kattorakenteita romahti lumitaakan alla, pintahangen alla lumi on vähän vettä sisältävää ryyniä.

– Tänä talvena ei lumikautena ollut lämpimämpiä jaksoja eikä tapahtunut sulamista joka olisi tiivistänyt lunta, lumi on sellaista höttöä. Siinä mielessä lumen määrä antaa virheellisen kuvan, että tulisi valtavat tulvat. Lumi ei tällä kertaa sisällä kovin paljon vettä, Lapin ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo.

Lue seuraavaksi