Ylen Ulkolinja tapasi Isis-vangin Syyriassa – "Näin myös suomalaisia Isisin riveissä Raqqassa"

Syyrialaisissa ja irakilaisissa vankiloissa viruu iso joukko vierastaistelijoita, jotka taistelivat Isisin riveissä. Yle haastatteli Syyriassa eurooppalaista Isis-vankia, joka haluaisi nyt kotimaahansa syytettäväksi.

Raqqa
Ylelle puhuneen Isisin jäsenen mukaan Raqqa ei vastannut monien sinne saapuneiden vierastaistelijoiden mielikuvia. Kobane, Syyria.
Ylelle puhuneen Isisin jäsenen mukaan Raqqa ei vastannut monien sinne saapuneiden vierastaistelijoiden mielikuvia. Kobane, Syyria.Antti Kuronen / Yle

Raqqa Meidät viedään turvallisuuspoliisin rakennukseen Kobanen kaupungissa Koillis-Syyriassa. Odotamme pienessä huoneessa tovin, kunnes sotilas tuo eteemme vangin. Sotilas irrottaa mieheltä käsiraudat, mutta asettaa hupun hänen päähänsä.

Vielä viime vuonna mies oli pahamaineisen terroristijärjestö Isisin jäsen. Nyt hän on suostunut haastatteluun, kunhan miehen henkilöllisyys salataan. Mies on kotoisin EU-maasta, mutta hänen nimeään tai kotimaataan ei saa kertoa turvallisuussyistä.

– Isisin jäseniä on paljon vapaalla jalalla. Henkeni on vaarassa, jos he tunnistavat minut, vanki kertoo sujuvalla englannin kielellä ulkomaantoimittaja Antti Kurosen Ulkolinja-dokumentissa.

Raqqa ehti olla Isisin epävirallinen pääkaupunki lähes kolme ja puoli vuotta, kunnes se häädettiin ulos kaupungista lokakuussa 2017 suuren sotilasoperaation päätteeksi.

Mies seisoo tuhoutuneen kotitalonsa katolla Syyrian Raqqassa.
Mies seisoo tuhoutuneen kotitalonsa katolla Syyrian Raqqassa.Antti Kuronen / Yle

Äärijärjestön menettäessä alueitaan sadat Isisin taistelijat passitettiin vankiloihin Koillis-Syyriassa. Vangiksi päätyneen miehen mukaan vankilat ovat kuin Isisin kalifaatti pienoiskoossa.

– Vankeja on monista maista, aivan kuten Isisin jäseniä oli Raqqassa, hän kertoo.

Vankeja on palautettu esimerkiksi Venäjälle, mutta suuri osa eurooppalaisista Isis-vangeista viruu edelleen vankiloissa Syyriassa ja Irakissa. Monet Euroopan maat ovat olleet vastahakoisia ottamaan vastaan Syyriaan ja Irakiin lähteneitä kansalaisiaan. Nyt he ovat paikallisten kurdien ja arabien kontolla.

– Tämä on sota-aluetta ja täällä on vaarallista. Toivon, että pääsisin kotimaahani syytettäväksi, mies sanoo.

Taistelemaan lähteneet eurooppalaiset "halusivat pidellä asetta ja tulla joksikin"

Paikallisten SDF-joukkojen mukaan mies oli keskeinen henkilö Isisin logistiikkaketjussa. Hän kertoo itse toimittaneensa tavaroita Isis-järjestölle Syyriaan Turkista käsin. Vuoden 2017 alusta hän siirtyi Raqqaan, koska siellä oli mahdollisuus tienata hyvin.

– Monet Isisin jäsenet tienasivat miljoonia. Etenkin öljyn vienti oli hyvin tuottoisaa.

Terrorijärjestö Isis valtasi Raqqan ja sitä ympäröivän maaseudun syyrialaisilta kapinallisjärjestöiltä tammikuussa 2014. Järjestö sai haltuunsa Syyrian tärkeimpiä öljyalueita.

Isisin niin kutsutun kalifaatin epäviralliseen pääkaupunkiin virtasi ihmisiä eri puolilta maailmaa.

– Raqqassa oli ihmisiä kaikista maista. Oli rikkaita ja köyhiä. Osalla oli korkea koulutus Euroopasta tai Yhdysvalloista.

Ylen haastattelema mies tapasi myös suomalaisia Raqqassa, mutta ei halua kertoa yksityiskohtia, koska se voisi vaarantaa hänen turvallisuutensa.

– Tapasin ihmisiä Suomesta, Tanskasta ja Britanniasta. Monista maista.

Hänen mukaansa monet eurooppalaiset miehet olivat tulleet Raqqaan seikkailun perässä. He halusivat pidellä asetta ja saada arvostusta. Raqqan todellisuus ei kuitenkaan vastannut Isisin propagandavideoiden maalaamaa kuvaa.

– Monet pettyivät. Osa olisi halunnut tutun pikaruokaketjun hampurilaisia. Toiset pettyivät siihen, miten Isis kohteli siviilejä.

Miehen kertoman mukaan monet Isisin jäsenet pyrkivät pois Raqqasta. Se ei kuitenkaan ollut helppoa.

– Jos jäit kiinni, jouduit vankilaan. Toisella kerralla sinut tapettiin.

Raqqan keskustassa sijaitsevasta puistosta Isis teki joukkohaudan. Ennen sotaa ihmiset kävivät puistossa piknikillä, nyt puistossa on lukuisia pieniä hiekkakumpuja, joiden alla makaa Isisin uhreja.
Raqqan keskustassa sijaitsevasta puistosta Isis teki joukkohaudan. Ennen sotaa ihmiset kävivät puistossa piknikillä, nyt puistossa on lukuisia pieniä hiekkakumpuja, joiden alla makaa Isisin uhreja.Antti Kuronen / Yle

Onko Isisin taru ohi?

Isis on menettänyt merkittävimmät maa-alueensa Syyriassa ja Irakissa. Vangitun miehen mukaan Isisiä ei ole kuitenkaan kukistettu.

– Järjestö on siirtynyt maan alle, kuten aikoinaan Irakissa. Kun aika on otollinen, se palaa takaisin, mies väittää.

Miehen väitteiden tueksi on vaikea löytää varmoja tietoja siitä, kuinka moni Isisin jäsenistä on vapaalla jalalla tai kuinka moni heistä on edelleen sitoutunut väkivaltaiseen jihadiin.

Miehen mukaan Isisin jäseniä on monissa maissa. Osa on palannut kotimaihinsa, toiset piilottelevat Irakissa, Syyriassa ja Turkissa. Hän väittää, että Isisin jäsenet voivat olla varsin vapaasti Turkissa.

– En ole havainnut, että Turkki olisi pidättänyt heitä. Turkki oli oikeastaan ainoa paikka, jonne Isisin jäsenet Raqqan alueelta pystyivät pakenemaan, hän väittää.

Umm Dauud
Umm Dauud tuli miehensä mukana Tunisiasta Syyriaan taistelemaan presidentti Bashar al-Assadin joukkoja vastaan. Mies liittyi Isisiin ja perhe muutti Raqqaan. Kun aviomies kaatui, Umm Dauud joutui sotaleskien taloon.Antti Kuronen / Yle

Isis-taistelijan puoliso: Johtoa kiinnosti raha, ei uskonto

Yle vieraili kahteen otteeseen Raqqassa joulu- ja tammikuussa. Alue on tällä hetkellä paikallisten kurdi- ja arabijoukkojen hallinnassa. Yhdysvallat tukee niin kutsuttuja SDF-joukkoja. Raqqan alueella on noin 2 000 amerikkalaissotilasta.

Monet Isisissä mukana olleet kertovat pettyneensä järjestöön. Tunisialainen Isis-taistelijan puoliso Umm Daudina eli suomeksi käännettynä "Daudin äitinä" esiintyvä nainen kertoo, kuinka raha ja valta olivat monille tärkeitä kalifaatissa.

– Ei Isisin johtoa uskonto kiinnostanut. He halusivat vain rahaa ja valtaa, päästä emiireiksi, Umm Daud kertoo Ein Eissan pakolaisleirillä, jossa hän asuu neljän lapsensa kanssa.

Umm Daudin puoliso on vankilassa, mutta Isisin taistelijoiden vaimot ja lapset saavat olla Syyriassa pakolaisleirillä, jos he eivät ole osallistuneet taisteluihin.

Pettynyt on myös Isisin entinen lapsisotilas 14-vuotias Raqqan seudulta kotoisin oleva Mohammad. Isis valtasi hänen kotikylänsä ja otti koulun haltuunsa. Mohammad joutui rintamalle jo 12-vuotiaana käytyään Isisin jihadistiopistoa.

– Isisin uskonto ei ollut aitoa. Uskoin siihen täysin, enkä liittynyt rahan takia. En enää halua olla mukana missään järjestössä, Mohammed sanoo.

isisin lapsisotilas
Mohammad joutui 12-vuotiaana rintamalle Isisin riveissä. Hän oli opiskellut terrorijärjestön jihadistiopistossa. Nyt Isis on nujerrettu ja Mohammad unelmoi uudesta elämästä lääkärinä. Ote Ulkolinjan dokumentista Isis - Raqqan painajainen.

Lapsisotilas haluaisi lääkäriksi tai opettajaksi, mutta kotikaupunki on raunioina

Nyt Mohammad haaveilee lääkärin tai opettajan ammateista. Tällä hetkellä unelma on silti etäinen. Raqqa on raunioina, eivätkä koulut toimi.

Raqqan asukkaat puhuvatkin jälleenrakentamisen tärkeydestä. Jos kaupunki jää raunioiksi, katkeruus valtaa ihmiset. Se voi pitää yllä väkivallan kierrettä.

– Toivon, että rakennettaisiin kouluja, joissa opiskellaan tavallisia asioita, kuten matematiikkaa ja maantietoa. Sen Isis vei lapsilta, toteaa perheenisä Mohammad Fateh, joka joutui Isisin mielivallan uhriksi.

Isis katkoi Mohammadin käden ja jalkaterän vuokrakiistan seurauksena, vaikka entinen vihanneskauppias oli sivullinen tapahtumaketjussa.

isisin uhri
Vuokrakiistan seurauksena Isis katkoi perheenisän jalan ja käden Syyrian Raqqassa.

Ulkolinja: Isis - Raqqan painajainen

Ohjaus: Antti Kuronen / Yle