Kainuun sähkökaaoksen vaikutus tuntuu nyt asiakkaiden lompakoissa – Loiste nosti siirtohintoja: "Varmasti kirvoittaa kommentteja"

Vuodenvaihteessa Kainuuta vaivanneilla laajoilla sähkökatkolla on ollut vaikutusta siirtohinnan nousuun.

sähköverkot
Kainuu tykkylumi sähkökatkot
Vuodenvaihteen ja alkuvuoden sähkökatkot näkyvät nyt sähkönsiirron hinnassa.Kainuun Pelastuslaitos / Loiste sähköverkko Oy

Loiste Sähköverkko on päättänyt nostaa sähkön siirtohintoja viidella prosentilla kesäkuun alusta alkaen. Syynä on vanhan ilmajohtoverkoston uusiminen. Sähkömarkkinalain mukaan verkostot täytyy uusia vuoteen 2028 mennessä.

– Siirtohinnan nosto tuo yritykselle noin kahden miljoonan euron lisätuoton, ja se kaikki käytetään investointeihin, sanoo Loiste Sähköverkon toimitusjohtaja Heikki Juntunen.

Eniten panostusta tarvitaan Ylä-Kainuussa Suomussalmella, Hyrynsalmella ja Puolangalla. Ne ovat alueita, joissa kärsittiin vuodenvaihteessa pahimmista sähkökatkoista.

– Koetulla sähkökaaoksella on vaikutusta. Sen jälkeen, kun tilanne alkoi helmi–maaliskuussa rauhoittumaan, analysoimme tilannetta todella tarkkaan ja totesimme, että investointien aikataulujen nopeutta on syytä nostaa.

Viime vuonna verkkoinvestointeihin käytettiin noin 17 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle kaavailtu summa on 20 miljoonaa euroa. Sähköverkostoja uusitaan myös Kuhmossa, Sotkamossa, Kajaanissa ja Paltamossa.

Loisteen kassa kesti vuodenvaihteen sähkökriisin

Näkyvin investointi tulee olemaan maaseudulla olevien ilmajohtojen siirto metsistä teiden varsille.

– Sehän aina muuttaa maisemaa, kun tien vierestä kaadetaan johtokadun levyinen kaista, johon rakentuu uusi johto. Vastaavasti keskellä metsää menevät, nyt vielä käytössä olevat linjat puretaan pois, ja maa-alue vapautuu muuhun käyttöön. Tällä tavoitellaan sitä, että vuodenvaihteen kaltaiset sähkökatkot eivät tulevaisuudessa toistu, sanoo Juntunen.

Sähköasentaja tolpassa taka-alalla, etualalla toinen sähkötolppa.
Sähkömarkkinalaki velvoittaa verkkoyhtiöt parantamaan sähkönjakeluvarmuutta.Toni Pitkänen / Yle

Toinen vaihtoehto olisi rakentaa sähköverkot maahan. Se olisi kuitenkin tyyristä.

– Täydellinen maakaapelointi toisi pikkuisen enemmän varmuutta lumikuormien varalle, mutta maksasi huomattavasti enemmän.

Sähkökaaoksesta johtuneet kulut nousivat arvioiden yläreunaan eli noin 10 miljoonaa euroon.

– Kassamme kesti sen yksittäisen ison ongelman.

Esimerkiksi 18 000 kilowattituntia vuodessa käyttävälle sähköllä lämpeävälle omakotitalolle siirtohinnan nousu on kuukaudessa noin 3,80 euroa ja vuodessa reilut 40 euroa.

– Tämä varmasti kirvoittaa kommentteja, mutta sähkömarkkinalaki velvoittaa tekemään investoinnit. Pitkässä juoksussa se on ihmisten maksettavissa. Olemme ahtaassa raossa, jossa on hyvin vähän liikkumavaraa, sanoo Juntunen.