1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimahallit

Oululaisen uimahallin kiusana on toistuva ulosteongelma – aikuisten altaasta löytynyt jätöksiä jo kolmesti kuukauden sisällä

Ilkivaltainen altaaseen ulostaminen on harvinaista. Allas joudutaan joka kerta tyhjentämään uimareista useiksi tunneiksi ja uimareille voi aiheutua terveysriski.

uimahallit
Raksilan uimahallin allas.
Sarjakakkaaja on iskenyt Raksilan uimahallin isoon uima-altaseen nyt kolme kertaa. Uloste on imuroitu altaasta ja veden klooripitoisuutta on lisätty.Pekka Loukkola / Yle

Raksilan uimahallissa on törmätty poikkeukselliseen tilanteeseen.

– Kuukauden aikana joku on kolmisen kertaa kakannut uimahallin isoon altaaseen, eli kyllä tämä sarjakakkaajalta vaikuttaa, Raksilan uimahallin isännöitsijä Jari Leviäkangas kertoo.

Oulun kaupungin kemisti Seija Karjalainen ei ole ennen törmännyt tilanteeseen, jossa ulostetta löytyisi uimahallista näin toistuvasti. Hänen mukaansa tilanne on ongelmallinen.

– Ihmisen ulosteen mukana tulee taudinaiheuttajia, veden kautta se voi tarttua muihin ihmisiin.

Hallissa on niin paljon käyttäjiä, että tekijän kiinni saaminen on hyvin haasteellista.

Jari Leviäkangas

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n tekninen asiantuntija Ilpo Johansson kertoo, että ilkivaltainen uima-altaaseen ulostaminen on harvinaista.

– Olen ollut alalla 15 vuotta ja joskus kuulee huoltomiehiltä, että altaasta on löytynyt pökäle pohjasta. Yleensä on käynyt ilmi, että joku on tahallaan sen sinne vääntänyt.

Valviran ylitarkastaja Jaana Kilponen kertoo, että toistuva, vastaava kiusanteko on harvinaista, mutta hänen tiedossaan on, että joskus on ollut vastaavia toistuvia tapauksia kuten nyt Oulussa.

Vesi puhdistetaan, ei vaihdeta

Täysin varmaa ei ole, onko kyseessä vain yksi henkilö, mutta Leviäkangas olettaa, että ulostajia on vain yksi. Ulostajaa ei ole vielä saatu kiinni, mutta uimahallissa käydään valvontakameroiden nauhoja läpi. Leviäkangas muistuttaa, että myös kanssauimareiden kannattaa pitää silmät auki.

Kun tekijä saadaan kiinni, asiasta tehdään rikosilmoitus.

– Hallissa on niin paljon käyttäjiä, että tekijän kiinni saaminen on hyvin haasteellista.

Isoa uima-allasta ei ole tyhjennetty kokonaan vedestä ulosteen takia. Altaassa on 3 000 kuutiota vettä.

– Allas pannaan kiinni ja ihmiset ohjataan pois altaasta. Jätökset imuroidaan keskuspölyimurilla pois ja samalla altaan klooripitoisuutta nostetaan.

Allas on kiinni niin kauan, että kaikki vesi on mennyt puhdistusprosessin läpi. Leviäkangas muistuttaa, että juuri tällaisia tapauksia varten vedessä on klooria.

Joskus miesten puolella oli sarjakiukaaseenkusija.

Jari Leviäkangas

Koko prosessi maksaa veronmaksajille kerrallaan pari sataa euroa.

– Suurin kiusa tulee kuitenkin kanssauimareille, sillä iso allas suljetaan noin 5-6 tunniksi.

Uimahallissa käy Leviäkankaan mukaan päivässä pari tuhatta asiakasta.

Valviran ylitarkastaja Jaana Kilposen mukaan altaassa oleva uloste aiheuttaa väistämättä ison puhdistusoperaation ja altaan tyhjentämisen käyttäjistä. Hän on itsekin sukellusharrastuksessaan törmännyt altaaseen jätettyyn ulosteeseen.

– Maailman terveysjärjestö jakaa ulostevahingot ripuliulosteeseen ja kiinteään ulosteeseen. Jos kyseessä on ripuliuloste, siinä voi olla taudinaiheuttajia. Kuitenkin on vain yksi toimintatapa, eli uloste pitää poistaa ja varmistua allasveden hygieenisestä laadusta.

"Joskus miesten puolella oli sarjakiukaaseenkusija"

Oululainen Ylen toimittaja Kirsi Karppinen oli tänään uimassa Raksilan uimahallissa, kun altaasta löytyi ulostetta. Karppinen oli jo pukuhuoneessa, kun kuulutus ison altaan tyhjennyksestä kajahti ympäri uimahallia.

– Kuulutettiin, että iso allas suljetaan kokonaan hygieniasyistä ja kaikkien tulee nousta pois altaasta, Karppinen kertoo.

Kun Karppinen sai tietää, mitä altaassa oli ollut, tuli hänelle epämiellyttävä olo.

– Todennäköisesti ehdin altaasta pois ennen tuota tapausta, mutta ajatuksena koko juttu on aika epämiellyttävä

Karppisen mukaan Raksilan uimahallissa oli tänään aamulla paljon ihmisiä uimassa: kouluryhmiä, vesijuoksijoita ja kuntouimareita.

Jari Leviäkangas on työskennellyt Raksilan uimahallin isännöitsijänä nyt 30 vuotta. Tämän tyylisiä tapauksia tulee silloin tällöin esiin.

– Joskus miesten puolella oli sarjakiukaaseenkusija. Hänet saatiin kiinni, kun muut asiakkaat huomauttivat asiasta, Leviäkangas kertoo.

Juttua korjattu klo 16:18: Muutettu jutussa ollutta virheellistä sitaattia. Karppinen kertoi haastattelussa, että ehti todennäköisesti lähteä altaasta pois ennen tapausta. Alun perin juttuun oli kirjoitettu, ettei hän tiedä, oliko hän altaassa tapauksen sattuessa.

Lue lisää:

Pökäle sulkee uima-altaan neljäksi tunniksi

Lue seuraavaksi