"Työnnetään pakara Paulille ja palautetaan" – burleski innostaa naisia liikkumaan

Viettelevää ja liikunnallista. Sitä on burleski, johon on innostuttu ympäri Suomea. Harrastajia on arvioiden mukaan joitakin tuhansia.

burleski
Burleski-tunti
Burleskitunteja järjestetään Suomessa jo monella paikkakunnalla. Harrastajien määrä on arvioiden mukaan koko maassa joitakin tuhansia.

Iltapäivän aurinko lämmittää Burly Q -tanssistudiota Vaasan keskustassa. Alkamassa on burleskin tekniikkatunti.

Shakkiruutulattialle järjestäytyy seitsemän naista, jotka kaikki ovat lämmenneet täydestä sydämestään burleskille.

Margareta Lundén sanoo itseään leikillisesti ryhmän mummoksi. Hänen burleski-innostuksensa taustalta löytyy oma tytär.

– Tytär keksi tämmöisen iloisen syntymäpäivälahjan muutama vuosi aiemmin ja tulin koittamaan. Samantien innostuin, hymyilee Lundén.

Tanssiharrastajat
Erika Strengell, Johanna Tuomivirta, Margareta Lundén ja Satu Bergendahl nauttivat burleskitunneista.Anna Wikman/Yle

Sopii kaikille

Tunti aloitetaan alkulämmittelyllä, sillä lihakset halutaan lämpimiksi ennen kuin lähdetään varsinaisiin liikkeisiin.

– Lantio eteen, taa, vahva vatsa, pidä hartiat alhaalla. Muistakaa hengittää, ohjeistaa koreografi, pilates- ja burleskiopettaja ja burleskitaiteilija Tanja Karppi eli Lily Kiss Kiss.

Tanja Karppi on itse sukeltanut burleskin syövereihin kymmenisen vuotta sitten. Hän pitää tunteja omassa studiossaan ja käy esiintymässä Lily Kiss Kiss -hahmona. Karppi on pitänyt kurssilla alaikärajana 18:aa vuotta, mutta yläikärajaa ei ole. Eikä muitakaan rajoja.

– Tämä sopii kaikille, kaikenikäisille ja -kokoisille. Ja käy mulla muutama mieskin tanssimassa, sanoo Karppi.

Burleskin opettaja
Tanja Karppi innostui burleskista kymmenisen vuotta sitten.Anna Wikman/Yle

Vuosien myötä Tanja Karppi on nähnyt, miten aluksi arasta naisesta on kuoriutunutkin itseensä luottava ja itsestään pitävä nainen.

– Se on mulle ohjaajana se suola miksi haluan tehdä tätä. Mikä sen positiivisempaa, kuin että tähän tulee ihminen, vähän eksyksissä, ehkä häpeilee itseään, mutta tuleekin viikko viikon jälkeen uudestaan ja puhkeaa siihen omaan kukkaansa. Mä olen tosi onnellinen siitä, hehkuttaa Karppi.

Hänen mielestään burleski auttaa siihen, että jokainen saa, ja voi, nauttia omasta kehostaan juuri sellaisena kuin se on. Samalla myös nauttii elämästä.

"Burleskissa keho ja mieli on mukana"

Helsinkiläinen Petra Innanen eli Bettie Blackheart on suomalaisen burleskin uranuurtaja ja sitä kautta tullut tutuksi monelle. Hän on myös tuottanut kansainvälistä Helsinki burleski -festivaalia vuosina 2008-2017. Huhtikuussa järjestettiin kotimainen tapahtuma, jossa esiintyjiä oli yli sata.

Burleskilla ei ole omaa lajiliittoa, mutta Innanen arvelee harrastajia löytyvän joitakin tuhansia. Tarkkaa määrää on vaikea sanoa, sillä burleskia opetetaan jo monissa paikoissa ympäri Suomen. Puoliammattimaisia esiintyjiä on satoja ja ammattilaisia muutamia kymmeniä.

Peilisalissa tanssijoita
Burleskissa naiseus pääsee oikeuksiinsa.Anna Wikman/Yle

Burleskin hiljalleen kasvanut suosio saattaa johtua siitä, että burleski on paljon muutakin kuin tanssi.

– Pistät itsesi likoon ja käsittelet naiseuttasi ja seksuaalisuuttasi. Se voi avata patoja kehollisuudesta. Burleskissa on keho ja mieli mukana ja se voi olla hyvinkin syvällinen kokemus, kertoo Innanen.

Tässä Innanen painottaa myös opettajan taitoja osata huomioida ja käsitellä tanssiharrastajan ehkä syvältäkin kumpuavia tunteita omasta kehollisuudesta.

Petra Innanen on vuosien varrella joutunut perustelemaan miksi hän, feministiksi itseään sanova nainen, tanssii burleskia. Innasta tämän yhdistelmän ihmettely hieman huvittaa.

Hän on sanonut muun muassa, että burleskiin liittyy taidemuotona feministisiä piirteitä ja että burleski tuo esille naisen omaehtoista seksuaalisuutta .

– Burleski on radikaalia, sillä siinä voi viedä naiseutensa äärimmilleen, kertoo Innanen.

Omaksi iloksi

Osa burleskia harrastavista pitää harrastuksen omien seinien sisäpuolella eikä halua lähteä estradeille. Mutta hyvin usein harrastus viekin mennessään niin, että esiintyminen alkaa kiinnostaa.

Jenni Hautala ei myönnä mitään, mutta nuoren naisen nauru ja ilmeet ovat paljonpuhuvat kun kysyn, aikooko hän lähteä esiintymään.

– Jaa-a, punastuu Jenni.

Harrastaja Jenni Hautala
Tanssiminen on ollut Jenni Hautalalle aina ominainen itseilmaisun keino.Anna Wikman/Yle

Jennille burleski on henkireikä normiarkeen. Työpäivän kuviot jäävät mielestä heti, kun tulee tunnille. Tanssi ylipäänsä on ollut Jennille mieluisa harrastus ja keino ilmaista itseään. Burleskia piti tietenkin koittaa.

– Tässä oot täysin sinut itsesi kanssa ja hyväksyt itsesi niin kuin sä oot. Tämä on tasapaino työlle ja kaikelle muulle, kertoo Jenni.

Margareta Lundén ei ole suunnitellut esiintyvänsä burleskitaiteilijana, mutta burleski näkyy elämässä muuten.

– Liikkuvuus on parantunut ja kun on kävelyllä niin kyllähän sitä vähän keinuttaa, nauraa Lundén.

Kuka Pauli?

– Työnnetään pakara Paulille ja palautetaan. Pakara Paulille! huutaa Tanja Karppi ja saa naiset nauramaan.

Kyse on siitä, että naiset tanssiessaan kuvittelevat eteensä yleisön. Yksi yleisön edustaja on nimetty Pauliksi. Tai voi hänet nimetä keneksi tahansa, mutta Vaasan tytöillä se on Pauli. Ja liike on napakka isku pakaralla juuri sinne Paulin suuntaan, viettelyä unohtamatta.

Tanja Karppi
Tanja Karpin tunneilla ei murjoteta.Anna Wikman/Yle

– Me on tyttöjen kanssa yhdessä päätetty, että tää pakara on Paulille, nauraa Karppi.

Naisten tunnilla töitä tehdään tosissaan ja, kun tunti on ohi, on hiki ja posket punoittavat.

– Olipa hikinen treeni, mahtavaa naiset, kehuu Karppi.