Sulamisvedet vaikeuttavat öljyntorjuntaa Kokemäenjoella – alajuoksulle vedettiin varmuuden vuoksi meripuomi

Puomi laitettiin keskiviikkona Nakkilan Viikariin siltä varalta, että Harjavallan yläpuomi pettää virtausten kasvaessa.

Harjavalta
Öljypuomi Harjavallassa Kokemäenjoella
Öljypuomi Harjavallassa Kokemäenjoella.Katja Halinen / Yle

Kevään sulamisvedet vaikeuttavat öljyntorjuntaa Kokemäenjoella Harjavallassa. Joen yläjuoksun öljypuomit eivät välttämättä pidä, mikäli Harjavallan voimalaitoksen patoluukut joudutaan avaamaan.

Tämän vuoksi pelastuslaitos ja öljyntorjuntatöihin Harjavallassa osallistuva Meritaito laittoivat eilen 400 metrin meripuomin valmiuteen alajuoksulle Nakkilan Viikariin.

Töitä läpi yön

Vastaavaa puomia ei ole Suomessa aiemmin laitettu näin virtaavaan veteen.

Meripuomin vetäminen paikalleen oli melkoinen urakka. Työhön tarvittiin noin 20 ammattilaista ja raskasta kalustoa, kuten veneitä ja kaivinkoneita. Työt aloitettiin iltapäivällä ja saatiin valmiiksi aamuyöllä.

–Paalutetut kiinnityspaikat molemmin puolin jokea oli tehty ennakkoon. Kaikki onnistui hienosti, kertoo aluepalomestari Timo Nurminen.

Tulvajuoksutuksia ei vielä lisätty

Torstaina öljy oli edelleen Harjavallan yläpuomin takana.

– Tulvajuoksutusta ei ole jouduttu lisäämään, vaan vettä on päästetty turbiinien kautta. Toki tilanteet voivat muuttua nopeasti, jos sulamisvettä tulee paljon. Mutta siinä tapauksessa öljy tyssää uuden meripuomin kohdalle.

Kokemäenjokeen pääsi lähes 50 000 litraa kevyttä polttoöljyä ennen joulua Pori Energian laitokselta Harjavallasta. Öljyntorjuntatyöt jatkuvat Harjavallassa jälleen nyt, kun jäät ovat lähteneet. Puhdistus kestää todennäköisesti syksyyn asti. Se vaatii myös mittavia maansiirtotöitä.