Kim Jong-unin lapsuus Sveitsissä nousi esiin huipputapaamisen yhteydessä – vierailimme paikkakunnalla, jossa muistetaan hiljainen koripalloa rakastanut poika

Pohjois- ja Etelä-Koreoiden johtajat tapaavat maiden rajalla perjantaina. Historiallisen kohtaamisen ruokalistalla on sveitsiläinen perinneruoka, johon Kimin uskotaan tutustuneen teininä Sveitsissä. Yle tutustui Kimin lapsuuden kotikatuun ja kouluun Sveitsissä.

Kim Jong-un
Kim Jong-un
Kim Jong-unEPA

BernVoita, perunaa ja reippaasti suolaa. Niistä saadaan paistamalla Sveitsin perinneruokaa röstiä. Ei kovin kaunista, mutta ainakin Sveitsissä rakastettua.

Se on tiettävästi myös Pohjois-Korean itsevaltaiselle johtajalle Kim Jong-unille lapsuudesta tuttua ruokaa.

Röstiä on tarjolla Koreoiden valtionjohtajien tapaamisessa perjantaina. Pohjois- ja Etelä-Koreoiden johtajien kohtaaminen on historiallinen vuosikymmenten vihanpidon jälkeen. Teknisesti maat ovat keskenään vielä sodassa, sillä rauhansopimusta ei koskaan tehty vuoden 1953 aselevon jälkeen.

Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanslia kertoi aiemmin tällä viikolla, että rösti on mukana perjantain huippukokouksen juhlamenussa. Perunapaistoksella halutaan Etelä-Korean mukaan kunnioittaa Kim Jong-unin lapsuusvuosia Sveitsissä.

Sveitsiläisen ravintolan keittiössä valmistetaan röstiä
Sveitsiläisen ravintolan keittiössä valmistetaan röstiä.Juha Kivioja / Yle

Pohjois-Korean itsevaltaisesta johtajasta kuullaan usein, mutta tiedetään vain vähän. Pohjois-Korea ei kerro valtaperheestä juuri mitään. Ulkomailla perheenjäsenet käyttävät usein valenimiä.

Eri lähteistä kuitenkin selviää, että Kim vietti hyvin todennäköisestä yläkouluikäisenä useita vuosia Sveitsin pääkaupungin Bernin lähikunnassa Könizissä.

Röstin tarjoaminen huipputapaamisessa vahvistaa entisestään tietoja siitä, että Sveitsi-yhteys on todellinen.

Sveitsissä muistetaan hiljainen teini

Sveitsissä muistetaankin 20 vuoden takaa hiljainen pohjoiskorealainen teinipoika, joka rakasti koripalloa ja oppi saksaa tavallisessa kunnallisessa koulussa.

Sittemmin samasta pojasta tuli todennäköisesti Pohjois-Korean johtaja.

Nyt 33- tai 34-vuotias Kim Jong-un polkee kotimaassa ihmisoikeuksia ja on työntänyt maailman lähemmäs ydinsodan uhkaa ohjuskokeillaan. Kimin epäillään murhauttaneen valtakaudellaan veljensä ja setänsä.

Yle oli yhteydessä tätä juttua varten useisiin Kim Jong-unin kouluvuosista tietäviin henkilöihin Sveitsissä. Haastatteluja ei enää säännönmukaisesti haluta antaa.

– Tulitteko korealaisten vuoksi? Kyllä he asuivat täällä, mutta meillä ei ollut heihin kontaktia. Jättäkää meidät jo rauhaan, vastaa Kimin entinen naapuri ovisummerin kautta Ylen haastattelupyyntöön.

On ymmärrettävää, etteivät Kimin entisen koulun opettajat, naapurit tai edes kunnan edustajat halua enää puhua. Pohjois-Korean hirmuvalta ei ulotu vain kotimaan rajojen sisälle. Kimin veli Kim Jong-nam murhattiin Malesiassa Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä vuonna 2017. Syylliseksi epäillään Pohjois-Korean johtoa.

Veljeksillä oli eri äidit, mutta sama isä, Pohjois-Korean edellinen johtaja Kim Jong-il. Isän kuoltua vuonna 2011 valtaan nousi pojista nuorempi Kim Jong-un.

Oleskelua ei ole vahvistettu

Pohjois-Korea ei ole koskaan vahvistanut Kimin oleskelleen Sveitsissä, mutta asiasta on paljon näyttöä. Vahvin todiste tuli vuonna 2016, kun Kimin täti antoi yhdysvaltalaiselle The Washington Postille (siirryt toiseen palveluun) haastattelun. Hän kertoi asuneensa Kimin huoltajana Bernissä vuodesta 1996 alkaen.

Vuonna 1984 syntynyt Kim oli 12-vuotias muuttaessaan Sveitsiin.

– Asuimme tavallisessa talossa ja elimme kuten tavallinen perhe. Esitin perheen äitiä, täti kertoi The Washington Postille Yhdysvalloissa, jossa hän on asunut parikymmentä vuotta. Lehti ei paljastanut turvallisuussyistä naisen nykyistä nimeä, mutta kertoi tämän olevan Kimin jo edesmenneen äidin sisko Ko Yong-suk.

kartta

Kimin oleskelu Sveitsissä on poikkeuksellista monin tavoin.

Kimin vanha kotitalo on tavallisen näköinen pienkerrostalo Könizin kunnassa aivan Bernin kupeessa. Köniziä voisi kuvailla Sveitsin Espooksi – rauhalliseksi asuinpaikaksi pääkaupungin kyljessä. Tai ehkä paremmin pienemmäksi versioksi Espoosta: iso naapuri Bern on pienempi ja hiljaisempi kuin tunnetummat Geneve tai Zürich.

Kirchstrasse 10 Liebefeld Bern Sveitsi
Kirchstrasse 10, Liebefeld, Köniz, Sveitsi. Se oli tiettävästi Kimin kotiosoite.Juha Kivioja / Yle

Rusehtava tiilitalo sijaitsee aivan Könizin keskustassa, lähiöostarin takana. Summerin kautta kommunikoinut taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ei halua puhua Ylelle, mutta pihalla tulee vastaan yksi talon pitkäaikaisista asukkaista.

Portugalilainen Rafael Machado on asunut taloyhtiössä jo 30 vuotta, eli myös Kimin kanssa samaan aikaan. Hän muistaa pohjoiskorealaiset. Naapurit tajusivat heidän todellisen identiteettinsä kuitenkin vasta uutisen Kimin Sveitsin-vuosista tultua julki.

Pohjoiskorealaiset vartijat pysäyttivät

Machado kertoo, että perheen taloa vartioivat usein pohjoiskorealaiset henkivartijat.

– Kerran he pysäsyttivät minut ja kysyivät, mihin olen matkalla. Sanoin, että kotiini ja sain jatkaa matkaa, Machado, 64, kertoo Ylelle talon pihalla.

Rafael Machado Kim Jong-unin väitetyn asuintalon Kirchstrasse 10:n pihassa
Rafael Machado Kim Jong-unin väitetyn asuintalon Kirchstrasse 10:n pihassa.Juha Kivioja / Yle

Pihassa pyöri samoihin aikoihin usein diplomaattikilvin rekisteröityjä autoja ja minibusseja. Mutta Machadon mukaan naapurit jätettiin rauhaan eikä pohjoiskorealaisilta kysytty sen tarkemmin heidän työstään.

– Sveitsissä on tapana antaa ihmisten olla rauhassa.

Köniz on hyvin erilainen kuin muutamat Länsi-Sveitsissä Genevejärven lähellä sijaitsevat kunnat, joissa maailman muiden itsevaltiaiden perheet viihtyvät. Köniz ei vaikuta erityisen vauraalta vaan hyvin tavalliselta sveitsiläiseltä nukkumalähiöltä.

Ostarin terassilla istuu jo aamupäivällä runsaasti ihmisiä. Kirsikkapuut kukkivat talojen pihalla.

Tavallinen kunnallinen koulu

Parinsadan metrin päässä Kimin lapsuudenkodiksi arvioidusta talosta sijaistee paikallinen koulu, jota Kimin uskotaan käyneen.

Liebefeld-Steinhölzlin koulu ei ole eliitin suosima yksityiskoulu vaan aivan tavallinen kunnallinen koulu. Koulun pihalla pojat treenaavat jalkapalloa, muuten on rauhallista.

Liebefeld Steinhölzlin koulu Bernissä
Liebefeld-Steinhölzlin koulu, jota Kimin kerrotaan käyneen teini-ikäisenä.Juha Kivioja / Yle

Koulu ei anna haastatteluja aiheesta valtaisan mediahuomion jälkeen, mutta lähettää sähköpostitse tiedotteen liittyen arvioihin Kimin koulutaustasta.

Tiedotteen mukaan koulua kävi pohjoiskorealainen poika 1990-luvun lopussa. Poika oli kuitenkin ilmoittautunut kouluun eri nimellä.

– Hänet ilmoitettiin kouluun lähetystön työntekijän lapsena. Oppilas aloitti koulun vieraskielisille lapsille tarkoitetulta luokalta. Hän siirtyi tavalliselle 6. luokalle ja jatkoi 7. ja 8. luokalle sekä kävi osan 9. luokkaa. Sitten hän jätti koulun lyhyellä varoitusajolla, tiedotteessa kerrotaan.

Koulun mukaan kyseinen pohjoiskorealainen oppilas oli hyvin integroitunut sveitsiläiseen yhteiskuntaan, ahkera ja kunnianhimoinen

Koulu myös vahvistaa, että kyseinen oppilas harrasti koripalloa.

Kimin koripallointo on tiedossa

Koripallo onkin yksi harvoista henkilökohtaisista asioista, joita Pohjois-Korean johtajasta tiedetään. Myös johtajavuosina into lajiin on säilynyt.

Riehakkaasta elämäntyylistään tunnettu entinen NBA-koripalloilija Dennis Rodman vierailee Pohjois-Koreassa toistuvasti ja on yksi Kimin harvoista julkisista ulkomaalaiskontakteista.

Koripalloilija Dennis Rodman, Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (2. vas.) ja hänen vaimonsa Ri Sol-ju Pohjois-Korean ja entisten NBA-ammattilaisten välisen koripallo-ottelun aikana Pjongjangissa keskiviikkona 8. tammikuuta.
Johtaja vapaalla. Entinen amerikkalainen koripallotähti Dennis Rodman on usein nähty vieras Pjongjangissa. Vasemmalla Kimin vaimo Ri Sol-ju.EPA / KCNA

Myös täti kertoi The Washington Postille nuoren Kimin olleen todella innokas koripallon pelaaja. Hän fanitti Michael Jordania ja tädin mukaan myös nukkui koripallonsa kanssa.

Samaan kertovat aiemmin eri medioille puhuneet luokkakaverit.

Kimin luokalla ollut Joao Michaelo on kertonut pohjoiskorealaisen kaverinsa koripalloinnosta muun muassa sveitsiläiselle Tages-Anzeiger-lehdelle (siirryt toiseen palveluun). Pojat tutustuivat Liebefeldin koulussa, kun uusi pohjoiskorealainen oppilas laitettiin istumaan Michaelon viereen.

Michaelon mukaan Kim ei käynyt iltaisin ulkona tai juonut alkoholia.

– Hänen intohimonsa oli koripallo. Hän pelasi melkein joka iltapäivä, Michaelo kertoi sveitsiläislehdelle.

Kim viihtyi teininä Michaelon mukaan Niken verkkareissa. Hänellä oli vain muutamia ystäviä. Heikko saksan taito oli yksi syy pojan vaisuun olemukseen.

Michaelon mukaan poika olisi myös kerran sanonut olevansa Pohjois-Korean johtajan poika. Mutta Michaelon mukaan he pitivät väitettä liioitteluna, eikä politiikka ei muutenkaan kiinnostanut teinipoikia.

Muiden tavoiteltujen Liebefeldin entisten oppilaiden tavoin Michaelo ei vastaa enää haastattelupyyntöön.

Yläkoulun opetussuunnitelmassa yhteiskuntaoppia

Myös Könizin kunta on vaitonainen Kimin Sveitsin-vuosista. Sveitsin imagoon kuuluu yksityisyyden suojelu, oli kyseessä diktaattorin poika tai pankkitiedot.

Kunnan opetustoimen edustaja ei suostu Ylen haastattelupyyntöön, mutta suostuu avaamaan sitä, mitä paikallisessa yläkoulussa yleensä opiskellaan.

Opetussuunnitelmasta selviää, mitä Pohjois-Korean johtaja todennäköisesti opiskeli. Suunnitelmaa on päivitetty Kimin vuosista, mutta perusteet ovat pysyneet samoina.

Pakollisia aineita yläkoulussa ovat saksa, ranska, englanti, matematiikka, liikunta, käsityöt, musiikki ja aine nimeltä Natur-Mensch-Mitwelt (NMM). Se kääntynee suomeksi luonnontieteelliseksi ja humanistiseksi oppiaineeksi.

Yksi opetuskokonaisuus NMM-oppiaineen sisällä on elämä osana yhteisöä ja yhteiskuntaa. Tavoitteena on opettaa oppilaat ymmärtämään roolinsa yhteiskunnassa ja löytämään ratkaisuja erilaisiin poliittisiin ongelmiin.

– Kuka minä olen? Kuka sinä olet? Mikä on tyypillinen mies? Entä nainen? ovat oppitunneilla käsiteltäviä kysymyksiä opetusohjelman mukaan.

Opetussuunnitelmasta näkee, että Euroopan ja maailman historiaa opetetaan hyvin samoista aihepiireistä kuin suomalaisoppilaillekin: käydään läpi suursotia, erilaisia valtiomuotoja, ideologioita, vaihtoehtoisia energialähteitä ja konfliktinratkaisua.

Teini-ikäinen Kim on todennäköisesti pohtinut näitä kysymyksiä sveitsiläisten luokkatovereidensa kanssa osana pakollista opetusta.

Liebefield-Steinhölzlin koulun julkisivu.
Liebefield-Steinhölzlin koulun julkisivu.Juha Kivioja / Yle

Ympäristö on ollut täysin erilainen kuin Pohjois-Koreassa.

Sveitsissä suora demokratia on jatkuvasti läsnä katukuvassa. Kansanäänestyksiä on neljä kertaa vuodessa ja nimiä uusiin lakialoitteisiin kerätään päivittäin eri puolilla Berniä. Vaalimainoksilta ei voi välttyä.

Mutta teini-Kimin intohimo oli koripallo.

Korealaispoika lähti äkisti

Liebefeldin koulu kertoo, että Kimiksi uskottu oppilas jätti opetuksen kesken 9. luokalla ja lähti lyhyellä varoitusajalla koulusta vuonna 2000.

Tarinassa on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Täti kertoi The Washington Postille, että hän haki miehensä ja kolmen lapsensa kanssa Yhdysvaltain Bernin-suurlähetystöstä turvapaikkaa jo vuonna 1998. He muuttivat tämän jälkeen Yhdysvaltoihin – ilman Kimiä. Voi olla, että Kim jäi eri huoltajan kanssa Berniin.

Liebefeldin koulun mukaan pohjoiskorealainen teini opiskeli heillä vuodesta 1998 vuoteen 2000 – on tosin epäselvää, miten hän olisi voinut käydä kahdessa vuodessa neljää eri luokka-astetta. Koulun mukaan kyseinen teini aloitti 6. luokalta ja lähti kesken 9. luokan.

Tädin kertomus muuttamisesta Sveitsiin jo vuonna 1996 istuisi paremmin koulussa käytyihin lukuvuosiin.

Myös luokkatoveri Michaelo muisti Kimin aloittaneen vuonna 1997 tavallisella luokalla valmistavan luokan jälkeen, mutta sanoi tämän lähteneen vasta vuonna 2001.

Rösti todisteena

Pohjois-Korea ei anna vastauksia Kimin taustoista. Mutta perjantain tapaamisen rösti ehkä antaa.

Etelä-Korea tuskin tarjoaisi Kimille historiallisessa tapaamisessa sveitsiläistä perunapaistosta, ellei se olisi varma johtajan Sveitsissä vietetystä lapsuudesta.

Lue myös:

Tässä talossa Pohjois-Korean ja Etelä-Korean johtajat tapaavat – Mitä kannattaa odottaa?